Megan Markl je za kratko vreme sa jedne strane postala heroina, a sa druge - glavna "zloća" kada je u pitanju kraljevska porodica.

Iako joj Harija mnogi nikad nisu oprostili, situacija se umnogome pogoršala nakon intervjua sa Oprom Vinfri. Naklonost nije stekla ni nakon ispovesti, a kritičari su bili još glasniji nazivajući je rasturačicom porodice i onom koja koristi Harija kako bi postala "Nova Dajana".

Međutim, malo ko zna da ona nije jedina Amerikanka koja je, kako kažu, uništila kraljevsku porodicu. Mnogo pre nje postojala je druga žena, daleko opasnija. 

Ona je ubrzava puls svim članovima kraljeske porodice, ali i kralju Edvardu VIII koji se zbog nje odrekao ne samo porodice, već i krune,  iako je dotična pre toga bila čak dva puta razvedena. Reč je o Volis Simson. Njena afera sa britanskim princem bila je jedan od najvećih skandala 20. veka o kojem se priča i danas, a njom se bavila i popularna britanska serija "Kruna" koja ima materijala za još deset sezona.

Edvard VIII odlučio je da abdicira s prestola 1936. godine nakon nekoliko meseci kako bi mogao da se venča sa Valis koja nije bila materijal za kraljicu zbog burne ljubavne prošlosti. Nakon njihovog venčanja 1937. godine, dobila je službenu titulu "vojvotkinja od Vindsora", no nije smela da koristi suprugovu titulu "Kraljevsko visočanstvo".

vilis simpson kralj edvard
akg-images / AKG / Profimedia 

Edvardov brat kralj, Džordž VI zabranio mu je povratak u Veliku Britaniju nakon venčanja u Francuskoj, a intervju bivšeg kralja i njegove ljubavnice, sa novinarom BBC mreže, Kenetom Harisom, pratilo je 12 miliona ljudi, kao što je slučaj sa intervjom Megan i Harija. Tom prilikom, Edvard je priznao kako se nikad nije osećao kao deo institucije jer je bio nezavistan, a na pitanje bi li ostao kralj da nije upoznao Valis, odgovorio je potvrdno. Iako je dao taj intervju, noć pre pokušao je da ga otkaže, ali to je bilo bezuspešno. Edvardovo odstupanje s prestola smatralo se veoma neodgovornim i sebičnim činom.

Zanimljivo, Valis je bila prijateljica bivše ljubavnice princa Edvarda, Ledi Telme Rurnes, koja ju je 1934. godine zamolila da pazi na princa dok je ona u Americi kako ne bi bio usamljen, a Valis je svoju ulogu shvatili bukvalno. Među njima je brzo planula iskra, a princ nije štedeo na skupocenoj odeći i nakitu kako bi se uklopila u njegove visoke krugove.

Nakon što ju je predstavio svojim roditeljima, kralju Džordžu V i kraljici Mari, zabranjeno mu je da je dovodi na porodična okupljanja i ostale važne događaje za porodicu. 1936. godine Edvard je nasledio tron nakon iznenadne očeve smrti, no odmah je dao do znanja kako želi da oženi ljubavnicu, što nije dolazilo u obzir, jer su joj oba bivša supruga bila živa. Valis je tada odlučila živeti u izgnanstvu u Francuskoj, a u decembru 1936. Edvard je abdicirao kako bi se mogli venčati.

Od 1940. do 1945. živeli su na Bahamima, gde je Edvard vršio funkciju guvernera. Nakon njegove smrti 1972, Valis Simson retko se pojavljivala u javnosti. Umrla je 24. aprila 1986. godine u 90. godini i tada je kraljevska porodica ipak dopustila da je pokopaju pored Edvarda na imanju Vindsor.

Dan danas se šuška kako fatalna Amerikanka zapravo nikada nije prestala da voli svog drugog muža Ernesta Simsona, od kog zapravo nikad nije želela da se razvede. I nakon prekida slala mu je brojna ljubavna i intimna pisma, dok su drugi njoj preteća zbog skandala.

Mnogi su nakon intervjua 2021. godine zaključili jedno: istorija se ponavlja!