Biljna ulja se smatraju insajderskim savetom za zdravu i sjajnu kosu.

Za njih se kaže da su vrhunsko rešenje za kosu koja je previše suva, lomljiva i sa rascvetalim vrhovima. Sjajna i glatka kosa uz pomoć prirodnih ulja, a ne hemikalija, zvuči sjajno da smo spremni da ih isprobamo što pre, a pre toga da saznamo više informacija o samim pozitivnim stranama nege kose pomoću ulja.

Zašto su ulja dobra za kosu?

1. Odlično zadržavaju vlage u folikulima kose

Na času biologije smo naučili da se ulja ne mešaju sa vodom. već da ona hvataju kapljice vode. Ovo svojstvo ih čini idealnim pojačivačem nege za našu kosu. Ulja sprečavaju isparavanje vode iz kose. Ovo štiti folikule kose od mogućeg gubitka vlage tokom dana.

Ulja za kosu hrane dlaku i vraćaju potrebnu hidrataciju koži glave.
Shutterstock 

2. Efikasna zaštita

Masne kiseline sadržane u biljnom ulju čine našu kosu otpornijom. Masnoća obavija svaku pojedinačnu vlas kose poput tanke prevlake i održava je elastičnom. Ovo sprečava lomljenje kose, a osetljivi vrhovi se više ne cvetaju.

3. Pravi sastojci za negu

Dok sredstva za premazivanje kao što su silikon ili mineralna ulja ne sadrže sastojke za negu, biljna ulja sadrže brojne hranljive materije. Vitamini i minerali regenerišu i jačaju kosu. Stoga, biljna ulja deluju ne samo površno, već i dubinski.

U ovim prednostima možemo uživati samo ako koristimo pravu vrstu ulja za naš tip kose, dok će u suprotnom kosa brzo izgledati masno, a to naravno ne želimo!

U nastavku pogledajte najbolji izbor ulja za svaki tip kose

1. Ulja za finu, tanku kosu

Pogrešno ulje opterećuje vlas kose i oduzima joj život, a već tankoj kosi to svakako nije potrebno. Za tanku kosu najbolje je koristiti takozvana suva ulja.

Ova ulja su prilično retke teksture i mogu se lako rasporediti po kosi. Sadrže visok udeo nezasićenih masnih kiselina i stoga se brzo apsorbuju bez ostavljanja teškog masnog sloja. A to je upravo ono što vam treba ako imate tanku kosu!

Tankoj kosi prijaju suva ulja, poput arganovog.
Shutterstock 

Preporučeno suvo ulje, na primer, je arganovo ulje. Hrani finu kosu bez otežavanja ili lepljenja. Plus, za sve one koji su osetljivi na mirise, arganovo ulje ima veoma nenametljiv miris. Ukoliko niste ljubitelj arganovog ulja, možete koristiti i ulje semenki grožđa ili ulje šafranike, koji su čak i nešto jeftiniji.

2. Ulja za gustu i prirodno kovrdžavu kosu

Ako imate gustu kosu ili prirodno kovrdžavu kosu, možete koristiti bogata ulja. Ovde su pogodna takozvana "ne-suva" ulja. Zbog većeg sadržaja zasićenih masnih kiselina ova ulja su gušća. Ali ne brinite, brzo ćete se navići.

Gustoj i kovrdžavoj kosi prijaju masna i bogata ulja, poput maslinovog.
Instagram 

Apsolutni klasik među nesuvim uljima je maslinovo ulje. Devičansko maslinovo ulje je najbolje jer nije termički obrađeno i sadrži najviše vitamina i hranljivih materija. Maslinovo ulje sadrži enormno visok sadržaj vitamina E, moćnog čistača radikala. Štiti kosu od štetnih spoljašnjih uticaja kao što su UV zračenje, toplota ili toksini iz okoline.

Ne volite tipičan miris maslinovog ulja? Ulje makadamije ili kokosa je takođe pogodno za vašu kosu.

3. Ulja za normalnu gustu kosu

Vaša kosa nije ni posebno gusta ni veoma tanka? Za normalnu kosu, polusuva ulja su najbolji izbor. Ne preretka, ne pregusta - ove vrste ulja su savršen kompromis. Polusuva ulja uključuju, na primer, ulja koštica kajsije. Ovaj beauty booster je bogat enzimima i miriše predivno voćno i blago slatko. Ovo ulje hrani vašu kosu esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima B koje sadrži.

Ulje koštica kajsije je najbolje za normalnu i gustu kosu.
Shutterstock 

Alternativno, možete se odlučiti za susamovo ulje sa blagim mirisom orašastih plodova, koje je takođe polusuvo ulje.

4. Ulja za masnu kosu

Ako patite od masne kose, možda vam je prošlo kroz glavu.... čim operete kosu, koren je opet masti. Iako je ovo potpuno bezopasno, može biti pomalo neprijatno.

Ali zato se ne morate odreći prednosti ulja za kosu. Ulje od korena čička, lagano kao pero, odlično je za masnu kosu. Ova vrsta ulja je izuzetno tečna i stoga se vrlo lako raspoređuje po kosi. Za hidrataciju krajeva potrebno je samo nekoliko kapi.

Ulje od korena čička ne samo da pruža dobar efekat nege, već ima antiinflamatorno i umirujuće dejstvo na kožu. Ako se borite protiv svraba kože glave ili peruti, ulje se takođe može umasirati u kožu, najbolje pre pranja kose.

5. Ulja za oštećenu kosu

Da li ti se kosa lomi? Bademovo ulje sa blago slatkim mirisom sadrži aktivni sastojak koji može učiniti čuda na oštećenoj kosi: biotin!

Bademovo ulje je savrpeno za oštećenu kosu i krajeve koji se brzo lome.
Shutterstock 

Ovaj element u tragovima je prirodni deo naše kose. Ako ga dodamo spolja, struktura kose je održivo ojačana. Biotin cementira porozna područja u kosi i daje krajevima veću stabilnost.

Bademovo ulje takođe sadrži mononezasićene masne kiseline koje štite kosu od spoljašnjih oštećenja.