Kada se na glumačkoj sceni davne 1999. godine pojavio mladi glumac Edvard Furlong, svi su, tada dečaku tršave kose, predviđali blistavu karijeru.

Oduševio je ceo svet ulogom Džona Konora, rame uz rame sa sa Arnoldom Švarcenegerom, u "Terminatoru 2", a to mu je širom otvorilo mnoga vrata u Holivudu.

Njegova gluma oduševila je filmske kritičare, a mladi Edvard, gotovo preko noći, postao je tinejdžerski idol.

Mnogi ne znaju da se Edvard bavio i muzikom, a svoj prvi album "Hold on tight" snimio je davne 1992. godine za japansko tržište.

Međutim, iako se činilo pred kamerama da Edvard živi život iz snova, zapravo je van scene priča bila više nego teška.

edvard furlong
printscreen/youtube 

Najpre mu je život obeležilo odrastanje sa tetkom i polubratom sa majčine strane. Zbog problema u porodici, njegovi roditelji izgubili su starateljstvo nad njim.

Međutim, ni to nije bilo sve. Sa samo 16, smuvao se sa učiteljicom Džeklin Domak koja je od njega bila dvostruko starija, što je dovelo do velike svađe sa starateljima i toga da Furlong sa 16 godina na sudu izdejstvuje emancipaciju, odnosno nezavisnost od porodice iako je maloletan.

Zaprosio je Džeklin, koja je već radila kao njegov menadžer, ali su česte svađe i obračuni doveli do raskida 1998. godine. Ona ga je kasnije tužila, tvrdeći da joj duguje novac, ali i da je bio fizički nasilan prema njoj.

Pored više nego burnog privatnog života i to od najranijih godina, pred kamerama mu je tada zaista sve išlo od ruke. Snimio je i spot za pesmu "Livin' on the edge" benda Aerosmit, što je bio jedini spot sa albuma "Get a grip" u kom glavna zvezda nije bila glumica Ališa Silverston.

Posle uloga u filmovima "Brainscan", "Little Odessa", "Before and after", ponovo je uspeo da oduševi kritičare u drami "American history X", u kojoj je igrao mladog skinheda.

Nakon 2000. godine, zbog čestih problema sa alkoholom i drogom, njegova karijera je počela da se osipa. Snimio je nekoliko filmova, koji uglavnom nisu ni bili u bioskopima, već su odmah išli na DVD izdanja. Trebalo je da igra Džona Konora i u "Terminatoru 3", ali je uloga dodeljena Niku Stalu bez mnogo objašnjavanja.

Uhapšen je 2004, pošto je mrtav pijan napravio incident u jednoj prodavnici delikatesa u Kentakiju. Razbio je akvarijum sa jastozima i počeo da ih baca po radnji, i vikao kako će ih tako "osloboditi".

Igrao je Vranu u četvrtom delu te franšize, pojavio se u par scena u filmu "Green hornet", ali već su mediji više pisali o skandalima nego o ulogama.

"Od 20. do 26. godine bio sam na teškim drogama. Heroinu i kokainu. Bilo je jezivo. I dan-danas ne mogu da shvatim šta me je tome privuklo, jer je to veoma usamljen život. Stalno negde žuriš, ideš na žurke, i drogiraš se kad god stigneš. Ponekad se probudim okupan znojem jer sanjam da sam ponovo na kokainu", rekao je on u jednom intervjuu.

Zavisnost je uništila i njegov privatni život. Venčao se sa glumicom Rejčel Niland 2006. i odmah su dobili sina, ali je Rejčel tri godine kasnije pred sudom optužila Furlonga da je njihovo dete izložio drogama.

Test urađen na trogodišnjaku pokazao je da je pozitivan na kokain. Zabranjen mu je prilazak bivšoj ženi i dobio je uslovnu kaznu od tri godine.

U martu 2013, osuđen je na šest meseci zatvora pošto je fizički nasrnuo na Moniku Kinu, svoju bivšu devojku. Ponuđeno mu je da, umesto zatvorske kazne, ode na rehabilitaciju od droge, ali je radije odabrao zatvor.

Nakon toga, Furlongu se gubi svaki trag u američkoj štampi. Godinama se jedino znalo se da je živ, ali nije bilo poznato gde je, niti od čega živi. Tokom 2020. godine, pojavili su se navodi da se vraća glumi, a 2019. čak je ponovio ulogu Džona Konora za "Terminator: Dark Fate".

Preko mladog glumca Džuda Kolija editovano je Edvardovo lice u montaži, a potvrda je stigla i od samog producenta filma. Danas se čini da glumac nema problema sa zakonom, a na internetu se mogu naći i navodi da će se pojaviti u akcionom filmu "Karma". Više njegovih fotografija pogledajte u galeriji u nastavku teksta: 

printscreen/instagram Edvard Furlong danas