Ljubavna priča kraljice Elizabete II. i njenog pokojnog supruga, princa Filipa, seže nekoliko desecenija unazad, a radi se o jednom od najstabilnijih poznatih parova na svetu.

Princeza Elizabet Aleksandra Meri rođena je 1926. godine u britanskoj kraljevskoj porodici, a najstarija je ćerka mlađeg sina tadašnjeg britanskog kralja. Upravo zbog toga niko nije ni mislio da će jednoga dana upravo ona biti kraljica, danas s najdužim stažem na tronu u britanskoj istoriji.

Filip je rođen kao princ Grčke i Danske 1921. godine, a nećak je vladajućeg kralja Grčke u to vreme. Elizabeta i Filip upoznali su se 1934. godine, a u to vreme životi im nisu mogli biti drugačiji nego što su bili.

Kraljica je imala tek osam godina kada je upoznala Filipa, a njihova ljubavna priča započela je ipak nekoliko godina kasnije. U maju 1937. godine kraljičin otac Džordž VI. postao je kralj, a Elizabeta i Filip svjedočili su njegovom krunisanju nakon što je preminuo Elizabetin deda, a njen ujak abdicirao u prvoj godini kraljevanja. Elizabeta je postala direktna naslednica krune, no Filipov je život u tom trenutku bio izvan kontrole jer su svi njegovi staratelji preminuli.

princ filip i kraljica elizabeta
Shutterstock 

U julu 1939. godine Elizabeta i Filip ponovno su se sreli, a to je bio trenutak kada su se zaljubili na prvi pogled. Ona je imala 13 godina, on 18, a nakon susreta počeli su se dopisivati. Za Božić 1943. godine Filip je Elizabeti bio pratnja na porodičnoj božićnoj proslavi u dvorcu Vindsor.

Kralj Džordž VI. hteo je da njegova voljena Lilibet, kako su zvali Elizabetu u dvoru, bude srećna, a imao je nekoliko sumnji u vezi s Filipom. Princ u to vreme nije bio finansijski neozavisan te se kralju nisu sviđali još neki detalji iz njegova života. Činjenica da su rođaci u četvrtom kolenu nikome pak nije smetala.

Filip je 1947. godine dobio kraljevo dopuštenje da zaprosi Elizabetu, a zaprosio ju je u Škotskoj prstenom koji je sam dizajnirao. Iste godine postao je Filip Mountbaten te je bio službeni stanovnik Velike Britanije. Elizabeta je naravno rekla "da". Veče pre njihovog venčanja Filip je dobio nekoliko kraljevskih titula, a titulu Vojvode od Edinburga koristi je sve dok nije preminuo.

Kraljevski par nije ni slutio da će Elizabeta samo pet godina nakon venčanja postati kraljica Elizabeta II. Kraljica i princ ove godine proslavili su 73. godišnjicu braka, a to je ujedno bio i najduži kraljevski brak u britanskoj istoriji.

kraljevska porodica
Shutterstock 

Elizabeta i Filip imaju četvoro dece, tokom njene vladavine odradili su nekoliko hiljada poseta širom sveta, a prebrodili su i neke od najvećih skandala u britanskoj kraljevskoj istoriji.

Elizabeta je istakla kako je 1992. za njih bila užasna godina. Propali su brakovi čak troje njihove dece, a iste godine izbio je i požar u dvorcu Vindsor koji je prouzrokovao veliku štetu. Deset godina kasnije ta se užasna godina ponovila, a 2002. su preminule Kraljica Majka i Elizabetina sestra, princeza Margaret.

Kraljica je danas službeno na britanskom tronu najduže u istoriji, a sve do 2017. godine suprug je čitavo vreme bio uz nju. Princ se oslobodio od kraljevskih dužnosti 2017. godine, no čitavo vreme stajao je čvrsto uz kraljicu, bez obzira na sve.

Nakon što je palata objavila vest o smrti princa Filipa, pretpostavlja se kako su već započele i pripreme za njegov poslednji ispraćaj. Princa će sahraniti prema njegovim željama. Kako javljaju britanski mediji, insistirao je na tome da njegova sahrana protekne bez prevelike pompe.

Sahrana će se održati u kapeli Sv. Jurja u dvorcu Vindsor, a još se ne zna pod kakvim će merama sve biti zbog pandemije koronavirusa. Sve pripreme će odraditi lord Čemberlejn, najstariji činovnik britanske kraljevske porodice.