Kontroverzni roker Eksl Rouz poznat je po neobuzdanom ponašanju, tučama, tužbama i odličnom vokalu. Njegov apetit za destrukcijom i opasnim ponašanjem ima korene u divljoj i problematičnoj mladosti i detinjstvu. Frontmen benda Guns'n'Roses živi kako i peva, kaže on, a iza sebe ostavlja niz uništenih hotelskih soba, napuštenih žena i divljih koncerata. Danas slavi 59. rođendan.

Problematični je klinac, kažu oni koji su ga tada poznavali, bio super inteligentan ali u isto vreme i očajan učenik. Padao je razrede i ponavljao ispite. Kada bi se malo potrudio uvek bi bio u top tri posto učenika po rezultatima.

- Morao sam da čitam knjige, pevati pesme i crtam slike stvari koje me uopšte ne zanimaju. Kada sam finalno napustio školu napokon sam imao priliku da se bavim temama koje mene zanimaju, to je bila kao neka Ekselova škola - rekao je on o svom školovanju.

Muzikom se morao baviti tako da njegov očuh za to ne sazna, jer mu je vera branila (bio je pentekostalni sveštenik) da se u kući sluša glasna muzika.

"TATA ME JE ZLOSTAVLJAO, OČUH TUKAO A RELIGIJOM MI JE ISPRAO MOZAK" Kako je čuveni muzičar doživeo propast i dotakao dno
Youtube 

- Prijatelji bi me nazvali i puštali mi hitove preko telefona, a ja bi se pravio da razgovaramo - kaže Eksl o tome kako je pratio rock scenu kao klinac. On i njegovi prijatelji su, kaže pevač, neprestano bio u nevolji. Redovo su se susretali i s policijom, a na tu temu je u njegovom rodnom Lafajetu u Indijani sačuvano mnogo pisanih dokaza.

- Mesece sam proveo u zatvoru radi različitih s*anja, onda sam shvatio da ako se ne priberem ću život provesti iza rešetaka. U Lafajetu nas je policija mrzela. Dizali su tužbe čak i kada bi frajer s kojim sam se potukao rekao da me ne želi voditi na sud - rekao je Eksl u jednom intervjuu.

Policija mu je ostala u tako lošem sećanju da čak i danas kada poseti porodicu u Indijani, trudi se da izbegne svaki susret s lokalnim šerifima. Bolje sreće nije bio ni u Kaliforniji, iako se nakon boravka tamo ipak proslavio pa je lakše izbegavao hapšenja. Rouz je do 17. godine verovao da mu je očuh zapravo biološki otac, a istinu je shvatio kada je kod kuće pronašao dokumente uz pomoć kojih je shvatio istinu. Onda je promenio ime iz Vilijam Brus Bejli nazad u Vilijam Brus Rouz Džunior. Međutim i biološki otac i njegov očuh bili su, kaže Eksl, čudovišta. Njegova je majka imala samo 16 godina kada je ostala trudna, a nakon raskida otac ga je oteo kada je imao samo dve godine. Kada je odrastao, Eksl se podvrgnuo kontroverznoj regresijskoj terapiji kroz koju se može prisetiti bivših života, ali i sećanja iz ranog detinjstva, piše Express.

- Sećam se otmice, igle i groznih trenutaka. Tata me seksualno zlostavljao, a bio je grozan i prema mami. Zato i imam tako s*eban odnos sa ženama i seks povezujem s moći - rekao je jednom iskreno.

Njegov odnos sa majkom nije bio ništa zdraviji. Bio je, kaže, oduvek svestan da je bio neželjeno dete, a kada je u njihov život ušao očuh mama je baš uvik stavljala njega ispred sina.

- Gledala je kako me otac mlati i nikada nije stala na moju stranu. Moj je očuh najopasnije stvorenje na svetu - rekao je Rpuz o pentekostalnom svešteniku koji je ujedno i otac njegove polusestre Ejmi koja je godinama vodila fan klub benda i putovala s njima.

