Tik Tok je, bez pogovora, jedna od najpopularnijih mreža današnjice. I dok se mahom na ovoj aplikaciji može naći sadržaj zabavnog, pa i edukativnog karaktera, postoji i ona druga strana, daleko opasnija. 

U poslednje vreme, sve se više priča o različitim opasnim i potencijalno smrtonosnim izazovima, a nakon razotkrivanja "Balkanske sobe", otkrilo se da su brojni snimci devojaka i devojčica u neprimerenim izdanjima završili upravo na Tik Toku. Naravno, ne smemo zaboraviti ni kultove ličnosti. 

Pre samo mesec dana, javnost je brujala o devojčici koja je u nameri da postane poznata na ovoj društvenoj mreži, ubila hrčka kog joj je poklonila influenserka Una Kablar, poznatija kao Uki Q, a sada je otkriveno da je devojčica uradila to kao deo inicijacije u "sektu", odnosno kult "Ukizam".

Čitava stvar je otišla toliko daleko da su se na Tik Toku mogli naći snimci dece koji su se klanjali Uninom liku, palili ikone, pa čak i žrtvovali sitnije životinje, poput gorepomenute devojčice. 

Uqi Q jedna je od najpopularnijih Tik Tokerki na ovim prostorima, a izdvaja se od drugih drugačijim stilom, ali i sadržajem na svojim profilima na mrežama. 

Veliki je fan tetovaža, a najčešće se fotografiše tako da ih istakne u prvi plan. Pored toga, Una je pasionirani zaljubljenik u egzotične životinje, pa u svom posedu ima i dve zmije. 

U vezi je sa Sergejom Pajićem, Jutjuberom i pevačem, sa kojim je nedavno i izbacila prvu zajedničku pesmu "Ja i ona". 

 Za mlađu generaciju, oni su jedan od najomiljenijih parova, a po popularnosti mogli su se meriti sa Breskvicom i Vojažem.

Samo na Instagramu je prati preko 412 hiljada pratilaca, na Youtubu 202 hiljade, a na Tik Toku čak milion ljudi. Svoje fanove zove "vanzemaljcima", dok njoj oni udeljuju status "boginje".

Una je rođena je 12.11.2000. godine, a nakon gimnazije upisala je Fakultet savremenih umetnosti na Dorćolu, smer za produkciju. Na svom profilu često deli snimke sa časova slikanja koje posebno voli. Retko otkriva detalje iz privatnog života, te je zbog toga još interesantnija svojim fanovima, koji su mahom maloletni. 

Za  njih je ona "kul i drugačija", te je razumljivo zašto je idol velikom broju dece. Uprkos "hejtu" kojem je, kako kaže, kao javna ličnost  izložena, kaže kako ima visoko mišljenje o sebi. Sa tim je naučila da se nosi, ali je razvila i odbrambeni sistem. Istakla je da dosta njih misli da je nadmena, što je samo brana kako ne bi dozvolila svakome da joj priđe.

Uki je privukla pažnju medija kada se pre nekoliko meseci fotografisala na groblju, zbog čega su je mnogi optužili da je u sekti. 

Tim povodom se oglasila i za IDJTV i objasnila situaciju: "Za mene misle da sam u sekti. Izbio je skandal zato što sam ja otišla da se slikam na groblju, pa je nastala fama kao da sam se ja valjala i skakala po tuđim grobovima. Nama je u suštini bila potreba samo kamena pozadina i bili smo u blizini i rekli smo ‘ajde’. Zadržali smo se celih pet minuta, ali tu je ispao haos".

Međutim, sve to nije moglo da utiša tvrdnje da upravo Uki stoji iza sekte "ukizam", kao ni njena izjava da najpre "pratite trend, a posle vi pravite trend."

Sve je otišlo korak dalje kada je usledio serijal snimaka dece koji se "klanjaju" Uni, dok neki i pale ikone kako bi pokazali pripadnost "ukizmu".

Snimci paljenja ikona obišli su brzo društvene mreže.

Svoj stav o svemu tome Tiktokerka je iznela javno, uz komentar da su "influenseri tu da zabave decu, a roditelji da ih vaspitavaju". Ove teme dotakla se i na skorašnjem lajvu, nakon komentara nekih pratilaca da je ona kriva jer deca pale ikone. Uki Q je odgovorila i podelila sa njima svoje razmišljanje na tu temu.

