"Kako se to uopšte i moglo dogoditi?", glavno je pitanje koje svi postavljaju nakon šokantne tragedije u kojoj je glumac Alek Boldvin  slučajno ubio snimateljku Halinu Hačins i ranio reditelja Džoela Souza koji je nešto kasnije otpušten iz bolnice.

Glumac je tek pušten sa ispitivanja tako da detalji te nesrećne situacije sa seta još nisu poznati, iako iz sata u sat saznajemo sve više informacija, ali ovo nije prvi put da se tako nešto dogodilo.

Brendon Li, sin legendarnog Brus Lija ubijen je 1993. tiokom snimanja filma "Vrana" nakon što ga je drugi glumac upucao pištoljem u kom su bili pravi meci.

brendon li ubijen je na snimanju vrane
Miramax Collection / Everett / Profimedia 

- Niko ne bi smeo da bude ubijen na filmskom setu s pištoljem - pisalo je na službenom profilu Brandona Lija kojim upravlja njegova sestra Šenon.

Zašto se na setu uopšte i koriste pravi pištolji?

Ako niste ranije znali za ovu informaciju, pištolji sa filmskih setova zapravo su češće pravi u službi rekvizita nego plastične verzije istih. U njih se stavljaju ćorci, a ne pravi meci - zbog verodostojnosti priče. Međutim, verovali ili ne, nekad i ćorci mogu biti pogubni.

- Ćorci su tu zbog autentičnosti scene koja se ne može postići na neki drugi način. Ako snimatelj želi da prikaže priču svetlom i kadriranjem, stručnjaci za vatreno oružje su tu da priču podignu dramom i uzbuđenjem - napisao je za American Cinematographer Dejv Braun, instruktor i koordinator za vatreno oružje.

U svom tekstu objasnio je kako je moguće da pištolj sa ćorcima nekog ubije.

- Ćorci su jako slični pravim mecima, samo ćorak nema projektil na vrhu čaure punjen barutom. Vrh čahure je zatvoren papirićem ili voskom kako bi se barut zadržao unutra, a čim se ispali, čuje se prasak i vidi se bljesak.

- Ako se neko nađe u nesporednoj blizini pištolja iz kog se puca, eksplozija, vrući gas i čaura mogu biti opasni po njega. I materijal koji se koristi za zatvaranje čaure pri velikim brzinama postane oružje na neki način - dodaje Dave.

Upravo se to dogodilo glumcu Džonu Eriku Heksumu koji je iz šale na pauzi od snimanja 1984. sebi u glavu ispalio ćorak. On mu nije probio kožu, ali mu je toliko oštetio lobanju da je glumac preminuo šest dana kasnije.