"Hit me baby one more time" - hit koji nam početkom 2000. nije izlazio iz glave i koji i danas mnogi od nas znaju napamet. To je bio singl koji je od Britni Spirs napravio plantearnu zvezdu. Devojčice su odlepile za novom MTV, nekada Diznijevom zvezdom.

Britni Spirs koja se nedavno "ponovo rodila" danas proslavlja svoj 40. rođendan. Pop pevačica rođena je 2. decembra 1981. godine u Makomu u američkoj saveznoj državi Misisipi.

Prepoznatljivost je stekla devedesetih godina prošlog veka, a svetsku slavu je doživela nakon izlaska albuma "Baby one more time" i "Oops!…I did it again", zbog kojih je postala najprodavanija tinejdžerska zvezda svih vremena koja je prozvana princezom i ikonom pop muzike.

2011. godine je postala druga pevačica kojoj su se dva singla u isto vreme našla na prvom mestu liste Bilbord Hot 100. Pretekla ju je samo Maraja Keri. Pored mnogobrojnih nagrada, dobila je i svoju zvezdu na Stazi slavnih u 21. godini, zbog čega je postala najmlađa umetnica koja je dobila ovu počast.

Prvi album Britni Spirs prodat je u 10 miliona primeraka
Shutterstock 

Bilbord ju je proglasio osmom najznačajnijom umetnicom dvehiljaditihih godina. Tokom 12 godina sedam puta je bila najtraženija zvezda na internetu. U dosadašnjoj karijeri je prodala više od 150 miliona albuma širom sveta.

Detinjstvo

Sa tri godine je pohađala časove plesa, a sa pet godina nastupala u vrtiću. Pored toga, volela je gimnastiku, a išla je i na časove pevanja. Pobedila je na mnogim takmičenjima mladih talenata, a sa osam godina prijavila se na audiciju za emisiju „The Mickey Mouse Club“. Iako su je odbili jer je bila premlada, uputili su je na Nensi Karson  koja joj je predložila da upiše školu scenskih umetnosti, nakon čega se Britni sa majkom preselila u Njujork. Igrala je glavnu ulogu u mjuziklu „Ruthless!“, a našla se i u emisiji „Star Search“.

Ulogu u „The Mickey Mouse Club“ programu napokon je dobila 1992. godine. Zajedno sa Britni, u programu su učestvovali i Kristina Agilera, Džastin Timberlejk, Rajan Gosling i Keri Rasel. Emisija je ukinuta 1996. godine, nakon čega se Britni vratila u Misisipi, gde je upisala Akademiju Parklejn Uz pomoć menadžera je snimila demo pesmu, te ju je odnela u Njujork, nakon čega ju je dve sedmice kasnije „Jive Records“ zaposlio. 

Bilbord je  Britni Spirs proglasio osmom najznačajnijom umetnicom dvehiljaditihih godina
Shutterstock 

Karijera i privatni život

Kada se vratila u Ameriku, krenula je na mini turneju kako bi promovisala album. Ubrzo posle toga, nastupala je kao predgrupa benda NSYNC. Album „…Baby One More Time“ je objavljen u januaru 1999. godine. Odmah se našao na prvom mestu liste „Bilbord 200“. Samo mesec dana kasnije dva puta je dosegao platinasti tiraž. Prodat je u više od 10 miliona primeraka u godinu dana. Time je postao najuspešniji album tinejdžerske pevačice. Drugi album u karijeri objavila je u maju 2000. godine pod naslovom „Oops!…I Did It Again“. I on se našao na prvom mestu američkih top lista.

Britni Spirs se sa prva dva albuma našla na prvom mestu amričkih top lista.
Shutterstock 

Prodat je u preko 20 miliona primeraka širom sveta i oborio sve rekorde. I ovog puta je Britni nominovana za nagradu „Grammy“. Iste godine je krenula na promotivnu turneju, na kojoj je zaradila preko 40 miliona dolara, a objavila je i svoju prvu knjigu, nazvanu „Britney Spears’ Heart to Heart“. U septembru 2000. godine je nastupila na dodeli MTV muzičkih nagrada, a u isto vreme je potvrdila i da je u vezi sa Džastinom Timberlejkom. 2002. šokirala je i javnost kada je objavila da je trogodišnju vezu sa Džastinom raskinula.

Britni Spirs je šokirala svet kada je otkrila da je okončala vezu sa Džastinom Timberlejkom.
Shutterstock 

U januaru 2004. godine, pevačica se udala za prijatelja Džejson Alen Alekzender, u Las Vegasu. Brak su poništili posle 55 sati, nakon čega je u sudu izneto da Britni nije svesna svojih postupaka. Dva meseca kasnije krenula je na promotivnu turneju. U julu iste godine, pevačica se verila sa plesačem Kevinipm Federlajnom kog je upoznala samo tri meseca ranije. Mediji su pratili njihovu vezu, budući da je Kevin čekao drugo dete sa glumicom, koju je ostavio zbog Britni.

