KAKO PREŽIVETI PRAZNIKE: Nekima oni nisu samo veseljenje i porodična toplina

Iako bi trebalo da predstavljaju radost, Božićni i Novogodišnji praznici donose i stres, pojavu depresivnih stanja i drugih negativnih mentalnih raspoloženja. Iz tog razloga predstavljamo par saveta zdravih odbrambenih mehanizama.

Unsplash 

Osvestite svoja osećanja

Ukoliko ste nedavno izgubili bližnju osobu ili ne možete da budete sa porodicom i voljenima iz različitih razloga, prihvatite da je normalno da osećate tugu i žalost. Uredu je da odvojite vreme za sebe, isplačete se i izrazite svoja osećanja. Ne možete sebe naterati da se osećate srećno samo iz razloga što je sezona praznika.

Budite realistični

Praznici ne moraju da budu savršeni ili isti svake godine. Kao što se sve porodice menjaju, tradicije i rituali se isto tako menjaju. Izaberite nekoliko kojih ćete se držati, ali budite otvoreni i za nove. Npr, ukoliko neko od vaših bliskih osoba ne može da dođe kod vas, pronađite nove načine da proslavite praznike zajedno - video pozivi su idealan način. Iako su nam se skoro svima praznični planovi promenili ove godine, ne znači da ne postoje načini da se proslave.

Ostavite razlike sa strane

Probajte da prihvatite članove porodice i prijatelje takvi kakvi su (to bi trebali da radite stalno), iako ne ispunjavaju vaša očekivanja. Ostavite sa strane prigovore koje biste im uputili dok ne dođe prigodno vreme za diskusiju. Takođe, imajte razumevanja ukoliko oni postanu uznemirani ili istresirani ukoliko nešto kreće naopako. Velike su šanse i da na njih ima uticaj praznična depresija i stres.

Pridržavajte se budžeta

Pre nego što odete u kupovinu i dobijete shopping spree, odlučite koliko novca možete da priuštite na trošenje, a onda se i pridržavajte tog budžeta. Kupovina prevelike količine poklona neće vam doneti sreću. Takođe, pokušajte i ove alternative: donirajte novac u dobrotvorne svrhe, darujte poklon koji ste sami napravili, započnite razmenu poklona u porodici.

Planirajte unapred

Odredite posebne dane za šoping, posebne za kuvanje, a poslebne za druženje i druge aktivnosti. Razmislite da li možete da kupujete i online. Isplanirajte meni i onda napravite i šoping listu. Ovo sve će vas lišiti nepotrebnog stresa i pritiska.

Naučite da kažete ne

Kada govorite da umesto ne, osećaćete se ogorčeno i preplavljeno. Prijatelji i kolege će sigurno razumeti ukoliko ne možete da učestvujete u svakoj mogućoj aktivnosti ili projektu. Ukoliko ne možete da kažete "ne", kada od vas šef traži da radite prekovremeno - onda pokušajte da ukinete nešto sa svoje radne liste.

Držite se zdravih navika

Okej je da uživate u poslasticama i hrani, ali nemojte se previše opuštati. Probajte sledeće medote: jedite zdrave grickalice pre mesnih obroka za vreme praznika. Naspavajte se, a takođe i vežbajte, meditirajte i radite jogu. Izbegavajte duvan i alkohol.

Odvojite vreme za sebe

U toku dana, odvojite bar 15 minuta za sebe, kada ćete praktikovani duboko disanje, čitati knjigu, šetati, slušati muziku ili jednostavno dremkati.

Potražite profesionalnu pomoć ukoliko vam je potrebna

Ukoliko se uprkos svim vašim naporima kontinuirano osećate anksiozno ili tužno, ne možete da spavate, iritabilni ste ili beznadežni i ne možete da obavljate dnevne rutinske poslove, vreme je da zakažete psihoterapeuta. Najviše ukoliko ova osećanja duže traju. 

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši