Poznato je da se starenje ne može zaustaviti. Međutim, znatno može da se uspori adekvatnom negom, izborom dermatologa sa iskustvom i antiage tretmanima kolagen nitima. U svim ovim procestima, od kućne nege koju svakodnevno koristite i profesionalne negu u beauty ordinacijama, kolagen igra ključnu ulogu.

Kolagen je jedan od najvažnijjih proteina u organizmu koji obuhvata oko 40% svih proteina od kojih se ljudsko telo sastoji.

Kolagen podstiče i održava mladalački izgled, dajući koži elastičnost, hidriranost i sjaj. Uz to, njegovo pristustvo čini kosu i nokte snažnijim i sjajnijim.

Kolagen podstiče i održava mladalački izgled, dajući koži elastičnost, hidriranost i sjaj.
Shutterstock 

On se nalazi svuda: u kostima, crevima, zubima i mišićima. Svugde. Telo ga proizvodi svaki dan. Međutim, vremenom proces obnavljanja kolagena postaje usporen i dolazi do njegovog smanjena u organizmu.

S godinama se usporava proizvodnja prirodnog kolagena

Sa godinama našem telu postaje sve teže da proizvodi sopstveni kolagen: do 20. godine proces proizvodnje proteina značajno se usporava, a nakon 25. broj novih vlakana je već primetno manji od broja uništenih.

Smanjena produkcija kolagena ne znači samo mogućnost pojave bora i prvih znakova starenja. Koža pridobija opušteni tonus, a to dovodi do tamnih područja oko očiju, crvenila na koži i različiti pigmentacijski problemi.

Kako smanjiti gubitak kolagena?

Jedan od najučinkovitijih načina da smanjite prirodni gubitak produkcije kolagena je pridržavanje zdravih životnih navika. Osim namirnica bogatih kolagenom, u svoju rutinu bi bilo dobro uvrstiti i suplementa kolagena koji obično dolaze u obliku tableta ili geliranih kapsula.

Do 20. godine proces proizvodnje proteina se značajno usporava.
Shutterstock 

Kreme, serumi i kozmetički peparat sa kolagenom

Već godinama se sa manje ili više uspeha koristi kolagen u kozmetici. Spoljašnjim nanošenjem kreme i seruma nije ga moguće uneti u kožu, već on ostaje samo na njenoj površini. Ipak, beauty industrija iz dana u dan napreduje, te tako danas postoje mali molekuli ili preparati sa sastojcima koji stimulišu proizvodnju kolagena, a to se krije u efikasnom retinolu i retinoidima, peptidima i antioksidansima.

Tipovi kolagena

Postoji mnogo preparata kolagena na tržištu, Kolagen u obliku praha ili tečnosti obično je koncretovaniji. Ako želite da dominatno utičete na lepotu kože, noktiju i kose, dermatolozi preporučuju da se odlučite za one preparate koji sadrže kolagen tip I.

Postoje dakle: tečni kolagen (hidrolizirani), kolagen u prahu i kolagen u kapsulama.

Koliko dnevno treba uneti kolagena?

Iako postoje studije koje su rađene sa vrlo malom dozom kolagena, većina studija je rađena sa dozom 10-15g pa je to neka preporučena količina koju bi trebalo uneti.

Veče je najbolje vreme za konzumiranje kolagena.
Wanted, Shutterstock 

Kada je najbolje vreme za uzimanje kolagena?

Ukoliko ga koristite kao suplement u prahu, kolagen treba rastvoriti u vodi, ostaviti nekoliko minuta da nabubri i popiti uveče pred spavanje. Regenerativni procesi se odvijaju tokom noči i tada je najbolje vreme za njegovo uzimanje. Izuzetak je kod ljudi koji intenzivno vežbaju, tada uzimanje kolagena sat vremena pre vežbanja može da smanji rizik od povreda i ubrza poravak nakon treninga.

Cene kolagena

Za kvalitetne proizvode kolagena cene se kreću od 2700 dinara pa naviše. Pre upotrebe sjajno bi bilo posavetovati se sa dermatologom koji će prema vašim potrebama odabrati pravi proizvod za vas.

Kolagen u obliku praha ili tečnosti obično je koncretovaniji.
Shutterstock