Bivši supermodel, 52-godišnja Keri Suton na konferenciji za medije u Parizu progovorila je o silovanjima i zlostavljanju koje je proživljavala dok je radila u agenciji kojom je tad upravljao njen navodni zlostavljač, Džerald Mari.

Mari je bio predsednik evropske divizije jedne od najvećih agencija za otkrivanje modela, Elite Model Management, u trenutku kad je Keri sa samo 17 godina stigla u Pariz. Otkrili su je u Kaliforniji iz američkog ogranka te agencije i ubrzo je poslali u Francusku.

Keri je u Parizu razgovarala s istražiteljima i na konferenciji za medije, zajedno s drugom navodnom žrtvom, Lesom Amore, opisala navodno seksualno zlostavljnje, koje je uključivalo i višestruka silovanja od strane Džeralda Maria.

"Tek sam započinjala svoju karijeru, a odmah sam bila zatočena. O Mariu sam zavisila za hranu, krov nad glavom i zaposlenje", rekla je Sutonova i dodala da joj je odmah bilo jasno šta se od nje očekuje.

keri suton progovorila o silovanju
Aurelia MOUSSLY / AFP / Profimedia 

"Bilo mi je dato do znanja da moram da trpim zlostavljanje ako želim da nastavim da radim", dodala je bivša manekenka.

Iako se zbog zastarevanja, prema francuskom zakonu, ne može kazneno da se goni navodni seksualni predator, kojeg nazivaju evropskim Vajnstinom, Suton je protiv njega podigla civilnu tužbu na sudu u Njujorku.

Njeno svedočenje u Parizu, kako je rekla, ima drugačiju vrednost.

"Za mene pravda nije samo videti nekoga iza rešetaka. Jer mnogi su Džeraldi u ovoj industriji. Za mene to sad znači da vidim promene u ovoj i dalje mahom neregulisanoj industriji", rekla je Keri.

Ona i Amore složile su se kako je "današnja industrija ista ona industrija koja je omogućila muškarcima da plaćaju pristup ženama i njihovim telima."

keri suton nekada
et1 / Zuma Press / Profimedia 

Kampanju za promene u modnij industrije javno su podržale bivše manekenke Karla Bruni, Helena Kristensen, Mila Jovović i Paulina Porzikova.

Porzikova je ukazala na problem kako mlade modele uče da "seksualno zlostavljanje smatraju komplimentom", dok je Mila kazala da nije lično doživela takvu vrstu zlostavljanja, ali da je "iskusila kulturu Divljeg zapada u kojoj se deca tretiraju kao odrasli i sve prolazi."

"Mlad si i ranjiv i kao takvog neko lako može da te nauči na doživotno zlostavljanje i loše obrasce koji ti oblikuju samopouzdanje i osećaj sopstvene vrednosti do kraja života", dodala je Jovovićeva.

Youtube, Aurelia MOUSSLY / AFP / Profimedia Keri Suton nekad i sad

Na pokret jedanaest bivših manekenki, među kojima su osim Keri i Amore i Džil Dod, Šona Li, Emili Mot i Eba Karlson, reagovala je i Linda Evanđelista, koja je bila u vezi s Džeraldom u vreme kad je on zlostavljao Lesu Amore.

"Za vreme moje veze s Džeraldom Mariem, nisam znala ništa o navodima za seksualno zlostavljanje, pa nisam bila u mogućnosti da pomognem ovim ženama.

Kad ih čujem sad, kao i kad se prisetim sopstvenih iskustava, verujem da govore istinu. Srce mi se slama zbog njihovih rana koje možda nikad neće zarasti. Divim se njihovoj hrabrosti i snazi što su o svemu progovorile danas", rekla je Linda Evanđelista.

Jedan od razloga zašto su bivše manekenke danas progovorile jeste i taj što smatraju kako zastarevanje na slučajevima seksualnog zlostavljanja prerano stupaju na snagu i zbog toga onemogućuju žrtvama da prijave svoje zlostavljače.

"Žrtve seksualnog zlostavljanja zaslužuju mogućnost prijave svojih zloastavljača, a za to je potreban pravni sistem koji deluje u skladu sa vremenom iza traume", rekla je Lesa Amore.

Na optužbe za zlostavljanje Mari je odgovorio preko svoje advokatice Selin Bekerman.

"Mari je zaprepašćen ovim lažnim i klevetničkim optužbama", rekla je Bekerman i dodala da "sve eventualne izjave neće davati do službenog razgovora s ovlašćenim autoritetima.