15. jula 1997. godine ubijen je čuveni modni kreator Đani Versaće - čovek koji je pomerio granice u modnoj industriji. Ni slutio nije kada je tog sunčanog jutra izašao napolje, da je izašao na svoju poslednju kafu.

Od njegovog ubistva prošle su 24 godine. Hici iz pištolja su tog 15. jula 1997. prekinuli život slavnog kreatora, ali pitanje zbog čega je dizajner pet meseci pre 51. rođendana ubijen ostaje otvoreno. 

Na stepenicama ispred vile u ulici Oušn drajv 1116 pucao je u njega muškarac po imenu Endru Kunanan. U bermudama i tamnoj majici, sa izgledom običnog turiste prišao je Đaniju s leđa i okonačo njegov život.

djani versace i naomi kembel
THOMAS COEX / AFP / Profimedia 

Čim se saznalo da je čuveni Versaće ubijen, javnost je počela da vrši ogroman pritisak na policiju da počinioca što pre pronađe. Nije se čekalo dugo. Kunanan je osam dana nakon tragedije izvršio samoubistvo, pištoljem kojim je ubio Đanija.

Pokrenuta je ubrzo policijska istraga koja je trajala čak pet godina. Bezuspešno su traženi motivi zločina, koji do danas nisu razjašnjeni. Istragu su pratili protivrečni detalji i teorije koje nisu dovele do konačnog odgovora.

Kunanan, serijski ubica koji se bavio prostitucijom

Endru Kunanan bio je nepoznat javnosti, ali ga je policija odlično poznavala. Pre ubistva Versaćea ubio je četvoricu muškaraca. Za jednog od njih, arhitektu Dejvida Medsona, dokazano je da je bio Kunananov ljubavnik.

Podaci iz biografije Endrua Kunanana nisu prestajali da pune novinske stupce 1997. godine, a najviše se pisalo o tome da je serijski ubica bio muški žigolo. Otkriveno je da je „tom profesijom“ počeo da se bavi kao srednjoškolac i da je često ucenjivao svoje mušterije.

Nakon obdukcije odbačene su sumnje da je ubica koji je imao 27 godina bolovao od side i da je crni niz pokrenula njegova osveta zbog neizlečive bolesti. Ispostavilo se i da nije bio samo veliki Đanijev obožavalac već da su se njih dvojica upoznali na jezeru Komo u Italiji, kao i da su se početkom devedesetih sreli u San Francisku. Da li su se viđali i nakon toga, i dan danas je misterija.

Jedini koji nije verovao da je Endru pucao bio je njegov otac koji je izjavio da je Kunanan odgojen u katoličkom duhu i da to nikada ne bi uradio.

Očevidac ubistva - Mersiha Čolaković 

Jedina osoba koja je videla ubistvo Đanija Versaćea bila je Mersiha Čolaković, televizijska voditeljka koja je radila na TV Sarajevo i TV Beograd. Na sudu je najpre svedočila pod lažnim imenom bojeći se odmazde italijanske mafije, a nakon samoubistva Kunanana pod pravim imenom.

"Šetala sam i videla Versaćea. Nasmešio mi se, i ja sam se nasmejala", opisala je moment pre zločina i dodala da se sve desilo veoma brzo. Ubica je prišao, pucao i otišao, ispričala je Mersiha.

U medijima su se nakon njenog svedočenja pojavljivali oprečni izveštaji iz suda. U nekima je pisalo da je izjavila da su ispaljena tri metka, u nekima da je ubica pucao u glavu i u leđa suprotno policijskim papirima u kojima stoji da je kreator upucan u glavu i vrat.

Posle suđenja i razvoda od italijanskog diplomate Gida Martina, Mersiha se preselila u Ameriku, udala, dobila dete i ponovo razvela.

donatela i djani versace
Globe Photos / Zuma Press / Profimedia 

Đani ubijen zbog dugova italijanskoj mafiji?

Priču o ubistvu dizajnera dodatno je 2010. zakomplikovala knjiga "Metastaze" Đuzepea di Bele, bivšeg pripadnika Ndrandete, kriminalne organizacije iz Kalabrije, u kojoj se navodi da je Đani ubijen zbog dugova italijanskoj mafiji.

Kako dugogodišnji policijki doušnik piše, Đani je godinama sarađivao sa Paoom di Stefanom, mafijaškim bosom koji je preko modne kuće "Versaće" prao ogromne sume novca.