Kevin i Britni bili su u braku tri godine.
Profimedia 

Venčali su se 6. oktobra 2004. godine, a kasnije su svoj život ponudili javnosti u emisiji „Britney & Kevin: Chaotic“. U braku sa Kevinom dobila je dva sina, a razvod je usledio 2007. godine.

Britni Spirs je sinove dobila u braku sa Kevinom.
Shutterstock 

Nervni slom

Skandalozan život Britni Spirs počinje kada ona dostiže vrhunac svoje slave. Šokantan potez gde se pevačica ljubi sa Madonom na dodeli MTV nagrade 2003. godine uzburkao je javnost, bila je u žiži medijske pažnje. Neki su komentarisali kako njen život kreće nizbrdo baš od tog perioda. 2004. godine se u Las Vegasu udala se za svog druga Džejsona Alena Alekzendera, brak je trajao 55 sati nakon čega su ga poništili.

Iste godine, Britni se udala za plesača Kevina Federlajna nakon samo nekoliko meseci zabavljanja. U braku su dobili dva sina: Šona i Džejdena, a haotični period braka počinje 2007.godine kada se par i rastao.

Na vrhuncu slave život Britni Spirs je krenuo nizbrdo.
Bauer Griffin/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Tada Britni podleže porocima, u javnosti je sve češće slikana u alkoholisanom stanju, govorilo se kako je nemarna i loša majka. Provod, razuzdane žurke, droga i alkohol su je doveli do gubitka starateljstva nad decom 2007. godine, što je dovelo do toga da pevačica izgubi potpunu kontrolu nad svojim životom.

Potez koji svi smatraju krahom u njenom životu je upravo skandal kad je usred javnosti obrijala glavu. Naime, kako strani mediji tvrde pevačica se nenajavljeno pojavila pred kućom svog bivšeg supruga Kevina Federlajna i htela je da vidi svoje sinove Šona i Džejdena. Nakon što joj Kevin to nije dopustio, uputila se do najbližeg frizerskog salona i zamolila frizerku da joj pred više od 70 okupljenih paparaca obrije glavu.

Britni Spirs je 2008. godine nakon gubitka starateljstva nad decom izgubila kontrolu nad svojim životom.
- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Frizerka je pokušala da je odgovori od te ideje, ali čim joj je okrenula leđa, Britni je uzela mašinicu i sama sebi obrijala glavu.

"Imala je dvojicu telohranitelja koji su trebali da paze da je paparaci ne fotografišu, ali jedan od njih je stalno podizao roletne", ispričala je frizerka u dokumentarcu "Britney Spears - Breaking Point" iz 2019. godine. Najtužniji u celoj priči bio je njen izraz lica kada je shvatila šta je učinila, piše Mirror.

"Rekla je da ne želi iko da je dira"

Nakon toga se uputila u salon za tetoviranje "Body and Soul", gde se poverila tattoo-umetnici Emili Vejn Hjudžes.

"Napolju je bila nesnosna buka, nisam bila sigurna šta se događa, a onda sam videla bliceve. Vrata su se sporo otvorila i osoba s kapuljačom je ušla u salon. Primetila sam da Britni nema kosu i pitala sam je zašto nema kosu, a njen je odgovor bio pomalo čudan", prisetila se Emili u dokumentarcu iz 2019. godine.

"Rekla mi je da ne želi da joj iko više dira kosu i da joj je prekipelo jer ljudi stalno žele da je diraju po glavi", otkrila je tattoo-umetnica.

Mnogi smatraju da je Britni najveći krah doživela kada je obrijala glavu.
Bauer Griffin/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Britni navodno nije imala pravo da donosi odluke o svom imidžu i sve je kontrolisao njen menadžerski tim, a tokom šokantnog događaja izgledalo je kao da nikoga od njih nije bilo briga za nju.

Nakon nekoliko godina se vratila na scenu i nastavila sa svojom karijerom. Pitanje strarateljstva je konačno ršeeno i Britni je ponovo slobodna!

Slobodna posle 13 godina ropstva

Nakon mučnog suđenja kada je iznela niz šokantnih detalja, sud u Los Anđelesu uvažio je zahtev advokata pop pevačice Britni Spirs i oduzeo krajem septembra njenom ocu starateljstvo, što je velika pobeda pevačice, koja će napokon moći da kontroliše svoje finansije i privatni život.

Sudija Brenda Peni suspenodvala je 69-ogodišenjeg Džejmsa P. Spirsa kao staratelja i upravnika njenog imanja vrednog 60 miliona dolara, za šta se Britni borila još od 2008. godine.

