Ako saberu i oduzmu stvari u poslednjih nekoliko dana, američki predsednik Donald Tramp više priča o društvenoj mreži TikTok nego o pandemiji i virusu COVID19. Da li je moguće da je aplikacija sa kratkim video-snimcima veća pretnja po čovečanstvo od opake bolesti?

 Svi već znamo da je TikTok platforma koja je u munjevito kratkom vremenskom roku stvorila ogroman broj zvezda sa ogromnim zaradama. Vrlo brzo se pokazalo i to da će, kao što je Instagram prestigao Fejsbuk što se tiče mlađih korisnika, TikTok prestići oba ova giganta. Međutim, došlo je do neočekivanog obrta: Najveća tržišta za društvene mreže pored Kine, koja je i pokrenula TikTok, a to su Indija i Amerika, otvoreno su pokazale da im se takav razvoj događaja nimalo ne sviđa. Kao objašnjenje se navode dva razloga, a tu je svakako i treći, uvek prisutni, koji se prećutkuje.

Indija je povukla prvi potez i zabranila korišćenje aplikacije svojim državljanima. Obrazloženje: Ova mreža podriva indijski sistem vrednosti i predstavlja grubo mešanje u unutrašnju politiku potkontinenta. Naravno, nevinom posmatraču ne može biti jasno kako jedna društvena mreža može da podrije unutrašnju politiku, ali činjenica je da su Sjedinjene Države u drugoj polovini prošlog veka ostvarile skoro apsolutnu planetarnu kulturnu dominaciju isključivo zahvaljujući Holivudu. 

Ali, tu postoji i ozbiljno pitanje za današnje društvo: ako to što vidimo da rade drugi ljudi može da promeni naš sistem vrednosti, da li je onda taj sistem vrednosti ispravan? Tačnije, ovakva teza predstavlja otvoren napad na ljudsko pravo slobode govora i mišljenja. Da li je reč o klasičnoj represiji u kojoj, na primer, zabrađene žene ne smeju da gledaju kako se one koje to nisu dobro provode i požele i same takav život. Zašto ne bismo smeli da vidimo kako je drugima dobro i poželimo da i nama bude tako?

Kad je reč o drugom razlogu zabrane TikToka, on se, zapravo, sadrži u omiljenoj frazi svih američkih predsednika, a to je "nacionalna bezbednost". Ovo objašnjenje dao je, naravno, Donald Tramp, koji je svom narodu pokušao da objasni kako ih preko ove aplikacije Kina, zapravo, nadzire (slično kao što je svojevremeno bilo sa ruskim Face-appom). Da bi se na celu ovu stvar još glasnije nasmejalo, valja se setiti da je reč o državi koja je proglasila špijunom Edvarda Snoudena, čoveka koji je otkrio upravo da Amerika nadzire svoje (i ostale) građane. No, dobro. Važno je samo da nije Kina, izgleda.

Da li je reč o mafijaškom poslovanju ili samo dramatičnoj marketiškoj kampanji?
Shutterstock Da li je reč o mafijaškom poslovanju ili samo dramatičnoj marketiškoj kampanji?

Treći razlog, onaj koji se prećutkuje, verovatno je najvažniji: TikTok obrće bukvalno milijarde dolara, a to je reka u kojoj bi se svako rado okupao. I on je upravo isplivao na videlo. Naime, Tramp je, naravno, u interesu nacionalne bezbednosti, podržao ideju da Majkrosoft kupi deonice kineskog giganta koje pokrivaju američko tržište. Štaviše, adaptirao je i svoju pretnju o zabrani ove aplikacije posebnim amandmanom: ako Majkrosoft ne otkupi deo TikToka do 15. septembra, mreža će ipak biti zabranjena.

Šta na ovo kažu Kinezi? Kažu da je to klasično mafijaško ponašanje, ali su spremni da prodaju deo svoje kompanije kako bi sačuvali njeno postojanje. 

A šta kažu korisnici? Ne kažu ništa nego snimaju.