Makenzi Skot (50) dospela je u žižu javnosti pre dve godine tokom razvoda od osnivača "Amazona" Džefa Besosa (57) koju je varao, a mnoge je iznenadila što se sa celom situacijom zadivljujuće nosila.

Kako pišu strani mediji, Makenzi se udala za profesora prirodnih nauka Dena Dževita, a upoznali su se u privatnoj školi "Lakeside" u koju idu njena deca. Den je napisao pismo koje je objavljeno na stranici neprofitne organizacije "Giving Pledge" i u njemu je istakao da je zahvalan na privilegiji koju će imati u braku s Makenzi govoreći o novčanim donacijama koje mogu pokrenuti mnoštvo dobrih stvari.

"Srećnom slučajnošću oženjen sam jednom od najdarežljivijih i najljubaznijih osoba koje poznajem, i pridružio sam joj se u obavezi da prenesem dalje ogromno finansijsko bogatstvo tako da služi drugima", poručio je Den. 

Neprofitnu organizaciju "Giving Pledge" su 2010. pokrenuli milijarderi Bil Gejts, njegova supruga Melinda i Voren Bufet. Svi imućni članovi, koji postanu deo nje, pristaju da podele većinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe.

Makenzi Skot
ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Inače, Makenzi se razvela od Džefa nakon 26 godina braka, a par ima tri sina i ćerku koju su usvojili iz Kine. Spisateljica je Bezosu pomogla pri osnivanju Amazona i napisala je dva romana, ali nikad nije javno govorila o njihovim bračnim problemima niti se obračunavala s bivšim mužem nakon razvoda.

"Srećna sam što je brakorazvodna parnica iza mene i što smo se Džef i ja uspeli da se dogovorimo. Drago mi je da se mnogi moji prijatelji raduju što ćemo ostati u dobrim odnosima te ćemo zajedno i dalje odgajati našu djecu. Srećna sam što mu prepuštam svoje interese u "Washington Postu", "Blue Originu" i 75 odsto našeg udela u Amazonu", napisala je ona na Tviteru nakon što je okončan njihov razvod. Bezos je nakon toga svojoj bivšoj takođe putem društvenih mreža zahvalio na podršci ljubaznosti.

Pre nego što su se razveli, u javnost je izašla Džefova afera s voditeljkom Lauren Sančez (50) u koju se zaljubio i bio je spreman da razori svoju porodicu. Lauren je zbog Bezosa uništila svoj 14-godišnji brak s poznatim lovcem na talente Patrikom Vajteselom (55), s kojim je dobila dvoje dece. Ljubavnu aferu milijardera i Sančezove razotkrio je "National Enquirer", koji je pisao da su proputovali nekoliko država zajedno i uživali u privatnim avionima i skupocenim hotelima.

Neki su tvrdili da su razotkriveni jer se Bezos kao vlasnik "Washington Posta" zamerio Donaldu Trampu, kojeg je kritizikovao i cela je javnost znala da su u svađi.

Džef Besoz
Snorlax / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Makenzi je nakon svega dobila četiri posto udela u Amazonu. Njeno bogatstvo se trenutno procenjuje na 57,5 milijarde dolara, a 2020. je s imovinom vrednom 68 milijardi dolara proglašena najbogatijom ženom na svetu.

Prema zadnjim informacijama, sada treća najbogatija žena na svetu i ukupno 20. najbogatija osoba. Krajem prošle godine spisateljica je raspodelila 4,2 milijarde dolara na 384 organizacije i time još jednom dokazala da namerava, kao što je ranije i rekla, da razdeli većinu svog bogatstva.

"Ova pandemija uništila je život Amerikanaca koji se već bore. Ekonomski gubici i ishodi bolesti bili su gori za žene, pripadnike pojedinih rasa i one koji žive u siromaštvu. U međuvremenu je znatno poraslo bogatstvo milijardera", napisala je spisateljica na svom blogu.

Ona je pri odabiru organizacija za donaciju želela da zadovolji osnovne potrebe ljudi pa je dala novac bankama hrane, fondovima za pomoć u hitnim slučajevima i podršku najugroženijima. Posvetila je pažnju problemima među kojima su smanjenje duga i obuka za zapošljavanje i obrazovanje marginaliziranih ljudi. Razmatrano je 6.490 organizacija, a njih 822 prošle su detaljniju analizu.