Javnost će uskoro imati priliku da pogleda dokumentarni film kojem je cilj da ukaže na potencijalne neetičke metode korišćene tokom usvajanja dece iz Kambodže.

Film uključuje i istraživanje da li je sin Anđeline Džoli i Breda Pita, danas 19-godišnji Medoks možda ukraden svojoj biološkoj porodici.

46-godišnja Anđelina usvojila je Medoksa još 2000. godine uz pomoć agenta za usvajanje Laurin Galindo koja je četiri godine nakon toga završila u zatvoru zbog optužbi za falsifikovanje dokumenata, odnosno američkih viza za tamošnju siročad.

Rediteljka filma "Ukradena deca" je 21-godišnja studentkinja filma i marketinga na Univerzitetu Masačusets, Elizabet Džejkobs čiji su roditelji takođe angažovali Laurin kako bi im olakšala usvajanje deteta iz Kambodže.

andjelina dzoli i medoks
DIGGZY / JESAL / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Prema pisanju The Suna ona je i više nego odlučna u otkrivanju prave istine o tim slučajevima kojih je otprilike bilo između 800 i 1600 i to u razdoblju između 1997. i 2001. godine.

U to vreme su Laurin i njena sestra Lin Devin vodile agenciju za usvajanje pod nazivom "Seattle International Adoptions", a nedugo nakon što je Anđelina usvojila svog sina, suočile su se s kazneninm prijavima.

Lin je dobila novčanu kaznu u iznosu od 150 hiljada dolara, dok je Laurin završila u zatvoru.

Kada je celi skandal razotkriven američka vlada je uz još nekoliko drugih zemalja sklonila Kamboždu s liste za usvajanje dece, a Anđelina je izjavila kako ne zna ništa o ilegalnoj trgovini decom, ali nije imala dokaza da je Medoks zaista bio siroče.

andjelina dzoli i medoks
MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Glumica je tada insistitala na tome da je dobila sva moguća uverenja kako Medoksova biološka majka nije živa i da nikada ne bi mogla da ukrade tuđe dete.

Inače, Laurin negira da je njena agencija poslovala ilegalno i naziva samu sebe dečjim herojem. Dodala je u jednom od intervjua i kako nema razloga za verovanje da je Medoksovo usvajanje bilo protiv bilo kakvih pravila i potvrdila da je blisko sarađivala s Anđelinom.

Džolijeva i njen bivši suprug Bred Pit dele zajedničko starateljstvo nad šestero dece, 12-godišnjim blizancima Vivijen i Noksom, 15-godišnjom Šajlo, 19-godišnjim Medoksom 16-godišnjom Zaharom i 17-godišnjim Paksom.

andjelina dzoli i bred pit sa decom
- / Backgrid USA / Profimedia 

Medoks je dakle usvojen iz sirotišta u Kambodži, dok je Zahara usvojena iz Etiopije, a Paks iz Vijetnama.

Inače pre četiri godine je kambodžanski socijalni radnik, odnosno humanitarac Moun Sarat tvrdio da je Medoksova dokumentacija lažna i izjavio kako se on sam potpisao na dečakovim usvoiteljskim papirima kao otac kako bi ubrzao ceo proces.

Uprkos tome, ne postoji sugestija da su Anđelina i njen bivši suprug Bili Bob Torton s kojim je tada bila u braku znali nešto o tome ili da su kasnije ona i Bred Pit koji je takođe službeno usvojio dečaka dobili neka nova saznanja.

andjelina dzoli i medoks
Vallenilla/face to face / Face to Face / Profimedia 

Inače, Anđelina je režirala film "First They Killed My Father" o genocidu koji se dogodio na 1,7 miliona Kambodžana u razdoblju od 1975. do 1979. godine za vreme komunističkog režima diktatora Pola Pota.

Većina ljudi preminula je od gladi, bolesti ili u masovnim pogubljenjima, a Anđelina je priznala kako joj je snimanje tog filma omogućilo da bolje razume zemlju u kojoj se rodio njen sin.

"Ova zemlja mi puno znači, prošla je puno toga. Ovaj rat uticao je na svakog pojedinca ovde i želela sam da to razumem. Ne znam mnogo o Medoskovim biološkim roditeljima, ali verujem da bi preživeli ovaj rat", izjavila je jednom prilikom Anđelina.