Svi mi volimo da tu i tamo doradimo fotografije za društvene mreže. Skinemo neku bubuljicu, eventualno filter da se zamaskira umor ili neke nesavršenosti. Ali ima i onih koji svoje objave ozbiljno pripremaju.

Na kraju rezultat skoro i da nema veze sa originalom.

Ako ćemo iskreno, najveći broj fotografija na društvenim mrežama, pogotovo kada se radi o influenserima, često bi se mogao opisati sa: red šminke, red filtera, red editovanja u programima i aplikacijama.

Pojedini u obradi preteraju do te mere, da im čak i lice izgubi obrise, te više ni ne liče ni na ljudska bića.

Ali, ne govorimo sada o takvim primerima, već o "profesionalcima" - oni tačno znaju koji ugao im je najbolji, kako da se nameste i kako da se našminkaju, da rezultat izgleda kao da su "lutke sa naslovnih strana"

Zato i ne čudi što je novi #catfish izazov digao toliku prašinu u javnosti. Naime, u slengu, catfish je osoba koja pokušava da zavede ili obmane druge, tako što se lažno predstavlja.

Različite varijante izazova postoje već dugo na društvenim mrežama, a jedna od prvih na TikToku bila je korisnica pod imenom Moldogaa, a njoj se pridružilo na hiljade i hiljade žena. 

@moldogaa

lol ##fyp

♬ I cannot believe this blew up - moldoga

"Sad sam uslikala ovu fotografiju na Snapchatu. Ja bre ne izgledam ovako. Catfish, mjau!", rekla je u komičnom videu. 

Međutim, na stranu komičan efekat, poenta ovog izazova je upravo to da učesnici pokušavaju da pokažu da život nisu društvene mreže, te da nije normalno očekivati da smo uvek doterani i sređeni.

"Budite srećni u svojoj koži, to je nabitnije", napisala je jedna od influenserki nakon što se pridružila izazovu.

Sa druge strane, bilo je i onih koji su ponosno istakli da šminka nema poentu, ako će izgledati isto. "Volim to što mi šminka daje mogućnost da budem neko drugi i u tome ne vidim ništa loše", napisala je jedna devojka..

@lilliuzivertt

#greenscreen why my bf thought he was getting v what he did #foryou#fyp#foryoupage#catfish#TexansHelpingTexans#indoorworkout#siblingcheck#fake

♬ I cannot believe this blew up - moldoga

Varijacija na temu ima. Možda jedan od poznatijih izazova takođe ima sličnu tematiku. Naime, momak poziva devojke da okače svoju profilnu fotografiju, iskoriste je kao zeleno platno i prikažu se bez šminke i efekata: "Da vidimo koliko je među vama catfish devojaka".

Naravno, odziv je bio ogroman, a neke promene su više nego šokantne. 

Pogledajte neke od primera: 

@lindseyfrencken

The disrespect ##greenscreen##keepingbusy##decadesofhair##werkitfromhome

♬ Catfish - Matt

@adelainemorin

##greenscreen hehe

♬ Catfish - Matt

@laurenelizabethash

##greenscreen##catfish##todayilearned

♬ Catfish - Matt

Na kraju dana, nije realno očekivati da smo uvek nalickane i spremne za slikanje. Da, šminka može da pomogne, kao i filteri, ali možda je ipak bolje biti malo umereniji. 

Pronašli smo još neke primere catfish izazova, a vi procenite koji je najšokantniji u galeriji ispod: 

printscreen/Tik Tok Catfish izazov Tik Tok