Poslednji ispraćaj princa Filipa biće održan u subotu 17. aprila s početkom u 15 sati u kapeli sv. Đorđa u Vindsoru, a njegova supruga, kraljica Elizabeta II. ima poseban zahtev za svoje unuke tokom sahrane.

Naime, kraljica želi da prinčevi Vilijam i Hari ne budu jedan uz drugog dok budu pratili kovčeg svog dede, piše Daily Mail.

Braća, koja su se udaljila poslednjih godinu dana, biće deo bliže kraljevske porodice koja će pratiti telo pokojnog vojvode od Edinburga.

Vilijama i Harija će dok budu ukazivali poslednji pozdrav razdvojiti njihov rođak, najstariji unuk princa Filipa i kraljice Elizabete, sin njihove kćerke, princeze Ane, Piter Filips. Kad kovčeg bude unet u kapelu braća neće sediti jedan pored drugog, nego će opet biti razdvojeni.

kraljica elizabeta i princ čarls
MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Mnogi smatraju da je ta odluka dokaz da se prinčevi nisu ujedinili čak ni sada kada im je deda preminuo, a to je bilo vidljivo i nedavno kad su objavili odvojena saopštenja u njegovu čast. Neki smatraju da ovo zapravo nije zahtevala kraljica, nego da su je njeni unuci tražili da budu razdvojeni.

"Ovo je sahrana i nećemo biti uvučeni u takva nagađanja i drame. Sve je ovo dogovoreno i odraz želja kraljice Elizabete", rekao je potparol kraljevske porodice.

Inače, sahrana princa Filipa sigurno će biti jako teška za braću jer će ih podsetiti na dan kad su išli iza sanduka svoje majke, pokojne princeze Dajane. Tada je Vilijam imao 15, a Hari 13 godina.

kraljica elizabeta i princ filip
Shutterstock 

Kraljevski biograf Hugo Vikers objasnio je da je rođak prinčeva namerno odabran da stoji uz njih kako bi im pomogao da se zbliže nakon što ih je razdvojila Megan Markl kao i intervju s Oprom Vinfri.

"Imao je dobar pristup prema njima kada im je umrla majka Dajana pa će sigurno i ovog puta biti korisna njegova blizina", ispričao je Vikers.

Kralljica je takođe oslučila kako će biti obučeni najuži članovi kraljevke porodice. Kako tradicija nalaže, članovi britanske kraljevske porodice na ovakvim događajima nose vojna odela koja oslikavaju njihove vojne titule. 

Hari je nakon što je napustio kraljevske dužnosti izgubio vojna pokroviteljstva nakon, a njegova želja bila je da na sahrani dede bude u uniformi koju je nosio na svom venčanju sa Megan Markl, u maju 2018. u Vindzoru.

princ hari i megan markl
printscreen/youtube/The Royal Family 

Na sahrani će prisustvovati svega 30 ljudi, svi će slediti epidemiološke mere, a kraljica će sama sedeti u kapeli. Prikazana je i fotografija kola kojima će biti prevezen kovčeg, a koja je dizajnirao princ Filip, vojvoda od Edinburga je sam odabrao medalje, oznake i odlikovanja koja će biti na oltaru.