Dugo se već šuška o dokumentarnom filmu koji bi trebalo da razotkrije sve optužbe za slostavljanje koje su usmerene protiv čuvenog redelja, Vudija Alena. Trejler je konačno ugledao svetlost dana - "Alen v. Ferou" u produkciji HBO-a objavljen je juče, uoči premijere 21. februara. Dokumentarac će u četiri dela pokušati da razotkrije optužbe za zlostavljanje koje su usmerene protiv čuvenog reditelja Vudija Alena.

Film iza kog stoje Kirbi Dik i Ejmi Zajring ima za cilj da pažljivo preispita optužbe za seksualno zlostavljanje koje je navodno izvršio Vudi Alen, a koje se tiču Dilan, tada sedmogodišnje ćerke koju je dobio sa Mijom Ferou, zatim njihovu borbu za starateljstvo, otkriće Alenove afere sa Mijinom ćerkom Sun-Ji i njihov kontroverzni brak koji je usledio nekoliko godina kasnije. Iako Alen nikada nije zvanično okrivljen, ovaj skandal ostao je jedan od napoznatijih i najdužih u istoriji Holivuda.

Kako kaže HBO, "Alen v. Ferou" doneće novi istraživaki rad, privatne snimke iz njihovog doma, sudska dokumenta, policijske dokaze, relevatne video zabeleške i audio snimke koje dosad niko nije čuo. On će takođe sadržati intervjue sa Mijom Ferou, Dilan Ferou, Ronanom Ferou, porodičnom prijateljicom Karli Simon i tužiocem Frenkom Makom, kao i srodnicima, istražiteljima, stručnjacima i svedocima, piše Daily Mail.

Glumica je u dokumentarnom filmu takođe izrazila žaljenje što je ikada započela vezu sa Alenom, jer je rekla da " on nikada nije trebalo da bude u porodici". "Da mogu da vratim vreme u nazad, volela bih da ga nikada nisam upoznala. To je moje veliko žaljenje u životu, što sam dovela takvog nekog u porodicu. I dan danas ga se plašim", zaključila je čuvena glumica.

Dokumentarac će takođe preispitati i Alenov rad u širem kontekstu i preispitati kako su otkrića o privatnom životu ovog (ipak velikog) reditelja doprinela ponovnom vrednovanju njegovih ostvarenja.

Podsetimo, čuvena holivudska glumica Mija Farou u braku sa suprugom Andreom Previnom dobila je tri sina - Metjua, Sašu i Flečera, dok je iz veze sa Vudijem Alenom dobila sina Ronana, premda je pre četiri godine šokirala svet izjavom da nije sigurna da je slavni režiser njegov otac, te da je to ipak možda bio Sinatra, njena najveća životna ljubav. Pored bioloških sinova, Mija je tokom godina usvojila još čak desetoro dece - ćerke Lark, Samer, Sun-Ji, Dilan, Tam, Kvinsi i Frenki-Minh, i sinove Mojsija, Ajzaka i Tadeusa.

Troje dece tragično stradalo

Ipak, većina njene usvojene dece ima prilično intrigantne sudbine, a čak troje, od njih desetoro, tragično je preminulo. Poznato je da je 2000. nastradala njena 21-godišnja ćerka Tam, navodno zbog srčanih problema. Ipak godima kasnije njen stariji brat Mojsije obelodanio je jezivu tvrdnju - da je slepa Tam tada sebi oduzela život nakon svađe sa Mijom.

Samo dve godine pre Tamine smrti samoubistvo je počinio i njihov brat Tadeus, a Mojsije je otkrio da je sve to rezultat psihičkog i fizičkog zlostavljanja koje je Mija sprovodila.

"Boli me kad se setim kako je vukla moju braću i sestre niz stepenice i zaključavala ih u ormar ili sobu. Tadeusa, koji je bio paraplegičar, zatvorila je preko noći u šupu van kuće kao kaznu zbog male neposlušnosti" napisao je Mozes, ali tu nije bio kraj optužbama - nadovezao se i na činjenicu da je maltretirala Sun-Ji, usvojenu ćerku koja se kasnije udala za njenog tadašnjeg partnera Vudija Alena.

