Hajking i trejl trčanje su fizičke aktivnosti čija je popularnost danas u ogromnom porastu. Pandemija je dovela do toga da treninzi u zatvorenom nisu potpuno bezbedni, a uz to, priroda pruža avanturu i uživanje kakve je teško pronaći bilo gde drugo. Šume, planine, ravnice, peščare i drugi tereni na koje su se trkači preselili iz urbanih sredina imaju višestruko pozitivno dejstvo na naš um i telo. Uz adekvatnu opremu, kakvu je moguće pronaći u adidas TERREX kolekciji, hajking i trejl spajaju korisnu aktivnost i uživanje.

Srbija obiluje idealnim lokacijama za ovu aktivnost
HIISHII.com Srbija obiluje idealnim lokacijama za ovu aktivnost

Aleksa Jovanović, doktorand na Filozofskom fakultetu, istraživač i kapiten adidas Runnersa, rekreativnim trčanjem se bavi od 2013. godine, kada je istrčao svoj prvi polumaraton. Njegovo ime veoma je zvučno u trkačkoj zajednici, jer je kroz timove koje je osnovao godinama radio na razvoju trkačke kulture i povećanju svesti o važnosti rekreacije u Beogradu i Srbiji. Učestvovao je na polumaratonima i maratonima širom sveta, kao i na specifičnim trkama poput The Speed Projecta - štafetne trke od Los Anđelesa do Las Vegasa. Deo je tima koji je trčao od Beograda do Zagreba, a i od Zagreba do Beograda. Sprema se da sledeće godine obori sopstveni rekord u polumaratonu, kao i da istrči maraton za manje od 3 sata.

Aleksa nam je, kroz odgovore na najvažnija pitanja, dao pet dobrih razloga da obujemo patike i odemo u prirodu:

Trening na otvorenom u današnje vreme svakako ima svojih prednosti u odnosu na zatvorene sale, koje su one?

- U današnje vreme je to, verovatno, najbezbedniji način treniranja. Takođe, umerena fizička aktivnost zimi pojačava imuni sistem što nam, svakako, dobro dođe u ovogodišnjoj situaciji. Ono što je benefit inače jeste bezbroj lokacija i kombinacija ruta koje pružaju raznovrstnost aktivnosti koja se često vidi kao jednolična.

Za trejl i hajking važno je imati dobre patike
HIISHII Za trejl i hajking važno je imati dobre patike

Srbija obiluje lokacijama pogodnim za trejl i hajking, da li biste mogli da preporučite neke od njih? Šta biste izdvojili kao poseban doživljaj za svaku?

- Upravo ova pandemija me je navela na to da istrčim svoju prvu trejl trku. Imamo kao tim dosta ikustva sa uličnim trkama svuda po svetu, samim tim imamo dosta i poznanstava sa ljudima iz drugih adidas Runners zajednica u celom svetu. Ono što mi je ostavljalo utisak kao značajna razlika, jeste kako su oni okrenuti prirodi i aktivnostima u prirodi, kao što su trejl trčanje, hajking i kampovanje. Kod nas se ta kultura tek razvija, a potencijala ima i te kako. Kao i mnogi, tek u ovim pandemijskim uslovima sam krenuo da otrkivam prirodu u Srbiji i ima prelepih mesta. Tara je mesto koje mi se najviše dopalo. Svakako, ostalo je još mnogo toga što tek treba da otkrijem.

Aleksa je istrčao važne svetske maratone, a aktivnost u prirodi mu je nova ljubav
HIISHII Aleksa je istrčao važne svetske maratone, a aktivnost u prirodi mu je nova ljubav

Za svaku fizičku aktivnost postoji oprema pomoću koje se prelazi granica između običnog treninga i neponovljivog užitka, šta biste preporučili hajkerima?

- Za hajkere postoji odlična oprema, koja nije skroz nešto što bismo nazvali sportskom opremom. Postoje pantalone za hajk, koje su tople i otporne na habanje, koje su moja preporuka. Patike za hajk se razlikuju od patika za trejl trčanje, jer su duboke i imaju čvršće gornjište i time štite stopalo i članak.

A koji su vam favoriti za trejl?

- Dobre patike za trejl trčanje su nešto što jednostavno morate imati, i tu treba biti pažljiv jer u zavisnosti od tehničke zahtevnosti trejla zavisi i koja obuća je odgovarajuća. Tehnička zahtevnost podrazumeva težinu terena, da li je veći ili manji nagib, da li ima više kamenja ili je podloga utabana zemlja. Sve patike za trejl imaju veće krampone i zbog toga je lakse trčanje po zemlji, nego u običnim patikama za trčanje. Sada, za trčanje po terenu koji ima više neravnina i kamenja, patike definitivno treba da imaju čvrsto gorinjšte kako se stopalo ne bi klizalo u njima. Te patike su sporije, ali su bezbednije. Tako, da ako neko kreće tek da radi trejl, i hoće jedne patike za sve, onda definitivno neke koje su „tvrđe“ i sa čvrstim gornjištem.

Ove aktivnosti su idealne u današnje vreme
HIISHII.com Ove aktivnosti su idealne u današnje vreme

Koliko je oprema važna za ovu vrstu aktivnosti?

- Važna je zato što na prvom mestu povećava bezbednost, a potom i učinak. Dobra oprema nas štiti od proklizavanja, kiše, vetra ili bilo čega što dolazi spolja, a što može da ima negativne posledice na našu bezbednost i zdravlje, i posledično učinak.
Dakle, nije potrebno mnogo da bi se od aktivnosti dobio maksimum. Naš predlog opreme za trejl svakako je kolekcija adidas TERREX, čiju kompletnu ponudu možete pronaći u adidas monobrend radnjama.