Svi mi želimo da ovaj svet bude bolje i pravednije mesto na kom neće biti ugroženih i ugnjetenih, gde će svi ljudi imati pravo na svoju sreću i ispunjenje ambicija. Društvene mreže postale su jedan od najmoćnijih kanala da taj stav iskažemo. Ipak, ponekad se postavlja pitanje da li su one zaista oruđe za borbu za ispravnije društvo, ili samo puka zabava koja radi isključivo na sujetu.

Poslednjih nedelja na Instagramu je ponovo oživeo hešteg #challengeaccepted, koji se prvi put pojavio 2016. godine, kada mu je cilj bio podizanje svesti o kanceru. Ovoga puta njegova glavna poruka je podrška osnaživanju žene i popravljanju njenog položaja u društvu. Zadatak? Postaviti na mrežu svoju crno-belu fotografiju sa pomenutim heštegom. Naravno, kao i svaki put kad iza nekog trenda stoji poruka sa društvenom odgovornošću, kampanji se priključilo hiljade poznatih lica.

Među najnovijim crno-belim selfijima tu su Riz Viderspun, Eva Longorija, Miša Barton, Nikol Šerzinger, Džesika Alba, Pink, Bruk Šilds... Nedelju dana nakon ponovnog pokretanja, hešteg #challengeaccepted je stajao ispod više od pet miliona fotografija. Prema tim brojkama, moglo bi se reći da je akcija više nego uspela.

Ipak, postoje oni koji smatraju da je ovom trendu nedostaje - smisla. Šta, zapravo, predstavlja izazov u tome što napravimo lepu fotografiju svog lica i propustimo je kroz crno-beli filter? Na primer, The Shameless star je napisala: "Duboko verujem u međusobnu žensku podršku - što je očigledno - ali ne razumem ovaj izazov. Kako snažimo žene postavljajući selfi? Zar ne bi bilo smislenije da postavljamo fotografije žena koje su osnažile nas?"

Poruka koja ovoga puta stoji iza popularnog heštega, tvrde jedni, zapravo je širenje svesti o nasilju nad ženama u Turskoj. Na Tviteru kruži post koji kaže da je čitavu priču započela grupa turskih žena kako bi skrenule pažnju na ubistvo Pinar Gultekin.

Međutim, većina upućenih kaže da turski pokret nema veze s tim, jer heštegovi kojima oni označavaju svoje postove u prevodu znače "reci ne nasilju nad ženama" i "podržite Istanbulski sporazum" (koji je dokument o ženskim pravima).

Neki tvrde da je #challengeaccepted krenuo kao masovna reakcija na viralni govor američke političarke Aleksandrije Okasio-Kortez u kom je glasno, jasno i nepobitno osudila seksistički ispad svog kolege iz protivničkog tabora.

Ali, kako se izazov širio, poruka se gubila.

Tviteraši su celu akciju nazvali plitkom i samoljubivom.

"Bukvalno ne mogu da svarim #challengeaccepted, evo moje seksi-fotografije jer podržavam žene," napisala je Kerolajn Mos.

U raspravu su se umešali i poznati. Florens Pju je napisala: "Rečeno mi je da je istinsko značenje ovog heštega i crno-belih fotografija bacanje svetla na Istanbulsku konvenciju, jer su tamo žene izložene nasilju, a ova konvencija bi trebalo da stavi tačku na praštanje nasilnicima i ubicama. Imajte ovo na umu i prilagodite tome svoje heštegove."

I dok mi o ovome diskutujemo, novi milioni predivnih crno-belih selfija pojavljuju se na Instagramu sa oznakom #challengeaccepted. Što je u redu. Čak i ako ne znamo gde reka izvire, možemo piti vodu iz nje. Bilo da je reč o Aleksandriji Okasio-Kortez ili turskim ženama, barem u jednom kratkom trenutku naša svest osvetljava ideju da je nekome potrebna podrška. I spremni smo da je pružimo. Što znači da nas, iako je reč samo o običnim selfijima koji hrane sujetu, cela ova akcija ipak čini boljim ljudima.

Na kraju, trebalo bi poslušati čuvenu komičarku Ilzu Šlezinger, koja se ovoga puta uopšte nije šalila. Ona je u kratkom videu pozvala ljude da konkretnije podrže jedni druge. "Kakav izazov? Izazov traženja svoje crno-bele seksi fotke i njenog postavljanja na mreže? Šta, zapravo, promovišemo?"

Umesto toga, kaže ona, donirajte novac, pozovite prijatelja, zaposlite ženu, ili barem postujte fotografiju žene kojoj se divite.