KAKO BITI JAK U GLAVI? 5 saveta protiv praznične depresije

Upravo ulazimo u period koji bi zahtevao veliku mentalnu snagu i stabilnost, čak i da nije desetostruko pojačan pandemijom

Unsplash Ideja praznika je da se radujemo? Pa zašto smo onda zabrinuti?

Jeste li okitili jelku? Kupili poklone? Da li ste ih dobro odabrali? Da li ste za sve drage uspeli da pronađete ono što će ih obradovati Ili ste nekoga zaboravili? Da li ste napisali poruke ili čestitke? Spremili ste toaletu za proslavu? Jeste sigurni da ćete baš to da obučete? Možda ipak... Naravno, pronašli ste i društvo s kojim vredi ući u 2021? I čvrsto ste odlučili da uprkos svemu ovo bude najbolji doček Nove godine. Toliko toga ste prošli, toliko toga je bilo teško. Sve ostavljate u ovoj i u Novu ulazite potpuno drugačiji. Imate svoje odluke? Da li su dobre? Da li ste uspeli da ispunite prošlogodišnje?

Šta osećate? Paniku? Naravno. I neustrašivi spartanski kralj Leonida bi pred ovim rafalom pitanja osetio strah. A ipak, ne možemo da ih izbegnemo. Upravo iz tog razloga, period godine koji je zamišljen kao uživanje bez granica, vrlo često se pretvara u pakao, posebno kad je reč o mladima.

Ideja praznika je da to bude vreme kada se posvećujemo zadovoljstvima - počev od društva onih koje volimo, poštujemo i uživamo opušteni u njihovom prisustvu, preko najbolje hrane i pića koje možemo da zamislimo, pa sve do pretvaranja životnih snova u realne planove za dolazeću godinu. Međutim, ta ideja u današnje vreme vrlo se često pretvara u svoje naličje: umesto da budemo manekeni sreće, postajemo usamljeni, tužni, zabrinuti, pojavljuju se čak i pojedini simptomi depresije.

Mentalne oscilacije prate i fizičke, i to iz vrlo realnih razloga: što zbog pojačane potrebe za uživanjem, što zbog društvenih normi, praktično smo u obavezi da u ovom intervalu ozbiljno preteramo sa hranom i pićem, što utiče nepovoljno i na naš organizam.
Da bi se izbeglo pretvaranje praznika u niz poraza na planu mentalnog i fizičkog zdravlja, valja se upoznati sa klopkama koje nas vrebaju u ovo doba godine. Evo nekoliko saveta:

Za početak, treba znati da je ovo prilično uobičajena pojava u današnje vreme
Unsplash Za početak, treba znati da je ovo prilično uobičajena pojava u današnje vreme

1. Ne mora sve da bude savršeno isplanirano. Svedite svoja očekivanja od praznika na realnu meru. Ne trudite se da promenite ono na šta ne možete da utičete

2. Ukoliko su članovi porodice ili prijatelji sa kojima planirate slavlje u istom stanju kao i vi umorni i pod stresom ne očekujte ,,super provod" - najbolje je da praznike provedete odmarajući se.

3. Ako ste domaćin ili idete u tuđi dom kao gost, izbegavajte priče o tekućim problemima. Unesite humor u razgovor, kažu da je smeh lekovit a za doček svakako i poželjan.

4. Poklonite sami sebi nešto – zaista ste zaslužili.

5. Aktivirajte svoje telo - i najmanja fizička aktivnost - na primer, lagana šetnja, stimulisaće proizvodnju hormona koji utiču na dobro raspoloženje. Provedite 01. januar u šetnji gradom ili u prirodi.

Ovo je predlog kako da smanjite stres oko proslave Nove godine, a da biste saznali više o preventivi i lečenju stresa, anksioznosti i depresije, posetite dvadesete.rs i informišite se više o tome kako da uspostavite zdrave navike i ravnotežu u životu. Savete i preporuke možete pronaći i na Instagram  i Facebook stranici. Odlučite da brinete o svom fizičkom i mentalnom zdravlju već sada i vaše „ja“ iz budućnosti biće vam zahvalno.

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši