Šta sam, dođavola, uopšte mislila da radim - pita se Kejt Vinslet prisećajući se saradnje sa dva slavna reditelja, Vudijem Alenom i Romanom Polanskim. 

Ona je 2011. igrala u filmu "Krvoproliće", bizarnoj komediji koju je režirao Polanski, a 2017. u prilično neuspeloj drami Vudija Alena. Sada priznaje da je to nešto zbog čega se s vremena na vreme duboko preispituje i ozbiljno kaje. Ali, nije reč o tome da nije zadovoljna filmovima ili ulogama: Oba reditelja bila su umešana u seksualne skandale koji uključuju maloletna lica.

Danas, osvrćući se na izbore koje je pravila u životu i karijeri, Kejt smatra da na to nikako nije trebalo da pristane. "Šta sam j***no mislila," pita se glumica. "Neverovatno mi je koliko su ti ljudi priznati u svetskoj filmskoj industriji i koliko dugo tu opstaju To je potpuno poražavajuće!"

Ipak, ona krivicu ne želi da prebaci ni na koga osim na sebe. "Moram da preuzmem odgovornost za to što sam pristala da radim s njima. Ne mogu da vratim vreme. Rvem se svakodnevno s tim kajanjem, ali šta nam ostaje ako ne možemo da budemo iskreni prema sebi?"

Alen tvrdi da nikakvog zlostavljanja tu nije bilo, već da je ćerku instruisala besna ostavljena majka
Profimedia Alen tvrdi da nikakvog zlostavljanja tu nije bilo, već da je ćerku instruisala besna ostavljena majka

Alen se decenijama nalazio u centru skandala, kada je ostavio svoju tadašnju partnerku Miju Farou zbog njene usvojene ćerke Sun Ji Previn, koju je kasnije i oženio. Naredne godine Alen je optužen za zlostavljanje svoje usvojene ćerke, Dilan Farou, koja je tvrdila da je on seksualno napastvovao kad je imala sedam godina. Reditelj to nikada nije priznao.

"Kad se ova optužba prvi put pojavila, pre 25 godina, slučaj su detaljno istražile ozbiljne institucije kao što su Klinika za zlostavljanu decu Jejl-Nju Hejven i Njujorški državni institut za brigu o deci," rekao je Alen 2018. za CBS, u intervjuu koji je bio odgovor na ponovne optužbe njegove bivše supruge. "I jedni i drugi sproveli su istraživanja od po nekoliko meseci i odvojeno zaključili da nikakvog zlostavljanja tu nije bilo. Umesto toga, otkrili su da je najverovatnije da je ranjivo dete nagovoreno da ispriča tu priču od strane besne majke koja je ostavljena."

On se nagodio sa FBI-jem da prizna silovanje da ga ne bi optužili za drogu, koja je tada predstavljala veći prestup
Profimedia On se nagodio sa FBI-jem da prizna silovanje da ga ne bi optužili za drogu, koja je tada predstavljala veći prestup

Kod Polanskog je, ipak, mračna priča utemeljena na njegovom priznanju. Kada ga je FBI uhapsio 1977. godine, on je na kraju pristao na to da prizna seksualni napad na maloletnicu, pod uslovom da mu se iz optužbe izbriše droga (koja je tada, ironično, predstavljala veći prestup). Međutim, kad je shvatio da FBI neće poštovati dogovor, on je pobegao iz Amerike.

Nakon toga, pojavile su se još četiri žene koje su optužile Polanskog za seksualno zlostavljanje dok su bile maloletne. On sve vreme odbija te optužbe, ali Američka filmska akademija 2018. godine ukinula mu je članstvo.