"Ko hoće - nađe način, ko neće, nađe izgovor", barem je tako razmišljala devojka kojoj zbog hrabrosti možemo samo duboko da se poklonimo i kažemo ogromno "bravo"!

No, dozvolite da pojasnimo. Dok mnogima koji su u životu prošli ekstremno brutalne oblike nasilja i dobili opekotine zbog kojih im je telo postalo potpuno deformisano, manekenstvo nije "ni u malom mozgu", Svetlani Aleksejevoj sve što je prošla nije bilo prepreka, naprotiv. Samo ju je još više ojačalo u težnji da ispuni dečiji san i postane manekenka.

Ova neobična ruska lepotica često je isticala da je oduvek želela da bude model ali da su joj skauti govorili da zbog ožiljaka od opekotina nikad neće šetati modnim pistama.

Rešena da svoj san ispuni po svaku cenu, iskoristila je društvene platforme kao sredstvo do cilja.

Njena priča sa opekotinama počela je u detinjstvu kada se slučajno zapalila upaljačem. Njena majka ju je našla onesvešćenu i teško povređenu na podu porodičnog doma.

svetlana aleksejeva
Svetlana Alexeeva / East2West News / Profimedia 

Naredna dva meseca, Svetlana je ležala na odeljenju intezivne nege, a po njenim rečima, majka joj za to vreme nije došla ni jednom u posetu.

Oca je izgubila malo pre toga, a kao posledica bilo je to što je njena majka počela mnogo da pije. Kada su je konačno otpustili iz bolnice, usledio je pravi pakao. Devojka kaže da ju je majka često maltretirala, pa čak i pretukla jednom prilikom metalnom cevi. Stvari su otišle toliko daleko da je takođe njena majka pokušala i da je udavi u kadi dok joj je pomagala da opere kosu, a često ju je i sekla noževima.

Rezultat je bio takav da je većinu detinjstva provela na relaciji sirotište-kuća. U Decembru 2012. godine, sud je konačno naložio da se Svetlana više neće vraćati kući, odnosno, da će ostati do 18. godine u domu za nezbrinutu decu.

Ali, to nije bio kraj njenim mukama. Pre nego što će konačno biti prihvaćena i srećna u ljubavi, Svetlana je bila žrtva teškog silovanja. To je ujedno i bio trenutak kada je rešila da se bori, i ostvari svoju karijeru modela po svaku cenu.

Iako opekotine ima na 50 odsto tela, zbog kojih nema grudi, i ima druge zdravstvene probleme, znala je da može da uspe i da je došlo njeno vreme da pokori modnu scenu.

Bilo joj je potrebno da se za nju čuje, a upravo za to je iskoristila društvene mreže. Danas, samo na Instagramu prati je preko 24 hiljade ljudi, a upravo zahvaljujući ovoj platformi, našla se na naslovnicama najvećih ruskih časopisa i učestvovala na velikim revijama u Moskvi.

Čak se 2018. godine bila na BBC listi najuticajnijih žena. Danas se i dalje bavi modelingom, a takođe je pronašla sreću i na ljubavnom planu. U skladnom je odnosu sa Andrejom koga je upoznala preko mreža, a svoje platforme koristi kako bi pomogla ljudima koji su bili žrtve nasilja, ali i kako bi pomogla ljudima da se osećaju bolje nu svojoj koži nevezano za kilažu ili ožiljke.

Kako danas Svetlana izgleda, pogledajte u videu u nastavku teksta: