Ovo je era razvoda. Istraživanja pokazuju da su pandemija i izolacija višestruko povećali broj supružnika koji su podneli zahtev za okončanje braka, a od ove statistike nisu pošteđene ni slavne svetske ličnosti. Ali, kako to utiče na položaj žene u društvu?

Najnovija vest na ovu temu je razvod jednog od najpoznatijih televizijskih novinara na svetu, Lerija Kinga. Ono što posebno privlači pažnju u ovom slučaju jeste da je njegova sada već bivša žena Šon Sautvik King tražila "samo" 33.000 dolara mesečno kao finansijsku podršku. Nakon zahteva nekadašnje supruge repera i muzičkog mogula Dr Drea, Nikol Jang, da joj se mesečno isplaćuje dva miliona dolara, Kingova zaista deluje uviđavno i skromno. A opet, treba imati u vidu da je Leri pre nje okončao šest brakova. Kad se to sve sabere, on se oduzme.

Čitava stvar bila bi krajnje priuštiva da Leriju ovo nije sedmi razvod po redu
Profimedia Čitava stvar bila bi krajnje priuštiva da Leriju ovo nije sedmi razvod po redu

U ovim krajevima sveta to baš i nije slučaj, ali ako se posmatra Amerika, veoma je uočljivo da u tom društvu, koliko god ono bilo glasno u borbi za ravnopravnost polova, još uvek vlada patrijarhat, a to se najbolje vidi kroz "profesionalne supruge" i "profesionalne raspuštenice".

Još od kraja Drugog svetskog rata, a verovatno i mnogo pre toga, u Evropi je postavljen model da i muškarac i žena rade i privređuju. Međutim, Amerika je postavila drugačije standarde: muž ide na posao, žena je domaćica. Sve reklamne kampanje, kompletna holivudska produkcija, a i druge "fabrike snova", potencirale su ovaj model sreće decenijama. Svakoj heroini konačni cilj bio je da se uda, rađa decu i glanca srebrninu. Ali, šta se dešava kad taj san padne na hladni pločnik stvarnosti i razbije se u paramparčad? Pošto su tokovi novca u muškim rukama, žena nakon razvoda praktično ostaje bez ičega, pa je to morao da reši zakon. A kao i svaki drugi zakon, i taj je bio pun rupa i podložan zloupotrebi.

Krajem prošle i početkom ove godine razveo se zvanično najbogatiji čovek na svetu, osnivač i vlasnik "Amazona", Džef Bezos. Na sreću ili nesreću, on je sa svojom suprugom živeo u jednoj od 9 američkih država u kojima zakon, slično našem, nalaže da se imovina stečena u braku među bivšim supružnicima deli na pola. Kad se uzme u obzir da je novopečeni momak procenjen na 190 milijardi dolara - 1.000.000 x 1.000 x 190 - na kraju dobijamo profesionalnu raspuštenicu koja bi opušteno mogla da kupi jednu od istočnoevropskih država. Ipak, ona nije htela da pusti da je savlada pohlepa, pa je završna brojka bila "svega" 38.000.000.000 dolara. 

Zapravo, sada se i ona nalazi na listi milijardera...
Profimedia Zapravo, sada se i ona nalazi na listi milijardera...

Ipak, mnogo veću pažnju javnosti privukao je nedavni razvod Dr Drea, čija je supruga tražila finansijsku podršku od dva miliona dolara kako ne bi menjala životni stil i - ovo je najzabavnije - kako ne bi bila zavisna od bivšeg supruga. Dakle, potrebne su joj njegove pare da ne bi bila zavisna od njega. I to ozbiljne pare.

Ukoliko fenomen "profesionalnih raspuštenica" pogledamo sa feminističkog aspekta, on predstavlja brutalno kršenje svih ideala dobro uređenog društva. Jedan od osnovnih postulata osnaživanja žene jeste da ona učestvuje u upravljanju kapitalom, a ne da bude izdržavano lice. Naravno, lepo je sanjati o tome šta bismo sve radili sa 33.000, ili 2.000.000 ili 38 milijardi kad bi nam jednog dana osvanuli na računu samo zato što smo s nekim živeli, ali, s druge strane, ono što zaista čini sposobnu, samostalnu i jaku jedinku jeste mogućnost da sama stvori kapital. Bez te mogućnosti, ona je samo veoma, veoma bogat socijalni slučaj.