Američki magazin "People" objavio je isečak iz autobiografije Vila Smita koja izlazi 9. novembra. U njoj holivudski i jedan od najomiljenijih glumaca Vil Smit otkriva traumatične porodične tajne, uključujući incident iz detinjstva u kojem je glavni akter njegov pokojni otac.

Na početku knjige Smit opisuje komplikovan odnos koji je imao sa svojim ocem Vliamom Kerolom Smitom starijim.

- Moj otac je bio nasilan, ali je takođe bio na svakoj utakmici, predstavi i recitalu. Bio je alkoholičar, ali je bio trezan na svakoj premijeri mog filma - piše.

vil smit
Shutterstock 

- Slušao je svaki album. Posetio je svaki studio. Isti intenzivan perfekcionizam koji je terorisao njegovu porodicu, stavljao je hranu na sto svako veče mog života.

Smit je, između ostalog, opisao traumatičan čin nasilja kojem je svedočio kao dete, a on mu je, kaže, zauvek promenio život.

- Kada sam imao devet godina, gledao sam kako je moj otac udario moju majku u glavu toliko snažno da se srušila. Video sam kako je pljunula krv. Taj trenutak u toj spavaćoj sobi, verovatno više nego bilo koji drugi trenutak u mom životu, definisao je ko sam.

Događaj je obeležio njegov život, ali i glumačku karijeru.

- Sve što sam postigao od tada - nagrade i priznanja, reflektori i pažnja, uloge i smeh - bio je suptilan niz izvinjenja sopstvenoj majci zbog mog pasivnog ponašanja tog dana - izneverio sam je tada. Zato što se nisam suprotstavio svom ocu. Zato što sam bio kukavica - objašnjava glumac.

- Osoba koju vi vidite da je "Vil Smit", MC koji uništava vanzemaljce, filmska zvezda veća od života, uglavnom je konstrukcija - pažljivo izrađen i izbrušen lik - dizajniran da zaštiti sebe. Da se sakrije od sveta. Da sakrije kukavicu - dodaje glumac.

Smitovi roditelji razišli su se kada je on bio tinejdžer, 2000. godine. Uprkos tome što je održavao blizak odnos sa ocem, glumac piše da je njegov bes koji je proizašao iz tog incidenta ponovo isplivao na površinu decenijama kasnije, dok se brinuo za Vila starijeg, koji je bolovao od raka.

- Jedne noći, dok sam gurao njegova kolica iz spavaće sobe prema kupatilu, u meni se pojavila tama.

Kao dete, uvek sam sebi govorio da ću jednog dana da osvetim svoju majku. Kad budem dovoljno velik, kad budem dovoljno jak, kad više ne budem kukavica, da ću da ga ubijem - rekao je.

Smit se priseća da je u tom trenutku imao nameru da ubije svog oca.

- Zastao sam na stepenicama. Mogao sam da ga gurnem dole i lako da se izvučem. Kako su se decenije boli, ljutnje i ogorčenosti povlačile, odmahnuo sam glavom i odvezao oca u kupatilo - pojašnjava.

Nakon što je Vil stariji umro 2016. godine, Smit je razmišljao o njihovom turbulentnom odnosu i onome šta je naučio iz postupaka njegovog oca.

- Ne postoji ništa što možete da dobijete iz materijalnog sveta što će stvoriti unutrašnji mir ili ispunjenje. Na kraju, neće biti važno koliko su vas ljudi voleli - dobićete "osmeh" samo na temeljima toga koliko ste vi njih voleli - piše u svojoj autobiografiji.