Korišćenjem proizvoda za samopotamnjivanje mogu se postići odlični rezultati i lep, preplanuli ten, međutim, rezultat lako može krenuti i u suprotnom smeru... Cilj je postići osunčani ten koji će izgledati potpuno prirodno. Nažalost, moguće su neke greške zbog kojih preplanulost neće ispasti onako kako smo zamislili.

Greška koju mnogi prave je preskakanje uklanjanja mrtvih ćelija kože, a u njihovom uklanjanju pomoći će piling. Bez pilinga, ćelije će se ljuštiti nejednako i nastaće tamnije i svetlije mrlje. Za novi sloj proizvoda za samopotamnjenjivanje, koža mora biti glatka i bez mrtvih ćelija kože kako bi se proizvod jednako rasporedio. Pre pilinga, preporuka je i topla kupka, prenosi Glamour.

- Ako želite najbolji rezultat, koristite piling osam sati pre samopotamnjivanja jer to omogućava da se pH kože neutrališe, što je idealan uslov za prianjanje proizvoda, objašnjava za Glamour stručnjakinja za samopotamnjivanje Sofi Ivans.

Prilikom odabira pilinga, u obzir dolaze isključivo oni koji su namenjeni pripremi kože za samopotamnjivanje. Pilinzi na bazi ulja će stvoriti barijeru između ćelija kože i proizvoda za samopotamnjivanje. Opet će se pojaviti kombinacija svetlijih i tamnijih mrlja od proizova za tamnijuput.

preparati za samopotamnjivanje
Freepik, screenshoot/lilly.rs, screenshoot/ dm 

Ako ste brijali noge 24 sata pre nanošenja proizvoda za samopotamnjivanje, pojaviće se tamne tačke na nogama. One nastaju jer boja ulazi u folikule dlaka bolje nego na ostatak kože. Da bi to popravili, savetuju iz PopSugar-a, potrebno je opet obrijati noge.

Prilikom nanošenja proizvoda za samopotamnjivanje, savet je ne štedeti ako mislite da ćete od previše proizvoda dobiti preosunčani ten. Naime, koža može upiti određenu količinu tog proizvoda. Višak će prirodno odbaciti, ali ako stavite na neka mesta premalo, stvoriće se nejednake mrlje, kažu iz Glamour-a.

Neki delovi tela upijaju brže, a neki sporije, zato je preporuka odmah nakon tretmana, obrisati vlažnom maramicom kolena, laktove, zglobove i članke. Opet, ovaj trik služi za izbegavanje neželjenih mrlja. U slučaju da nastanu, PopSugar preporučuje limunov sok, a za još bolje rezultate kombinacija limunovog soka, sode bikarbone i šećera.

Da bi proizvod za samopotamnjivanje delovao kako treba, potrebno mu je 5 do 8 sati mirovanja na koži. To znači da nakon nanošenja lažnog tena, nije dobro kupati se ili izlaziti jer znoj može uzrokovati mrlje od samopotamnjivanja. Takođe treba obući što širu i laganiju odeću jer će uska možda skinuti delove boje.