Najbogatija žena na svetu je Fransoa Betenkort Majers, unuka osnivača L'Oreala. Fransoa i njena porodica poseduju oko 33 odsto zaliha L'Oreala, a njeno bogatstvo procenjuje se na čak 73.6 milijarde dolara.

Ona je član uprave L'Oreala od 1997. godine i predsedava porodičnim holdingom. Betenkort Majers je postala francuska naslednica L'Oreala 2017. godine kada joj je majka Lilijan Betenkort, tada najbogatija žena na svetu, umrla u 94. godini.

Njeno porodično bogatstvo počelo je da akumulira početkom 20. veka kada je mladi hemičar Eudžin Šuler, razvio formulu za bojenje kose koju je nazvao "Oréale".

L’Oréal grupa je danas kozmetički konglomerat sa velikim portfoliom poznatih brendova, a većinska vlasnica je Šulerova unuka - Fransoa Betenkort Majers.

Fransoa je takođe i predsednica filantropske fondacije svoje porodice, koja podstiče francuski napredak u nauci i umetnosti. Zajedno, L'Oreal i porodica Betenkort Majers dogovorili su se da doniraju 226 miliona dolara za popravku katedrale Notre Dame nakon požara u aprilu 2019.

Fransoa Betenkort Majers
PATRICK KOVARIK / AFP / Profimedia 

Nasleđe Betenkort Majers bilo je predmet senzacionalnog suđenja u Francuskoj, u kojem je muškarac osuđen za manipulisanje njenom bolesnom majkom zbog njenog bogatstva.

Ona je bila u stanju ozbiljne depresije tokom 1980-ih, često ostajući u krevetu govoreći kako je bolesna. Kada je upoznala Baniera, on je odmah učinio njen život zanimljivijim. On je bio provokativan, kritikovao njenu odeću i frizuru dok je istovremeno hvalio njenu lepotu, intelekt i senzibilnost.

Uspeo ju je izvući iz njenog oklopa, upoznajući je sa umetnicima, prateći je u muzeje, galerije, pozorišta i aukcijske kuće. Prema tradiciji u Parizu, sate su provodili u kafićima i restoranima, razgovarajući uz vino. Naravno, plaćala je Lilijan. Njeno je "pokroviteljstvo" započelo sa 250 hiljada francuskih franaka koje je platila za foto knjigu koja je pratila njegovu Pompidou izložbu 1991.godine.

Nakon toga mu jedno vreme više nije davala novac, ne računajući podmirivanje zajedničkih računa, a redovno ga je posećivala u zgradi kojoj je bio vlasnik tri stana. Lilijan je u to doba bila u invalidskim kolicima zbog velikih bolova u krstima, a Banier je u zgradi instalirao lift kako bi ona lakše dolazila kod njega. Dolazila bi dva do tri puta mesečno, a na jednom od tih obeda, rekla mu je:

"Fransoa, ti trebaš više prostora. Voliš fine stvari, i ja isto. Ja imam sredstva koja ti mogu omogućiti život po takvom ukusu. Za početak, kupićeš onaj apartman preko puta. Trebaće ti, tamo ćeš jednog dana staviti svoj arhivu."

I, vrlo brzo, celi je posao odradio njen agent za nekretnine, a ona je naravno platila celu stvar, što Lilijan nikako nije bio problem budući da se njeno bogatstvo tada procenjivalo na 40,4 milijarde evra.

Procenjuje se kako je za dvadesetak godina prijateljstva, Lilijan Betankurt Banieru poklanjala poklone u vrednosti od neverojatnih 1,3 milijadu evra. Ti pokloni, među ostalim, uključuju i polisu osiguranja vrednu 253 miliona evra u 2003.godini, još jednu vrednu 262 miliona evra u 2006., 11 umetničkih dela procenjenih na 20 miliona evra, uključujući dela Pikasa, Matisa i drugih renomiranih umetnika, a isplate polise osiguranja je zapravo prepisala sa svog na njegovo ime kada je završila u bolnici.

Od svih poklona, svakako je najegzotičniji bio poklanjanje sejšelskog ostrva Daros, sa nekoliko kilometara peščanih plaža i 50-ak bungalova kao i rizortom sa 35 zaposlenih. Ipak, tog se poklona nikada nije dočepao, već ga je na kraju kupio saudijski milijarder.

U decembru 2007. godine Fransoa Betenkort Majers, Liljanina ćerka, podnela je tužbu protiv Baniera, optužujući ga za "iskorišćavanje ranjive majke", a francuska je policija otpočela službenu istragu.

Na kraju, u maju 2015.godine, Banier je osuđen na trogodišnju kaznu, od čega mu je oduzeto šest meseci, kao i plaćanje odštete od 250 hiljada evra kao i vraćanje 15 miliona evra porodici Betenkort.

Fransoa je odgajana je kao stroga katolkinja, napisala je nekoliko biblijskih komentara i dela o jevrejsko-hrišćanskim odnosima, kao i knjigu o grčkim bogovima. Fransoa je udata i ima dvoje dece.