Vudi Alen
Shutterstock 

"Sećam se kad je Mija bacila veliku porculansku statuu u glavu Sun-Ji kad je bila mala. Srećom je promašila, ali se razbila njoj pod nogama. Godinama kasnije, udarala ju je telefonom. Srećom, ona je uspela da pobegne, iako njena veza s Vudijem nije bila konvencionalna. Drugi nisu imali tu sreću", zaključio je Mojsije, dok je 2018. u velikom intervjuu Sun-Ji rekla nešto slično, otkrivši da ju je glumica zaista fizički mučila.

Prva usvojena ćerka čuvene glumice bila je Lark, čiji se život takođše okončao na tragičan način. Ona je pre završetka srednje škole zatrudnela sa muškarcem koji je bio bivši zatvorenik, a ubrzo se i udala za njega, te dobila još jedno dete. Preminula je 2008. godine u teškoj bedi od komplikacija uzrokovanih AIDS-om.

"Ona je bila još jedna žrtva. Završila je na putu autodestrukcije, borila se s zavisnošću i na kraju umrla u siromaštvu od AIDS-a. Za sve nas, život pod krovom naše majke bio je nemoguć ako nisi radio tačno ono što ti je rečeno, bez obzira na to koliko je naredba bila upitna", zaključio je Mojsije.

Sun-Ji i Vudi Alen

Sun-Ji Previn usvojena je ćerka Vudija Alena koja se kasnije i udala za njega. Datum njenog rođenja nije poznat, ali na osnovu posebnih medicinskih pregleda, pretpostavlja se da Sun-Ji ima oko 50 godina. Kako je rekla u intervjuu za magazin "Vulture" sa pet godina otišla je od kuće, živela na ulici i hranila se iz kontejnera, a podaci koji su se do sada znali o njoj govore da ju je majka napustila.

Završila je u sirotištu, gde je zapala za oko Miji Farou i Andreu Previnu koji su tada bili u braku. U to vreme, Mija je imala troje biološke i dvoje usvojene dece sa Previnom, a tadašnji zakon nije dozvoljavao i treće međunarodno usvajanje. Mija i Andre angažovali su se oko promene zakona jer im se devojčica jako dopala, i uspeli su da je usvoje. No, ubrzo su se razveli, a Mija je uplovila u romansu sa Vudijem Alenom, sa kojim je tokom godina snimila 12 filmova. Od sve Mijine dece Alen je usvojio samo dvoje - Dilan i Mojsija. S njima se, objašnjavao je kasnije, povezao, dok za ostalu decu baš i nije mario.

Vudi Alen Sun Ji Previn
Shutterstock 

Vudi je 1991. godine raskinuo odnos sa Mijom i uplovio u vezu sa Sun-Ji. Mija je kasnije tvrdila da su njih dvoje bili u vezi mnogo ranije, što je zaključila prema golišavim fotografijama Sun-Ji koje je našla, a koje je načinio Vudi. Sun-Ji i Vudi Alen bili su u vezi do 1997. godine, kada su se venčali, a potom su i usvojili dvoje dece. Mija i Dilan Farou godinama optužuju Vudija za zlostavljanje, a Sun-Ji je nakon godina ćutanja rešila da kaže svoju stranu priče.

"Ovo što se desilo Vudiju je uznemirujuće i čista nepravda. Mija je iskoristila #MeToo pokret i paradirala sa Dilan kao sa žrtvom. Cela jedna generacija slušala je njihove priče o navodnom zlostavljanju, a nije trebalo" tvrdi Sun-Ji. "Borila sam se da preživim otkad sam bila novorođenče. Bili smo ekstremno siromašni, toliko da ništa nismo imali. čak ni nameštaj. Odlučila sam da pobegnem jer sam znala da mora da postoji bolji život", podelila je svoje uspomene iz prvog doma.

Što se tiče Mije Farou, njihov odnos opisuje kao "ulje i vodu". "Prvi put me je okupala u sobi korejskog hotela. U sirotištu smo imali veliku kadu gde smo se svi kupali pa me je bilo strah da uđem u ovu sama. Umesto da uradi ono što bi svako uradio - ušla sa mnom, stavila mi igračku, na bilo koji način pokazala da je sve u redu, samo me je ubacila unutra. Mija je imala favorite među decom, a ja svakako nisam bila među njima. Zapravo, često je govorila da bi bilo dobro da mene proslede u neki drugi dom. Ne samo to, i fizički me je maltretirala - okretala me je naglavačke ili bacala drvene kockice na mene", pričala je ona. Šta će i na koji način od svega ovoga dokumentarac obraditi, saznaćemo već narednog vikenda.