Fizička aktivnost bitna je ne samo zbog dobre linije i kondicije, već i zbog celokupnog zdravlja organizma.

Uostalom, brojne studije su pokazale da redovno vežbanje utiče i na koncentraciju, bolji san, a i pomaže protiv depresije i anskioznosti, ali i kod eliminacije stresa.

Međutim, istina je da su se mnogi malo opustili, pogotovo tokom karantina. Takođe, svedoci smo i da nam vreme nije išlo na ruku ove godine, što može biti prepreka za one koji nisu ljubitelji teretane i uopšteno, vežbanja u zatvorenom.

Ali, postoji još jedan problem - treba se naterati da ponovo krenemo sa vežbanjem. U glavi je odmah upala mišića, premor, frustracije... sve dok ne preguramo taj početak koji je, kao po nekom pravilu, uvek najteži.

vezbanje
Unsplash/bruce mars 

Međutim, ako već duže vreme niste fizički aktivni, neophodno je preduzeti i određene mere predostrožnosti pre nego što se vratite sportu. Evo naših saveta:

1. Posetite svog lekara opšte prakse

Ovo je prvi korak. Pre velikog povratka u svet sporta, posetite svog lekara i uradite takozvani "mali sistematski pregled". Pored toga što će vam ove informacije svakako značiti, mogu vam biti i podstrek da se još predanije posvetite treniranju. 

2. Rezervišite slobodno vreme

Ako želite da se bavite sportom, potrebno je da odvojite malo slobodnog vremena tokom nedelje, bar nekoliko sati. Pre nego što krenete, procenite koliko sati nedeljno možete da posvetite fizičkoj aktivnosti, i shodno tome odaberite odgovarajući sport.

Ako možete da izdvojite samo dva sata nedeljno, ne preporučuje se pretplata na sportski klub, koja je često skupa i u ovom slučaju - neisplativa. U idealnom slučaju, da biste se vratili u neku formu, potrebna su vam dva jednosatna treninga nedeljno.

trening
Unsplash/Geert Pieters 

3. Izaberite svoj sport

To je ključ uspeha. Jer, ako volite sport kojim se bavite, manja je verovatnoća da ćete odustati odmah nakon 2 nedelje. Da biste se vratili u "sportski đir", posebno su korisni sportovi na bazenu kao što su plivanje, vodeni aerobik ili vodeni biciklizam. Ne osećate telesnu težinu u vodi, pa je napor lakši. Vodeni sportovi su idealni za postizanje fleksibilnosti, tonusa mišića i izdržljivosti pre nego što se upustite u nešto ekstremnije sportove.

4. Idite u kupovinu

Da li želite da se vratite u formu? Počnite da kupujete! Pored zabave tokom bavljenja sportom, važno je da se osećate dobro i prijatno, a za to vam je potrebna i odgovarajuća sportska odeća. Najbolje od svega je što današnje sportske linije ne samo da su udobne, već i dobro izgledaju.

Takođe, dajte prednost specijalizovanim prodavnicama u kojima će vas obavestiti stručno osoblje koje zna šta je dobro za sport kojim se planirate baviti. Obratite posebnu pažnju na tkanine od kojih je odeća napravljena i na kvalitet sportske obuće. Ako planirate da se bavite sportom na otvorenom, razmislite o dodacima za kišne ali i hladnije zimske dane.

trcanje
Unsplash/Gabin Vallet 

5. Postavite ciljeve

Sport bi pre svega trebalo da bude trenutak opuštanja. Ipak, postavljanje nekoliko (malih) ciljeva može biti od velike pomoći! Ti ciljevi mogu biti performansi koje treba postići, ili neko motivisano takmičenje u bliskoj budućnosti, težina koju želimo da postignemo ili jednostavno nešto poput: "Želim da se vratim u one farmerke u kojima sam izgledao sjajno prošlog leta!"