Verovali ili ne, unatoč pandemiji i neočekivanim obratima u globalnoj ekonomiji, tradicionalna Forbsova godišnja lista najbogatijih brojnija je nego ikad. Prema tom američkom časopisu, prošle je godine bilo 2755 milijardera, čak 660 više nego godinu pre.

Tvorac Fejsbuka više nije na sedmom mestu na svetskoj listi ultrabogataša, već se u 2020. godini popeo za dva mesta i sada je peti.

''Posao koji radimo zajedno važniji je nego ikad pre'', govori Mark Zukerberg.

Najveću društvenu mrežu trenutno trese još jedan skandal. Nedavno su na hakerskom forumu objavljeni lični podaci s više od 500 miliona korisnika Fejsbuka.

Bill Gejts, jedan od najpoznatijih svetskih filantropa, više nije drugi najbogatiji čovek na svetu, sada je četvrti.

Bil je ostao najveći privatni vlasnik poljoprivrednog zemljišta na svetu u saveznoj državi Vašington.

bil gejts
screenshoot youtube 

Treći na listi najbogatijih su Bernard Arnault i njegova porodica, francuski vlasnici modnog brenda Luj Viton. To je tek jedan najpopularniji brend u njihovu vlasništvu, od njih ukupnih 70.

luj viton
Shutterstock 

Iako je prošle godine bio tek 35., Ilon Mask se za samo godinu dana lansirao na drugo mesto. Šta god mislili o Masku, neosporna je činjenica da želi da revolucionira transport i na Zemlji i u svemiru, a njegove dve kompanije ne prestaju pobuđivati interes investitora.

Zahvaljujući najvećom biznisu četvrtu godinu zaredom, najbogatiji na svetu je Džef Bezos, vredan 177 milijardi dolara. Zašto je najbogatiji? Zahvaljujući jeftinoj radnoj snazi. Većina njih se žali da dobijaju pauze od šest minuta za odlazak u toalet, nadgleda se i beleži brzina pakovanja kutija, a po smeni pređu i 24 kilometra. Njegovi zaposleni već dugo upozoravaju na teške radne uslove poput stajanja tokom cele smene, kolabiraju ili padaju u nesvest od vrućine i iscrpljenosti.

džef bezos
Snorlax / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Američki film ''Nomadland'', koji je već osvojio brojne nagrade, a sigurno će osvojiti i Oskar, delimično je sniman u Bezosovim hangarima jer glavni lik preživljava kao jeftina radna snaga za najteže fizičke poslove, a poput miliona Amerikanaca živi u kombiju.