Ne postoji nešto što bi nazvali bezbedno tamnjanje na suncu, ali to ne znači da treba da se odreknemo bronzane kože.

Preparatima za potamnjivanje mogu se postići odlični efekti lepog, preplanulog tena, ali nekada stvari mogu krenuti i u pogrešnom smeru.

Najvažniji korak pre nanošenja preparata za samopotamnjivanje jeste priprema tela. Savršen bronzani ten postići ćete pilingom i pravilnim izborom preparata, koji odgovara vašoj koži.

1. Piling

Piling uklanja mrtve ćelije kože, te krema neće ostaviti tamne mrlje. Posebnu pažnju obratite na kolena, laktove i pete, jer je na tim mestima koža gruba. Kožu lica je najbolje je prvo očistiti tonikom, a preparate za čišćenje koji sadrže ulje izbegavati jer ostavljaju masne tragove, pa krema ne može dobro da upije. 

Piling uklanja mrtve ćelije kože, te krema neće ostaviti tamne mrlje.
Shutterstock 

2. Hidratacija

Nakon pilinga i tuširanja kožu treba dobro osušiti. Najbolje je da, pre nanošenja kreme, sačekate 10-15 minuta. Na područje oko nosa, kolena i laktova nanesite hidrantni losion i nahranite kožu.

Kremu za samopotamnjivanje treba birati prema boji tena, a ne prema željenom rezultatu.
Shutterstock 

3. Izaberite odgovarajuću nijansu kreme

Kremu treba birati prema boji tena, a ne prema željenom rezultatu. Na primer, osobama blede puti preporučuju se svetle i srednje tamne nijanse. Iako se krema lako nanosi, sprej je mnogo bolji izbor, zbog onih delova tela koji nisu lako dostupni. Najbolji izbor su preparati na bazi avokada, kokosovog ulja i aloe vere, zato što hidriraju kožu.

Kremu za samotamnjenje kružnim pokretima postepeno i ravnomerno nanesite na kožu.
Shutterstock 

4. Nanošenje

Pre nanošenja, operite ruke i navucite hirurške rukavice. Kremu za samotamnjenje kružnim pokretima postepeno i ravnomerno nanesite na kožu. Počnite od nogu, nanoseći proizvod od gležnjeva prema pojasu. Tako ćete izbjeći neprijatne mrlje koje mogu nastati kod pregiba, a ruke ostavite za kraj.

Ispravljanje grešaka:

Ako se na koži ipak pojave tamne mrlje, najlakše ćete ih ukloniti limunom. Uzmite pola limuna i utrljajte na fleku na dva minuta. Nakon toga, kožu istapkajte vlažnim peškirom. Korišćenje blagih sapuna i redovno nanošenje hidratantnih krema učiniće da vaša boja duže traje.