Konačno dolazi lepo vreme, a sa tim, kako stvari stoje i neviđena panika. Barem ako je suditi po komentarima sa svih strana, objavama na mrežama, ali i reklama za uklanjanje svega i svačega.

Objavljen je rat celulitu, masnim naslagama i svakoj mogućoj nesavršenosti na koži, jer treba biti "raketa" do leta, zar ne?

I onda ide, zna se - red dijeta, pa ishrane ove ili one, pa red restrikcija, detoksa, i naposletku masaže, bolne i manje bolne, mazalice svih mogućih vrsta, treniranje do iznemoglosti... jer su nesavršenosti nedopustive, zar ne? Hm...

Naravno, ne smemo ni zabvoraviti da nekako baš u to vreme primećujemo svaku ženu koja ima ili nema celulit. A iz toga sledi, ako nema, zašto nema, a ako ima, ha, vidi je, bolje smo od nje... (to je taj trenutak "tešenja" samog sebe). Još ako na sve to dodate slavne ličnosti koje su kao po nekom nepisanom pravilu "savršene", eto kompleksa u najavi.

Međutim, šta kada shvatimo da ni te slavne žene nisu bez mane?

Jer i one su, kao i svi, samo od krvi i mesa, imaju svoje dobre i loše dane, ali i prolaze kroz sve faze koje prolaze i druge žene. Međutim, istina je da smo svi malo zaboravili na tu informaciju. I onda se pojavi tu i tamo neka nefotošopirana paparaco fotografija, i mreže se, kao po pravilu, usijaju.

"Jao vidi kakva je", "Ima para koliko hoćeš, a vidi joj celulit", "Na šta liči", "Pokrij se"... i da ne idemo na one koji su još gori i svakako van granica razuma. Kada smo postale same sebi najveći neprijatelji, a naša tela bojna polja za obračunavanje sa telesnim "nesavršenostima"?

I onda se pojavi jedna Điđi Hadid, kako bi mnogi rekli - bombetina, vanserijska lepotica , vrhunska manekenka i odnedavno majka i prošeta svoj celulit toliko ponosno, da su nam vilice pale do poda.

djidji hadid
RCF / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Briga nju i za celulit, i za liniju i za to šta će tamo neki hejteri reći na internetu. Ona provodi lep i sunčan dan sa svojim detetom, uživa u suncu i ne haje za to što joj koža uživo nije kao na više nego editovanim modnim objavama.

Hej, pa zar to nije razlog da se stavi prst na čelo?

Ako može jedna Điđi da šeta celulit, koja, sigurni smo, nema šta nema od kozmetike i preparata, a uz sve to, nema nikakav problem sa postojanjem istog, zašto ne bismo mogle i mi?

Umesto da vagate da li ćete obući šorts ili kraću haljinicu jer se, zaboga, vidi to malo takozvanih nesavršenosti na koži koje svi imaju, opustite se i nosite ono što želite. Jer da, tako je lako zapravo.

I znate šta? Vreme je da to ustanovimo. Celulit je okej stvar. Imaju ga naše mame, naše sestre, drugarice, imamo ga i mi.

Ali ni to nije sve. Ukoliko se pitate šta će tamo neko reći za vaš celulit ili strije, setite se filma "Jedi, moli, voli", i scene gde je Džulija Roberts bila nesigurna oko svog izgleda, a prijatelj je zapitao da li ju je ijedan muškarac odbio jer ima strije na nogama, ili malo salceta na stomaku, na šta je ona odgovorila sa "ne". Ruku na srce, kada se skinete pred muškarcem, poslednje što je njemu na pameti je imate li vi malo celulita ili nemate. I uostalom, treba da radite stvari koje prijaju vama, a ne one koje vam neko društvo nalaže.

Naravno, zdravlje na prvom mestu, ali ne treba ni da se opeterćujete jer vam koža nije glatka kao da je od porcelana. Dakle, povedite se primerom Gigi ili Julie, i prestanite toliko da budete stroge prema sebi i svom telu!

Ne treba se zapustiti niti zanemariti zdrave životne navike, niti to iko i kaže, ali potpuno je okej dati sebi nekad oduška. Uostalom, na kraju dana zaista je najbitnije da zavolite sebe i vaše telo kakvo jeste, a ne da se krijete iza Instagram filtera. Život nije filter, ni Instagram, a vaše telo je savršeno baš takvo kakvo jeste, sa svim manama i vrlinama.