"TATA ME JE ZLOSTAVLJAO, OČUH TUKAO A RELIGIJOM MI JE ISPRAO MOZAK" Kako je čuveni muzičar doživeo propast i dotakao dno
Shutterstock 

- Nije nam dao da gledamo scene ljubljenja ili seksa, bilo smo toliko indoktrinirani da smo upozoravali jedno drugo ako ne bi na vreme okrenuli glavu od televizora. Ejmi i mene tukao je čim bi se ukazala prilika - rekao je Eksl koji je verovatno jedino sa sestrom, kada je reč o ženama u njegovom životu, imao normalan odnos. Njegov kratki brak s Erin Everli započeo je tako da se Eksl pojavio u njenoj kući i rekao da će se ubiti ukoliko se ona ne uda za njega.

- Ponekad smo bili divni jedno prema drugome jer su deca u nama bili najbolji prijatelji. Ostatak vremena je bio pakao - rekao je Rouz o ženi koja je bila inspiracija za veliki hit "Sweet Child O' Mine".

Nakon nje bio je u vezi sa manekenkom Stefani Sejmor čiju je smrt oplakivao u "November Rain". Kada su 1993. godine raskinuli veridbu Rouz je tužio Stefani radi napada, a manekenka je digla protivtužbu te rekla kako se branila od agresivnog rokera. Na kraju su se oko odštete dogovorili van suda. Za veliki deo svojih problema Rouz okrivljuje pranje mozga koje je doživeo kao klinac. Radi toga, kaže, ne poštuje organizovanu religiju iako i sam u nešto veruje. Iako mu je radi trauma dijagnostikovana manična-depresija i propisana terapija litijem, roker je odbio da se leči. Upravo se tada okrenuo "prirodnim" lekovima i regresoterapiji preko koje se, kaže, setio ne samo zlostavljanja od strane biološkog oca već i prošlih života. Najviše ga je nervirala dosada. Nju bi, priznao je u jednom intervjuu, kratio drogom i razbijanjem hotelskih soba, pa su Guns'n'Roses postali pa gotovo sinonim za haos i destrukciju.

"TATA ME JE ZLOSTAVLJAO, OČUH TUKAO A RELIGIJOM MI JE ISPRAO MOZAK" Kako je čuveni muzičar doživeo propast i dotakao dno
Youtube 

- Na početku sam sekao sam sebe, ali sam shvatio da je manje opasno ako samo razbijem celu sobu - rekao je. Gitarist Sleš, koji je bend napustio 1996. godine i nedavno se ponovno vratio, jednom je zaključio kako nikada nije upoznao nekoga ko je "veći magnet za nevolju od Eksela.

Eks se, osim sam sa sobom, znao razračunavati i sa obožavateljima pa je tako 1991. godine u američkom gradu St. Luisu skočio sa bine i nasrnuo na obožavatelja koji je sa sobom nosio kameru, što je bilo strogo zabranjeno. Vratio se na binu, bacio kameru na pod i putem mikrofon rekao da "zahvaljujući jadnom osiguranjum ja sada idem kući". To je započelo kolektivnu tuču koja je rezultirala sa 60 povreda, 16 hapšenja i 200.000 dolara kazne. Do danas su strogo zabranjeni u St. Luisu. I najveći obožavatelji benda mrze što njihovi koncerti često satima kasne upravo radi Eksela, ili ih on pak ranije privede kraju jer ga "boli grlo", ili nešto slično tome. Mnogi ih organizatori kategorički odbijaju da ih angažuju jer su poznati po tome da se ponekad čak i - ne pojave. U problemima u ponašanju puno mu je pomogla, kaže, terapija i prirodni lekovi, dok njegovi poznanici kažu kako "s njime nikad ne znaš na čemu si, niti šta će se sledeće dogoditi".