Ova godina je definitivno svima bila užasno iscrpljujuća. Leto, kog skoro da i nije bilo, a i retko ko je mogao da ode na more ili odmor, je prošlo i sada je vreme da se posvetite sebi. Ukoliko vas baš sada preplavljuje osećaj bezvoljnosti i manjka energije ovo su aktivnosti koje možete preduzeti kako biste se što bolje osećali. 

Pripazite na ishranu

Ovo nikako ne znači da treba da idete na asketske dijete - već jednostavno da regulišete ishranu tako da bude isbalansirana. Dovoljno proteina i hrane bogate vitaminima (pre svega vitamin D koji je zaslužan za dobar imunitet), hidratacija, ali i ugljeni hidrati, jer treba vam energija. 

Odlazak u prirodu

Da, to možete da činite iako pada kiša, jeeer ne postoji loše vreme samo loša oprema. Tako da: kabanica, gumene čizme i spremnite ste za šetnju ili kampovanje u šumi. Naravno, možete da pratite vremensku prognozu i ugrabite i sunčane dane. I ništa nije magično kao lišće i vegetacije tokom jeseni u prirodi.

Povežite se sa svojim osećanjima

Ukoliko bismo etiketirali godišnja doba, jesen bi svakako bio melaholičan period. Ukoliko vas preplavi ovaj osećaj dozvolite sebi da ga zaista osetite i onda ga pustite. Jedan od aspekata dobrog mentalnog zdravlja jeste svest o tome da je i tuga deo spektra ljudskih emocija koje je potrebno izraziti. Naravno, melanholija i klinička depresija su dve različite stvari i ukoliko se duže vreme osećate tužno i loše obavezno posetite psihoterapeuta.

Dnevnik zahvalnosti

Zvuči cheesy, ali deluje. Vođenje svakodnevnog dnevnika zahvalnosti još je jedan od načina da sagledate širu sliku svog života ukoliko se osećate down. Svakog dana zapišite po nekoliko momenata, aktivnosti, osoba i dostignuća na kojima ste zahvalni sebi i drugima.

Proslaveeee

Sve popularniji događaji kod nas su Noć veštica, Festivali bundeva i sl. I nema razloga da i vi ne uskočite u ovaj voz, naravno u meri koja vam odgovora. Proslava života, kostimi, kafa sa ukusom bundeve (verovatno ćete je naći u nekoj od kafeterija). Sve su to plodovi jeseni, neko bi rekao zlog kapitalizma, ali zapravo nema ništa loše u tome da se ubacite u ovaj mood. Ja već znam u šta ću se maskirati 31. oktobra.