Bela kaže i da je italijanska mafija ukrala pepeo kreatora kako bi njime ucenjivala Đanijeve naslednike. I dok je italijanska policija tvrdila da je Đuzepe di Bela uvek iznosio tačne informacije, porodica dizajnera oštro je demantovala njegove reči i uzvratila tužbom.

versace vila u majamiju nakon ubistva
ROBERTO SCHMIDT / AFP / Profimedia 

Ubistvo se i dalje analizira

Ubistvo slavnog kreatira ne prestaje da se analizira, a vila Đanija Versaćea ostaje primamljiva tema svetskih medija.

"Casa Casauina" je nakon brojnih aukcija i vlasnika pretvorena u hotel. Enterijer nekadašnjeg Đanijevog doma je više nego poseban. Kreator je vilu u Majami Biču kupio 1992. za 2,9 miliona dolara. U njeno renoviranje uložio je 33 miliona dolara. Kuću površine 2.137 kvadratnih metara krase ručno rađene freske, pozlaćeni bazen i 11 pozlaćenih kupatila. U vili se nalazi 10 spavaćih soba.

Porodica Versaće je velelepno zdanje 2000. prodala Piteru Loftinu, nekadašnjem telekomunikacijskom mogulu koji je njen vlasnik bio do 2013, vilu je zatim kupila firma "Jordaš" koja se bavi proizvodnjom džinsa, prešla je potom u vlasništvo Viktorije i Dejvida Bekama, da bi danas bila na raspolaganju svima koji mogu da priušte boravak u njoj.

Alegra nasledila bogatstvo

Iza Đanija Versaćea ostao je neprolazni modni pečat, a njegova sestra Donatela Versaće, kreativni direktor modne kuce"Versace", svih ovih godina uspešno nastavlja tamo gde je njen brat stao.

O modnom carstvu "Versace" vodi računa i brat Đanija Versaćea, Santp Versaće, predsednik i zamenik izvršnog direktora poznatog brenda. Veliki deo Đanijevog bogatstva koje je pre njegove smrti iznosilo milijardu dolara, nasledila je i njegova sestričina Alegra.

djani i alegra versace
Adam Scull / Newscom / Profimedia 

Od Kalabrije do svetskog vrha

Đovani Đani Versaće koji je sa 10 godina u krojačkom salonu majke Frančeske kreirao svoj prvi model, zaslužuje da ga zovu modnim magom.

Đani je od firme koju je sedamdesetih osnovao sa bratom došao je do svetskog vrha. Inspirisan Endijem Vorholom postao je kralj dekadencije u modi. Osmislio je modni stil koji do danas ne gubi na estetici i originalnosti.

djani versace kao dete
- / Sipa Press / Profimedia 

Bio je i kralj najboljih žurki u Holivudu na kojima su pevali Prins i Madona, ali i veoma privržen porodici. Slučajno ili ne, Đani Versaće je pre smrti priredio reviju na kojoj su modeli nosili krstove, a Naomi Kembel iz pištolja ispalila nekoliko metaka.

Ono jedino što je pored metaka Endrua Kunanana uspelo da zaustavi njegov rad, bio je rak od kojeg je 1994. oboleo. Dobio je bitku sa kancerom, makar je tako pisalo u zvaničnim saopštenjima.

Italijanska dizajnerka Donatela Versaće stoji na čelu jedne od najvećih modnih imperija na svetu, nakon smrti njenog brata Đanija.

donatela versace
Shutterstock 

Nedavno se prisetila teških početaka u Milanu, na severu Italije, gde je porodica iz Kalabrije, osnovala svoje sedište krajem sedemdesetih godina prošlog veka.

"Tih godina oni sa severa su se smatrali sofisticiranijim. Ali, mi sa juga smo imali hrabrosti da rušimo barijere. Đani je voleo žene i nije želeo da ih vidi sive, želeo je da izraze svoju ličnost“, rekla je Donatela Versaće i dodala da ga je to koštalo, objavio je „El Pais“.

"U modi je postojao bonton, reč koja za porodicu Versaće nikad nije postojala. Bolje loš ukus nego bonton, jer makar ‘progovaraš’, on je sloboda“, smatra ona.

"Prve godine u Milanu su bile jako teške. Tamo su bile dame i Đani je kritikovan. Govorili su mu da pravi garderobu za prostitutke. Ja sam mu govorila da ne brine, jer je on pravio odeću za žene koje se ne plaše sopstvene ženstvenosti", rekla je Donatela.