Kroz istoriju upoznali smo Džordža VI, princeze Margaret i Anu čije su sudbine bile teške zbog dvorskih pravila. Nesrećne ljubavi, pokušaji otmice, obavljanje dužnosti koje ne želiš - samo su neka od prokletstva drugorođenih. Ko je zbog krune platio najveći danak?

Prvo pa muško! Tako se najbolje opisuje želja svih generacija kraljevske porodice jer to su već dva valjana kriterijuma za naslednika. Ali zamislite da prvorođeni odbaci kraljevsku titulu zbog ljubavi prema Volis Simpson, Amerikanki s dva propala braka. Baš tako je kralj Edvard, stric kraljice Elizabete, odbacio kraljevske dužnosti u korist njenog oca Džordža VI. koji nikada nije hteo da nosi krunu zbog mucanja i povučenog karaktera.

I dok je Džordž VI čistio nered za bratom obavljajući posao koji nikad nije želeo, odgajao je i ćerku koja će postati najdugovječniji vladar britanske monarhije. Uz Elizabetu imao je i miljenicu Margaret, koju su izluđivala dvorska pravila njene sestre.

Ono što ju je odvelo na put zavisnosti jeste zabranjena ljubav sa 16 godina starijim i razvedenim ocem dvoje dece, Piterom Taunsendom. Elizabeta je dvaput odbila njihovu dozvolu za venčanje, a kako Margaret nije želela da se odrekne titule, do kraja života patila je zbog nerealizovane ljubavi. Umrla je 2002 godine od moždanog udara.

Drugo, žensko dete kraljice Elizabete i princa Filipa je princeza Ana koja, iako je odrastala u senci brata Čarlsa, nikada nije jurila titule. Nalik tetki Margaret, Ana je takođe izlazila, ali se i spetljala s Kamilinim tadašnjim dečkom i budućim suprugom.

Prvog supruga Marka Filipsa varala s kim je stigla, a zbog afere osudila ju je i u javnosti. Iste godine kad se razvela preudala se za mornaričkog zapovednika Timotija Lorenca. Osim ljubavnih pohoda, najviše se pamti i po preživljavanju neuspešnog pokušaja otmice 1974.

Iako druga deca jesu nekoliko koraka dalje od krune zbog čega se vrlo brzo opuste, palata uvek nekako prste uplete u njihove živote i ne dopušta da žive po pravilima običnog sveta. Ipak, Hari je očito tu da promeni istoriju za drugorođenu decu jer on je, za razliku od princeze Margaret izabrao ljubav pre krune.

Pre nego što se skrasio kraj Megan, Hari je bio poznat po "problematičnom" ponašanju. 

Kao crvenokosi dečak osamdesetih je osvajao svojom slatkoćom i privrženošću majci, a onda je izrastao u nestašnog mladića sklonog partijanju, kršenju reda i narušavanju ugleda kraljevske porodice. 

princ hari i megan markl
Paul Grover/Daily Telegraph / PA Images / Profimedia 

Mediji su izveštavali o njegovim ludim žurkama, a paparaci su ga često hvatali u društvu lepotica. Zabave s penom, druženje s poznatima i menjanje devojaka dugo su bili povezivani uz princa Harija, "crnu ovcu" britanskog kraljevstva. Tvrdoglav, ali zabavan, Hari je navodno ostao miljenik kraljice Elizabete uprkos svim skandalima koje joj je priuštio.

Jedan od najvećih svakako je bio onaj kada je uhvaćen kako "kao od majke rođen" partijao u Las Vegasu. Ali ništa se ne može uporediti sa skandalom koji je priredio porodici i monarhiji 2005. godine kada se na jednoj privatnoj zabavi pojavio u nacističkoj uniformi. Fotografije su procurile u javnost, a princ se morao javno izviniti. 

Pisalo se i da je sa samo 16 godina završio na odvikavanju od marihuane, a baka i otac poslali su ga i na odvikavanje od alkohola gde se zadržao samo jedan dan. 

princ hari
LMA / Bauer Griffin / Profimedia 

Neko vreme njegov je tata zapošljavao ljude koji su princa pratili na putovanjima kako bi ga sprečili da drugo jutro njegovo lice bude na svim svetskim naslovnicama. I noć pre bratovog venčanja Hari se nije suzdržao od provoda. Ostao je budan do 3 ujutro, a navodno je skočio s balkona jednog hotela te i povredio nogu.

Uz sve to, princ je bio poznat i po menjanju devojaka. Njegova najduža veza bila je ona s bogatom naslednicom Čelsi Dejvi, s kojom je proveo pet godina, a raskinuli su 2009. Na spisku njegovih poznatih bivših su i manekenka Kresida Bones i pevačica Eli Goulding.

Ali, sve se promenilo kada je u njegov život ušla glumica Megan Markl. Započeli su vezu 2016., a 2017. godine su se verili. Njihovo venčanje pratili su milioni ljudi, a u maju 2019. godine Megan je na svet donela i njihovog prvog sina, Arčija.