Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKE SU VAM ŠANSE DA PREŽIVITE COVID? Pojavilo se više online kalkulatora rizika od korone

Neke zemlje koriste ovaj alat da bi odredile prioritetne grupe za vakcinaciju, ali pojedine aplikacije, čini se, imaju samo funkciju utehe

  Izvor: Wanted/Shutterstock/Unsplash

Britanci su među prvima upotrebili sve svoje masovne medije da predstave onlajn kalkulator rizika od smrti od korone. Naučnici sa londonskog Univerziteta zvanično su rekli da ovaj alat treba da pomogne u tome da osobe koje su izložene većem riziku ostanu kod kuće i nakon završetka lokdauna, a takvih ima 8 miliona.

Povezane vesti

Sličnu stvar razvili su i američki stručnjaci, s tim što je kod njih cilj bio utvrđivanje prioritetnih grupa za vakcinaciju. Za razliku od britanskog kalkulatora, ovaj uključuje i socio-demografsku grupu, kao i geografsko područje, što su faktori koji takođe utiču na statistiku.

Oba modela, prema rečima tvoraca, još uvek su u fazi prototipa, ali pošto uključuju niz faktora rizika, kao što su dijabetes i druga hronična oboljenja, starosnu grupu, pol, životne navike i druge podatke koji se koriste za izračunavanje opasnosti od smrtnog ishoda na osnovu dosadašnjih slučajeva, može se reći da su relativno precizni.

Ovde možete pogledati britanski online kalkulator rizika od smrti od kovida, a ovo je američki.

Možda će vas zanimati...

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije