Jedan od naših najpopularnijih glumaca, Luka Raco, ovih dana radi punom parom. Uloga u trenutno najgledanijoj domaćoj seriji „Igre sudbine“ donela mu je neverovatnu popularnost, manjak slobodnog vremena, ali i nove prijatelje i divne kolege. Ovog leta za njega nema odmora, ali se zato trudi da svaki slobodan trenutak provede u prirodi i to trenirajući, jer je neko ko vodi računa o zdravlju i izgledu. Zato je odlučio da klasične treninge u teretani zameni onima u prirodi, a nama otkriva pet razloga zbog kojih je trening na otvorenom bolji nego trening u teretani.

1. DOBRA ENERGIJA I SJAJNO RASPOLOŽENJE NAKON TRENINGA

Od kad treniram napolju primetio sam da sam mnogo lepše raspoložen, da imam više energije i da sam srećniji. Mislim da to posebno utiče na moje mentalno zdravlje. Treninzi su inače odličan način za izbacivanje negativne energije. Dobro je poznata fraza u zdravom telu, zdrav duh sa kojom se potpuno slažem. Osećaj koji dobijemo nakon završenog treninga u prirodi je nešto neprocenjivo, nalet fenomenalne energije.

luka-raco-trening-teretana-zdrav-zivot
Promo 

2. SUNCE, VAZDUH, PRIRODA i VITAMIN D

Mislim da nam ove godine svima nedostaje vitamin D. U prethodnom periodu smo provodili mnogo vremena kod kuće, malo smo se kretali i nekako imam utisak da smo se i ulenjili. Zbog situacije u kojoj se nalazimo jasno je da mnogi neće ići na more ove godine. Zato je sad, više nego ikad, moj predlog da izađete u prirodu, odaberete savršeno mesto i odradite trening bar dva do tri puta nedeljno. Svež vazduh i prirodno svetlo proizvešće više energije za vaše telo i i um, a vi ćete se osećati fenomenalno. Uz to ćete "nabaciti" i lepu preplanulu boju. Naravno, ne zaboravite na hidrataciju.

luka-raco-trening-teretana-zdrav-zivot
Promo 

3. BESPLATNA ČLANARINA

Vežbanje u prirodi je dobro za novčanik i sjajan je način da dodatno uštedite tokom meseca. Teretane na otvorenom koje se nalaze na nekoliko lokacija u gradu, staze za trčanje, prelepe zelene površine - sve je to potpuno besplatno za korišćenje. Moj savet je da novac koji uštedite uložite u kvalitetnu opremu jer to vam je zapravo jedino, pored volje, potrebno za treninge na otvorenom. Kada treniram leti biram laganiju opremu, koja mojoj koži dozvoljava da diše. Isto je i sa patikama. Reebok Nano X model je savršen za treninge u prirodi. Kada smo napolju često menjamo podloge na kojima treniramo i zato su nam potrebne patike koje mogu da podrže svaki tip vežbi. Ova silueta, uz stabilnost, izdržljivost i udobnost koju pruža, omogućava da na treningu dostignem svoj najveći potencijal što mi je izuzetno važno.

4. KVALITETNIJE TRČANJE

Trčanje je sastavni deo svakog treninga. Neko ga voli više, neko manje, ali bez ovog segmenta trening ne može da protekne. Kada sam u teretani ograničen sam na traku za trčanje, međutim u prirodi izbor je mnogo veći. Trake za trčanje su obično previše meke, dok u prirodi možemo da trčimo na različitim podlogama koje često nisu potpuno ravne. Nailazimo na uzbrdice, nizbrdice, neravan teren i to je dobro zbog promene opterećenja tokom trčanja, a dodatno utiče i na brže sagorevanje kalorija, jer prosto ulažemo veći napor.

luka-raco-trening-teretana-zdrav-zivot
Promo 

5. NEMA PROSTORNOG OGRANIČENJA

Kod treninga na otovrenom posebno volim što razbija rutinu. Ni jedan trening mi nije isti, uvek biram neko novo mesto i nikad nisam ograničen prostorom. Sve što mi treba jesu slušalice i dobra muzika, uz to se trudim da u ovoj new normal situaciji držim distancu i čuvam se koliko god je to moguće, a sve ostalo radim onako kako mi određenog dana prija. Što se vežbi tiče, verujem da svako vremenom otkrije šta mu najviše odgovara, a ja nikad ne preskačem ove četiri vežbe: propadanje, sklekovi, zgibovi i trbušnjaci.