Svi žele da postignu lepu i negovanu kosu, a to je moguće samo marljivom i redovnom negom. Ali šta ako mislite da sve radite kako treba, ali vaša kosa i dalje "ne sluša"? Održavanje svakog tipa kose svakako može biti zahtevno, bez obzira na njenu strukturu i da li je kovrdžava, talasasta ili ravna.

Važno je pronaći rutinu i negu koja savršeno odgovara vašem tipu kose i pravilno je pratiti, a za mnoge je to upravo cgm metoda.

Iako bi se po nazivu moglo naslutiti da je namenjena samo onima sa kovrdžavom kosom, ovu metodu mogu da koriste svi tipovi kose jer je odlična kao sastavni način nege kose, bez obzira na tip kose.

Šta je metoda cgm ili curly girl?

Curly girl metoda je poznata kao jedna od najboljih i najuspešnijih metoda nege kose koja može da „preporodi” vašu kosu i učini je lepšom nego ikad.

Ne menja tip kose

Ako je vaša kosa prirodno ravna ili blago talasasta, svakako možete koristiti cgm metodu, ali ona neće magično pretvoriti vašu ravnu kosu u kovrdžavu.

Cela poenta cgm metode je postizanje zdravije, punije i definisanije kose!

Cgm metoda - procedura i pravila

Curly girl metoda ima određena pravila kojih se morate striktno pridržavati ako želite da vidite uspešne rezultate. Nakon što počnete sa cgm metodom, kosu ne treba peglati ili sušiti na najtoplijoj temperaturi. Takođe, ne treba je četkati dok je suva, već samo vlažnu i to nakon nanošenja regeneratora i maske. Kod cgm metode izuzetno su važni i proizvodi koje koristite i njihovi sastojci koji treba da budu prirodni.

Nakon što počnete sa cgm metodom, kosu ne treba peglati ili sušiti na najtoplijoj temperaturi.
Instagram 

Iako specifičnosti korišćenja cgm metode mogu da variraju u zavisnosti od tipa kose, pošto je nečija tanja, ravna kosa neće zahtevati istu negu kao ultra kovrdžava. Najvažnije je da sledite iste osnovne korake, a zatim pronađete personalizovanu rutinu. Kombinovanjem proizvoda i primene koja najbolje odgovara vašem tipu kose, izvući ćete maksimum iz cgm metode, poboljšati prirodnu strukturu i istovremeno smanjiti lomljenje i suvoću.

Pravila curly girl metode

Korak 0: Poslednje „reset“ pranja

Operite kosu šamponom koji sadrži sulfate da biste je očistili od silikona i naslaga proizvoda.

Korak 1: Čišćenje

Operite kosu šamponom bez sulfata ili balzamom za kosu i masirajte teme najmanje 1 minut pre ispiranja.

Korak 2: Regenerator bez sulfata, silikona, parabena i mineralnih ulja

Stavite veću količinu regeneratora na dlan i prođite proizvodom kroz celu kosu, a zatim raščešljajte je retkim češljem. Tada možete oprati većinu balzama sa kose, ali ne sve.

Cgm metoda kovrdžavanja kose Instagram/curlsjulia

Korak 3: Stilizovanje

Na mokru kosu nanesite veću količinu gela ili kreme za kosu od korena do vrhova.

Korak 4: Sušenje kose

U ovom koraku veoma je važno izbegavati toplotu kada sušite kosu. Iscedite višak vode iz kose koristeći pamučnu majicu, a zatim ostavite da se prirodno osuši. Kada se vaša kosa potpuno osuši, prođite rukama kroz nju tako što ćete je lagano stisnuti da biste uklonili površinski, hrskavi sloj koji je ostao od gela. Kosu možete sušiti i fenom, ali ne na najvećoj temperaturi i uz dodatak difuzora.

Korak 5: Ponovite korake

Ponavljajte ove korake svaki put kada perete kosu. Koristite samo "reset" šampon za pranje kose u slučaju da koristite proizvod koji ima silikone ili vosak.

Kod cgm metode je zapravo važno da se rešite svega što je štetno za vašu kosu i da joj dodate ono što je obnavlja, hidrira i čini zdravom.

Ako počnete da se pridržavate cgm metode, izbegavajte:

- proizvode koji sadrže sulfate, silikone, parabene, alkohol, vosak i mineralna ulja

- Aparate za oblikovanje kose kao što su pegla za kosu i figato. Povremena upotreba fena za kosu sa dodatkom difuzora je sasvim u redu.

- Sušenje kose peškirom. Umesto toga, nežno ga stavite u pamučnu majicu i umotajte kosu unutra.

Nakon inicijalnog "resetovanja" pranja, kosu možete oprati na dva načina: šamponom bez sulfata ili regeneratorom za čišćenje.