S dolaskom hladnijeg vremena, naša koža gubi sve više vode i potrebna joj je pozamašna doza hidratacije.

Suvi vazduh u prostorijama u kojima boravimo, vetar koji nam oslabljuje zaštitnu barijeru kože i hladnoća koja često uzrokuje nadraženost i ljuštenje, problemi su s kojima se susrećemo zimi, a zapravo ih možemo izbeći.

Kako biste vratile koži vlagu, ojačale njenu zaštitnu barijeru i održale je u glatkom, nahranjenom i bez vidljivih znakova starenja, stručnjaci kažu da biste trebali izbegavati pet najvećih grešaka koje skoro svi rade tokom najhladnijih meseci.

PREAGRESIVNI PILING LICA

Greška broj jedan je agresivni piling lica. Svi želimo postići sjajan ten nakon letnjih meseci kako bismo izbrisali oštećenja od sunca i pigmentaciju i zablistali za vreme praznika. To često pokušavamo postići uz pomoć mehaničkih i hemijskih pilinga i retinola.

Međutim, ako se piling ne radi dovoljno nežno, koža može reagovati iritacijama kao što su crvenilo, mrlje i svrbež. Umesto toga preporučuje se korišćenje nedeljnog mikropilinga ili postupna upotreba retinoida – samo nekoliko večeri nedeljno, kako bi se očuvala ravnoteža kože.

Budite nežni prema koži kada radite piling.
Freepik 

SNAŽNI AKTIVNI SASTOJCI

Najveće greške u nezi kože koje bi trebalo izbegavati, pogotovo tokom zimskih meseci, odnose se na hidrataciju i zaštitu kože. Niže temperature kožu čine suvom i ranjivijom pa morate redovno koristiti hidratantnu kremu.

Za one koji koriste proizvode poput retinola u kombinaciji s bilo kojom vrstom aktivnog sastojka koji služi za pročišćavanje tena i smanjenja lučenja sebuma, poput salicilne kiseline ili glikolne kiseline, preporučljivo je koristiti ih ređe nego inače jer povećavaju iritaciju, crvenilo i suvoću kože. 

Tokom zimskih meseci što češće treba nanositi hidatantnu kremu.
Shutterstock 

KREMA SA ZAŠTITNIM FAKTOROM

Mnogi misle da tokom zime nije potrebno koristiti kremu sa zaštitnim faktorom, međutim, to je potpuno pogrešan stav. UV zraci predstavljaju opasnost bez obzira na godišnje doba i na temperaturu vazduha.

Ugao prodiranja UV zraka u zemljinu atmosferu može se menjati s godišnjim dobima, ali oni i dalje imaju sposobnost da nenseu štetu koži. Stoga nije preporučljivo zaboraviti na SPF kremu ni tokom zime.

Zaštitni faktor je obavezan i zimi.
Shutterstock 

TUŠIRANJE VRUĆOM VODOM

Iako se grejanje pod tušem može čini kao odlična ideja, to bi mogla biti jedna od najgorih stvari koju možete učiniti za svoju kožu. Zimska sezona može doneti toliko niske temperature i vetrovito vreme da nas ohladi do kosti, a zagrevanje pod toplim tušem zapravo često čini našu kožu još više suvom.

Osim toga, niski nivo vlage doprinosi celokupnom stresu kože. Vruća voda može privremeno delovati umirujuće, ali ovaj kratkoročni benefit zapravo uklanja prirodna ulja iz kože.

Zimi se ne preporučuje tuširanje vrućom vodom, već mlakom.
siraphol s./siraphol s.