Nakon saslušanja obe strane, sudija se složila sa pravnim zastupnikom Britni Spirs, da je suspenzija njenog oca u najboljem interesu pevačice.

13 godina Džejms P. Spirs imao je starateljstvo nad Britni Spirs.
- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Ova velika sudska pobeda dogodila se nakon 13 godina dugog starateljstva, a pošto je Britni rešila da u javnosti progovori o problemu koji ima u odnosu sa ocem. Starateljstvo i kontrola njenih finansija uvedena je još 2008. godine na zahtev oca, koji je tražio kontrolu nad njenim životom, navodeći njenu borbu sa mentalnim zdravljem kao razlog. 

Britni je otkrila da se njen otac mešao u sva njena pitanja, poput toga s kim se zabavlja, kao i da joj nije dozvolio da prefarba kuhinjske ormariće, jer je rekao da bi takva vrsta renoviranja bila veoma skupa.  Najbolniji deo njenog svedočenja je momenat kada je priznala da njen tim, na čelu sa njenim ocem, nije želeo da zatrudni sa drugim detetom.

- Želela sam da imam priliku da se udam i imam decu, ali oni to nisu hteli, rekla je Britni u potresnom svedočenju.

Britni Spirs zbog cele situacija godinama je imala loš odnos s majkom.
- / Backgrid USA / Profimedia 

Pokret #FreeBritney

Hashtag #FeeBritney postao je ime za pokret za ljudska prava koji je prokazao najmračniju stranu muzičke industrije i prividnog glamura iza ovog pop fenomena.

Arheologija društvenih mreža artikulirala je prve strahove vernih obožavatelja koji su počeli spajati delove slagalice. Kopanje po postovima, a zatim analiziranja sudskih dokumenata, razgovora saradnika i radnika muzičke industrije, doveli su do pretpostavki o prisilnom tretmanu lekova, cenzuri govora i istupa, ograničavanju sloboda i manipulaciji.

Hashtag #FeeBritney postao je ime za pokret za ljudska prava.
Chelsea Lauren / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Dve godine ritualno su održavani protesti pod imenom #FREEBRITNEY, počevši sa šačicom obožavatelja pred spornom kalifornijskom sudnicom, gde su se pojavljivali njeni roditelji na suprotnim stranama. Protesti su spajali obožavatelje iz celoga svijeta i širili se svetom simultano poput pandemije. Povezani heštagom koji je postao slogan i ime pokreta, pokret je zahtevao ukidanje starateljstva.

Sama Britni je jednom prilikom izjavila da joj je pokret pomogao.

"Pokret za slobodnu Britney – vi ste sjajni. Moj glas je bio prigušen i pretili su mi toliko dugo, a nisam smela ništa da kažem. Zbog vaše svesti o tome šta se zapravo dešava i iznošenja te vesti u javnost, vi ste učinili da ceo svet sazna. Zbog toga, iskreno mislim da ste mi spasili život na neki način, sigurna sam u to", rekla je Britni nedavno.

Britni je jednom prilikom otkrila da smatra da joj je pokret #FreeBritney pomogao.
Shutterstock 

Srećna kraj 12 godina mlađeg verenika

Britni Spirs je danas konačno srećna, a nedavno ju je zaprosio njen dugogodišnji dečko, model i fitnes instruktor Sem Asgari (27).  Britni i Sem u vezi su od 2017. godine. U intervjuu za CBS radio pevačica je otkrila kako je upoznala 12 godina mlađeg partnera. 

"Mislim da smo bili na snimanju. Dok smo čekali novu scenu, sedeli smo zajedno 20 minuta i bili , na neki način, prisiljeni da razgovaramo", rekla je Spirsova.

Britni Spirs danas konačno uživa kraj dečka Sema.
The image Direct / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

"On je znao ko sam ja, ali me nije znao lično. Mislio je, 'kakva je ova devojka?', a ja pojma nisam imala ko je on. Počeli smo da razgovaramo o sušiju i stvarima koje volimo i kako bi trebalo da jedan dan odemo na suši. Rekla sam IDEMO, IDEMO to da uradimo' i on je rekao 'Ok, daću ti svoj broj kada se ovo završi'", dodala je pevačica. 

Upravo se zahvaljujući zgodnom Semu popularna pevačica vratila zdravom životu – ne izlazi iz teretane, gde zajedno vežbaju, i pazi na ishranu. Uoči svog 40. rođendana paparaci su snimili Britni Spirs u Los Anđelesu, a kako pop princeza danas izgleda pogledajte u galeriji u nastavku teksta:

POPCULTUREQUEEN / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia, printscreen/instagram Pop princeza Britni Spirs danas proslavlja 40. rođendan

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!