- Što je najtužnije to više nisu samo kidare, već i odrasli, dokoni i neinformisani ljudi... Sve ide iz kuće na normalno vaspitano dete o kome roditelji vode računa. Ne može niko na ovom svetu uticati da uradi tako nešto strašno i bezobrazno... Ali uvek je najlakše okriviti tamo neku osobu...to sam danas ja, sutra će biti neko drugi - navela je ona i objavila svoj crtež Svetog Save, koji je svojevremeno uradila.

Na njenim profilima na društvenim medijima osvanuli su i videi kojima je oštro osudila ovakve činove, a sa Wikipedije su uklonjeni svi članci koji su se ticali takozvanog "ukizma"

Ovo nije ni prvi slučaj "sekte" koju pratioci formiraju oko nekog od influensera, niti prvi slučaj nekog od morbidnih izazova, ali svakako je jedan od morbidnijih. Setimo se samo "Blackout" izazova sa Tik Toka zbog koga je stradao desetogodišnji dečak iz Rakovice jer se slučajno obesio igrajući taj Tik-Tok izazov.

Nedavno je stiglo i upozorenje da je novi opasan izazov stigao sa Tik Toka na Balkan, a da podrazumeva da se deca bacaju ispred automobila u pokretu, a šokirani ljudi iz Hrvatske već su se susreli sa par takvih slučajeva.

Zaštitite dete na pametan način 

Na sajtu Pametno i bezbedno Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, dat je digitalni savet roditeljima o Tik Toku, odnosno šta mogu da učine da bi im deca bila bezbednija.

Na prvom mestu su opcije koje vam pružaju same aplikacije. Kada je Tik Tok u pitanju, obratite pažnju na opciju "Porodično uparivanje". Na taj način ćete na svom telefonu moći da pratite sadržaj koji vaše dete prati, kao i ono što kači na ovu društvenu mrežu. 

tik tok
Shutterstock 

 Druga opcija je korišćenje funkcije "Vreme upravljanja ekranom". Ovo podešavanje ograničava korisnike na najviše dva sata dnevno na aplikaciji, ali možete ga ograničiti i na 40 minuta.

Sledeća opcija je "Ograničeni način rada", iako se ovako mogu blokirati sadržaji za odrasle, i pored filtera deca mogu sama pronaći snimke koji nisu primereni.  – Blokirajte sadržaj za odrasle, ali čak i ako je filter uključen, deca koja sama koriste aplikaciju mogu naići na snimke koji im nisu primereni.

"Porodično uparivanje" na samom telefonu, omogućava vam kontrolu gornje dve postavke plus onemogućavanje direktnih poruka na nalogu vašeg deteta.

Osim ograničenog načina, na TikTok-u ne postoji način filtriranja sadržaja, pa se roditeljima preporučuje da dele nalog s decom mlađom od 13 godina. To će vam omogućiti da pazite na to što vaše dete gleda i objavljuje.

Aplikacije za nadzor na internetu

Aplikacija SecureTeen Parental Control, koju besplatno možete da skinete na Google play prodavnici, omogućava vam kontrolu uređaja koji koriste Android operativni sistem. Samo je instalirajte na detetov uređaj i možete da pratite šta dete radi na internetu, koje aplikacije koristi, kuda se kreće, koga poziva ili ko ga zove, kao i to s kim se dopisuje. Možete i blokirati neke aktivnosti.

dete telefon
Freepik 

Aplikacija Kids Place - Parental Control funkcioniše na principu "profila". Možete da odredite šta vaše dete može ili ne može da koristi i tako kreirate profil. Kada se aktivira profil, dete će moći da koristiti telefon samo onako kako ste vi zamislili. Postoje već spremni profili koje možete izmeniti po vašoj želji. Ova aplikacija je pogodna za manju decu.

Aplikacija Screen Time Parental Control je idealna za roditelje koji žele na vreme da naviknu svoju decu koliko će vremena moći da koriste telefon ili određenu aplikaciju. Pomoću Screen Time Parental Control roditelj može da ograniči vreme korišćenja neke aplikacije.