Američki glumac Hoakin Finiks ne odaje utisak umetnika kome su nagrade bitne i iz sve snage izbegava javnost jer ne želi više da priča o smrti brata Rivera.

On je neko ko se ne uklapa u stereotipe holivudskih zvezda i primer je kako može da se uspe suprotno vladajućim trendovima šou-biznisa.

Rođen kao autsajder, uvek u senci priča o tragično nastradalom starijem bratu Riveru, nastavlja tradiciju neprilagođenih filmskih antiheroja zbog kojih sedma umetnost, osim zabave i novca, ima i dušu.

- Napravio sam mnogo gluposti verujući u tom trenutku da radim pravu stvar. Kad sam 2008. rekao da zauvek napuštam glumu, bio sam uveren da je tako. Tri godine kasnije uvideo sam grešku. Važno je priznati kad pogrešiš, jer ne postoje bezgrešni - izjavio je Hoakin gostujući u šouu Jimmy Kimmel Live 2015.

hoakin finiks
Robert Hepler Collection / Everett / Profimedia 

I pre oblačenja odela Artura Fleka u “Džokeru” važio je za tipa koji se uspešno kreće slepim ulicama i tamnim sokacima ljudske psihe. Oduvek je imao intuitivan osećaj za osvajanje likova sociopata, luzera i neshvaćenih, usamljenih ljubavnika.

Očarao je publiku u ostvarenju “I’m still Here” kada je odigrao sebe: autodestruktivnog glumca koji pokušava da izgradi hip-hop karijeru, što je Hoakin zapravo i radio u privatnom životu od 2008. do 2011.

Stvari su postale još komplikovanije kada je režiser filma i njegov dobar drug Kejsi Aflek optužen za nepristojno ponašanje prema dvoje članova filmske ekipe.

U delu “Her” Spajka Džounza, tokom čijeg snimanja je upoznao sadašnju verenicu, glumicu Runi Maru, bio je depresijama sklon usamljenik koji ljubav pronalazi u operativnom sistemu svog računara.

Rođen je kao Hoakin Rafael Botom 26. oktobra 1974. u Rio Pijedrasu, predgrađu San Huana u Portoriku. Bio je treće od petoro dece Džona Lija i Arlin Botom. Početak njegovog života nije obećavao svetlu budućnost.

Džon Li i Arlin su sa decom, kćerkama Rejn, Liberti i Samer i sinovima Riverom i Hoakinom, sedamdesete godine prošlog veka proveli u Folksvagenovom kombiju krstareći Srednjom Amerikom.

Njegovi roditelji bili su članovi kulta “Deca Boga” Dejvida Berga,harizmatičnog propovednika raščinjenog od strane protestantske crkve zbog “slobodnih tumačenja hrišćanstva”. Kada su odlučili da napuste kult ukrcali su se na brod u Venecueli i krenuli put Floride.

- Tada sam prvi put dobio tortu za rođendan. Napravili su je članovi posade koji su prevozili tovar igračaka u Ameriku. Nikada pre toga nisam imao novu igračku. Moji roditelji su bili brižni, jedino sam im zamerao kad sam bio mlađi što su od nas napravili vegane - otkrio je glumac u intervjuu za Veniti Fer.

hoakin finiks
Bill Lyons / ADMedia / Profimedia 

Nedugo zatim porodica se preselila u Los Anđeles i tada su kao simbol novog početka svoje ime promenili u Finiks. Još kao dete počeo je da zarađuje pevajući i igrajući na ulici.

Nakon nekoliko gostovanja na televiziji, filmski debi imao je 1986. u ostvarenju “Space Camp”, u kojem je igrao 12-godišnjeg klinca koji odlazi u svemirski centar Kenedi na trening za astronaute amatere.

Kasne tinejdžerske dane provodio je u opijanju na žurkama. U tome je sledio brata Rivera koji je početkom devedesetih bio nadolazeća zvezda Holivuda i koji je posle uloge u debitantskom filmu Gasa van Santa “My Own Private Idaho”, gde je igrao sa Kijanuom Rivsom, promovisan u najperspektivnijeg američkog glumca.

Nedugo nakon toga usledila je tragedija koja im je svim promenila živote. Njegov brat koje je uveliko bio korisnik teških droga i opijata popio je čašicu smrtonosnog miksa kokaina i heroina. 

Slomljen jer je izgubio idola, brata i vođu, Hoakin je posle sahrane objavio da okončava glumačku karijeru. Godinu dana niko nije znao gde je i šta radi, jednostavno je nestao iz javnog života.