Po novom zakonu silovatelji će u Nigeriji biti podvrgnuti hirurškoj kastraciji, a ukoliko su njihove žrtve mlađe od 14 godina, biće im izrečena smrtna kazna. 

Ovaj zakon uveden je kao posledica rastućeg gneva građana zbog drastičnog skoka broja silovanja tokom izolacije zbog epidemije kovida u državi Kaduna. Tamošnji guverner Nasir Ahman El Rufai rekao je da su "drastične kazne neophodne kako bi se pomoglo u zaštiti dece od ozbiljnih zločina."

Silovatelji muškog pola biće podvrgnuti hirurškoj kastraciji, dok će ženama biti uklonjeni jajovodi.

Osuđenima će biti izrečena smrtna kazna ukoliko su njihove žrtve deca do 14 godina, a doživotna ukoliko su zločin počinili nad odraslima. 

Pošto je tokom izolacije broj zločina vrtoglavo skočio, bile su potrebne strožije kazne
Pixabay Pošto je tokom izolacije broj zločina vrtoglavo skočio, bile su potrebne strožije kazne

Dosadašnji zakoni bili su takvi da je silovateljima zaprećeno maksimalnom kaznom od 21 godine, dok su oni koji su ovo delo počinili nad detetom dobijali doživotnu kaznu. Ipak, to nije bilo dovoljno, s obzirom na to da je u Nigeriji tokom poslednjih nekoliko meseci prijavljeno čak 800 slučaja silovanja. Novi zakoni izglasani su u parlamentu nakon snažne inicijative ženskih pokreta, koji su insistirali na strožim kaznama.