Ejmi Vajnhaus imala je 27 godina kada je tragično preminula 23. jula 2011. usled trovanja alkoholom, a njena majka Dženis odlučila je da ispriča priču o njoj u novom dokumentarcu "Amy Winehouse: 10 Years On". Istakla je kako smatra da svet nije poznavao pravu verziju njene ćerke i zato je odlučila da otkrije stvari iz njenog života koje javnost dosad nije znala u godini kada će biti 10. godina od njene smrti.

Dženis, koja boluje od multipla skleroze, ispriča će priču uz pomoć članova porodice jer zbog bolesti neke uspomene ne pamti najbolje. Upravo joj je to bila i najveća motivacija za ovo snimanje s BBC-jem, a u dokumentarcu će biti nikad viđenih porodičnih snimaka i arhivski snimci s britanske televizije.

Ejmina majka i njen bivši muž, Ejmin otac Mič, nakon smrti svoje ćerke osnovali su fondaciju. Inače, pevačica nije ostavila testament, pa su njeno bogatstvo od 5,3 miliona dolara nasledili njeni roditelji. Njen bivši muž, glumac Blejk Filder-Sivil (38), od kog se razvela 2009. nije dobio ništa.

Blejk odlučio osam godina nakon njene smrti da traži svoj deo od 1,8 miliona dolara smatrajući da ima puno pravo na to. Glumac je istakao da ima pravo na mesečni džeparac jer je Ejmi napisala neke od najvećih hitova dok su bili šest godina zajedno.

Prema pisanju stranih medija, pevačica je dala Sivilu 450.000 dolara u trenutku kada su se razveli, a ako su oboje s tim bili zadovoljni i to je bio dogovor, onda on nakon svega nema pravo da traži nikakve dodatne novčane iznose. Bezosećajni zahtev, kako ga je nazvala javnost, šokirao je Ejminu porodicu.

Mnogi smatraju da Blejk nema pravo ni na šta jer je njihova veza bila užasna i turbulentna, a vesti o njihovom odnosu često su bile uznemirujuće.

Ejmi je upoznala glumca 2005. u pabu u Londonu kada je bila u ranoj fazi svoje mužičke karijere, a on je radio kao asistent u videoprodukciji. Par se upoznao igrajući zajedno biljar i slušajući muziku, a i tada je Filder - Sivil bio u vezi s drugom ženom. Nakon mesec dana on i Vajnhaus su započeli vezi.

Pevačica je tetovirala na grudima njegovo ime, dok je on njeno iza uva. Ipak, šest meseci kasnije njihova romansa se raspala kada je Blejk odlučio da želi raskid i vratio se bivšoj devojci. Ubrzo nakon toga Ejmi je progovorila za britanske medije i otkrila da iza sebe ima loš period.

"Bila sam stvarno depresivna. Bila sam zaljubljena u nekog i to se raspalo. Puno toga ima veze s lošim izborima i bojaznima. Oboje smo krivi za raskid", ispričala je pevačica. Tada je počela više da pije kako bi blokirala bol. Menadžment ju je nagovara da ode na odvikavanje, ali to nije dugo potrajalo.

"Pitala sam tatu da li misli da trebam da idem. Rekao je ne, ali da bih trebala da pokušam, pa sam to i učinila, na samo 15 minuta. Ušla sam i rekla 'zdravo', a potom objasnila da pijem jer sam zaljubljena i uništila sam vezu. Tada sam otišla", ispričala je Ejmi.

Nakon toga odlučila je da nastavi da pije, i u tom razdoblju napisala je većinu pesama sa svog hit-albuma "Back to Black". "Pesme na albumu su iz razdoblja kada sam imala veliku zbrku u glavi. Doslovno sam dosegnula dno. Mrzim da koristim takvu frazu jer sam sigurna da ću u nekom trenutku potonuti i dublje. Bila sam klinički depresivna i uspela sam da dobijem nešto na što sam ponosna iz nečega što je bilo užasno", rekla je pevačica.

Početkom 2007. Vajnhaus je prekinula kratku romansu s izvršnim radijskim urednikom Aleksom Džonasom-Donelijem, a onda je u njen život ponovno ušetao Blejk. Ovog puta njihova veza je bila još destruktivnija.

Glumac je Ejmi, koja je ranije konzumirala samo travu, upoznao s teškim drogama, što je jednom prilikom i sam javno priznao.

"Napravio sam najveću grešku u životu što sam uzimao heroin pred njom. Upoznao sam ju s heroinom, krekom i samopovređivanjem. Osećam se i više nego kriv", rekao je Blejk 2008.

Par je postao poznat po javnim svađama i fizičkim obračunima, ali i po groznom ponašanju. Tokom jednog žestokog sukoba Ejmi su fotografisali prekrivenu ogrebotinama i modricama,a imala je i krv na cipelama. Ipak, pevačica i glumac u tome nisu videli problem pa su u 2007. objavili da su se verili.

Vest je šokirala njihove porodice i Ejmine obožavatelje, a par se mesec dana kasnije venčao u Majamiju. U junu 2007. pevačica je šokirala tokom intervjua kada je pokazala reči "Volim Blejka" ("I love Blakea") na stomaku koje je urezala oštrim delom ogledala. Dva meseca kasnije Ejmi je završila na ispumpavanju želuca nakon što je preterala s koktelom droga sastavljenim od heroina, ketamina, kokaina i ekstazija.

Nastavila je borbu sa zavisnošću od alkohola, a njena evropska turneja otkazana je nakon fijaska u Beogradu. Naime, bacila je svoj mikrofon na pod i otišla s pozornice. Mesec dana kasnije pevačicu je njen telohranitelj Endru Morison našao mrtvu u njenoj spavaćoj sobi.

Obdukcija je pokazala da je pevačica umrla od trovanja alkoholom. "Ja sam i više nego neutešan... moje suze nikad se neće osušiti", rekao je Blejk kada je saznao za njenu smrt.