Danas, da bi se o nekim bitnim temama više pričalo, nažalost, uglavnom mora da "protekne mnogo vode", međutim, da su čuda moguća dokazala je, ni manje ni više do popularna pevačica Bili Ajliš čija je samo jedna paparaco fotka pokrenula, slobodno možemo reći, pravu revoluciju.

No, da krenemo od samog početka.

Nakon što su je fotografi uslikali u neobičnom izdanju, bez prepoznatljive široke odeće i dukserica u kojim smo navikli da je viđamo, i nakon što je godinama skrivala svoje telo, lavina komentara pokrenula je raspravu o njenom izgledu.

bili ajlis
the fly / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

"Imati stomak je normalno. Grudi će se vremenom opustiti, a posebno kod žena koje su dojile. Instagram nije stvarnost", izjavila je tada ajliš koja je i sama priznala da se duže vreme borila sa nesigurnostima po pitanju sopstvenog izgleda.

"Čini se da su ljudi više zabrinuti za moje telo od mene. Upravo su me te nesigurnosti naterale da počenm da se oblačim kako se oblačim".

I tako je Bili ovim jednostavnim odgovorom pokrenula mini revoluciju, a ideja o normalnim telima postala je rastući trend. Sa druge strane, ovo definitivno nije pokret koji možemo poistovetiti sa "body positivity" trendom, budući da on slavi tela u svim njihovim oblicima. Štaviše, "body neutrality" nalaže kako ne moramo nužno imati pozitivan stav o svom telu, ali je na njega bitno gledati kao na hram koji nudi daleko više od onoga što vidimo na fotografijama.

Drugim rečima, on nastoji da ukine preterano komentarisanje o tome kako neko izgleda, odnosno kako bi neko trebalo da izgleda. Zapravo, lepota našeg tela ne bi smela da bude bitnija od svesti o tome što je naše telo sposobno da učini za nas.

Trend je zapravo veoma popularan i među sportistima, a promoviše i zdraviju, intuitivniju ishranu. Drugim rečima, slušajte svoje telo i nemojte ga gurati dalje nego što može da podnese. Povežite ga sa umom i ne razmišljajte previše o tome šta ostali smatraju lepim ili "normalnim".

I, iako trend ni na koji način nije direktno povezan sa trendom "telesne pozitivnosti", mi na njega gledamo kao ne samo ljudskiju, zlatnu sredinu između neprihvatljive mržnje prema našem telu, ali i iznuđenog i vrlo često lažnog uverenja da smo savršeni takvi kakvi jesmo.

Pomirite se sa svojim normalnim telom i svim manjim nepravilnostima i ponašajte se prema njemu kako zaslužuje. Ljubav će doći sama od sebe.