Dobro je poznato da dugo izlaganje sunčevim zracima ili odlazak pod lampe solarijuma nisu zdravi. Ipak, mnoge žene žele da postignu osunčan ten, koji je tokom vrelih letnjih meseci uvek u trendu. Hajde onda da se okrenemo najbezbednijem rešenju koje dolazi u obliku krema i losiona. Naravno, mislim na proizvode za samopotamnjivanje. A kako se njihovo korišćenje često ne završi slavno, evo koraka koje predlažem da pratite!

1. Ako ste potpuni početnik savetujem da kupite proizvod koji je u boji kako bi ste ga videli na koži dok ga razmazujete. Sa njim uvek budite na oprezu i čekajte da se dobro osuši jer će u suprotnom uflekati posteljinu ili odeću. Kada je lice u pitanju, smatram da su bolje bezbojne formule iz dva razloga – manja je verovatnoća da će doći do greške i obojeni samopotamnjivaći imaju tendenciju da zapušavaju pore što nikako ne želimo.

2. Najmanje osam do dvadesetčetiri sata pre samog procesa, obavezno uradim piling kože. Sredstva za eksfolijaciju su super izbor, ali gledam da izbegavam one uljane skrabove jer mogu da poremete razvijanje boje. Kada želim suptilniji efekat, nekoliko minuta pre nanošenja potamnjivača nanesem običan losion. Ako imate svetlu kosu nanesite balzam oko linije rasta, kako bi sprečili slučajno tamnjenje vlasi.

3. Sama aplikacija ume da bude dosta nezgodna i zato preporučujem da nabavite rukavicu. Nanesite proizvod na nju i počnite da ga razmazujete kružnim pokretima. Kao da pravite spiralu oko vaših nogu ili ruku. Izbegavajte duge pokrete razvlačenja jer se tako proizvod nanosi neravnomerno i kasnije ostanu fleke. Ja uvek počinjem od nogu i idem prema gore da bih izbegla fleke od nabora koje bi se ucrtale dok se savijam. Za mazanje leđe možete potražiti pomoć ukućana, ali ja to uvek radim sama. Uzmem rukavicu kojom sam već nanosila proizvod i navučem je na četku za leđa. Nije skroz jednostavno ali uspećete uz malo prakse! Kad to završim, na šake i stopala nanesem vrlo malo proizvoda uz pomoć četkice ili sunđera za šminkanje. Na kraju obavezno istrljam nokte vlažnim maramicama da bi uklonila višak proizvoda oko noktiju, jer se loše nanet ten najbolje uoči na šakama i zanokticama.ž

4. I za kraj treba da znate da trening ili plivanje mogu da ubrzaju bledenje vašeg tena. Aktivni sastojci poput retinola ili glikolne kiseline će verovatno potpuno skinuti boju. Ipak, ako do toga dođe, ne žurite sa ponovnom aplikacijom jer tada dolazi do nejednake boje i fleka. U tom slučaju pomešajte samopotamnjivač sa običnim losionim i tako ga nanesite.

Preporučujem da pogledate ovaj sjajan klip u kome influenserka Jamie Genevieve detaljno objašnjava svoj proces

Foto: Drew Dau on Unsplash