S godinama, znakovi starenja postaju sve primetniji. Tako nastaju i mnogi beauty proizvodi, dodaci ishrani, a sve više se otkrivaju čarobni anti-age sastojci koji nam obećavaju što duže zadržavanje mladolikog izgleda.

Kolagen je jedan od sastojaka o kojem se sve češće priča u poslednje vreme. Daćemo vam odgovore na pitanja kako on zapravo deluje i da li kožu zaista čini blistavijom.

Kolagen je protein koji je glavni strukturni sastojak donjeg sloja kože i zaslužan je za njenu elastičnost i čvrstoću. Uz to, on je zaslužan i za snagu i sjaj naše kose i noktiju. On se nalazi svuda: u kostima, crevima, zubima i mišićima. Svugde. Telo ga proizvodi svaki dan. 

Iako naš organizam prirodno proizvodi kolagen, kako starimo ta proizvodnja se usporava, što se direktno negativno odražava na našu kožu. Zato, sada više nego ikada, postoji velika potražnja za kolagenom u obliku dodataka ishrani. Stručnjaci ga više smatraju svestranim pomagačem, za razliku od dodatka koji specifično cilja na kožu ili kosu.

DODATAK ISHRANI KOJI OBOŽAVA I DŽENIFER ANISTON

Jedna od najpoznatijih holivudskih glumicaveruje u benefite kolagena, toliko da ga bez izuzetka svakodnevno konzumira. S obzirom na to da ona ima pristup nekim od najboljih stručnjaka za negu kože, nutricionistima pa tako i dodacima prehrani, nije nimalo čudno što i s godinama ima zavidno lepu i negovanu kožu i kosu. Dženifer ,već godinama, kolagen najčešće dodaje u kafu ili smuti, a konzumacijom ovog suplementa svetu želi da da poruči da lepota počinje iznutra.

ŠTA KAŽU STRUČNJACI?

Stručnjaci tvrde da bi naglasak, kad je u pitanju kolagen, trebao biti na njegovom kvalitetu kao dodatka u ishrani koji odaberete jer upravo to čini veliku razliku. Postoje dokazi da uzimanje dodatka kolagena pomaže da vam telo proizvodi više prirodnog kolagena. Kolagen u obliku dodatka ishrani se prvenstveno koristio pri oporavku mišića i kostiju nakon povreda ili operacija. Međutim, neki ljudi su primetili druge pozitivne rezultate dok su uzimali kolagen kao što su gipkiji zglobovi i lepša koža. Prema tome, kolagen u obliku dodatka ishrani je s razlogom postao hit.

KAKO USPORITI PREVREMENI PAD KOLAGENA

Redovno spavanje, unos dovoljne količine tečnosti, izbegavanje direktnog izlaganja Suncu, korišćenje kreme sa visokim stepenom zaštite, kao i vođenje zdravog, uravnoteženog načina života, mogu pomoći u zaštiti od prevremenog pada nivoa kolagena – i oni bi trebali biti deo bilo koje efikasne rutine protiv starenja. 

Pored godina i genetskih predispozicija, ono što utiče na proizvodnju kolagena, jeste i duvanski dim (kod pušača opadanje kolagena je brže). Takođe, alkohol, kao i unos prevelike količine šećera.

DA LI SVI KOLAGENI DELUJU ISTO?

Da bi se apsorbovali pre nego što je probavni proces započeo, kolagenski peptidi moraju da budu u tečnom obliku. Istraživanja su pokazala da uzimanje kolagena oralno (na primer kao kolagenski napitak) povećava njegovu dostupnost u poređenju sa primenom u kremi. Pozitivni efekti oralnog kolagena su takođe trajniji od efekata kreme za lice. To je zato što kolagen uzet oralno utiče na dublje slojeve kože, ciljajući dermalni sloj, gde se događaju gubici kolagena.

Iako magični štapić za vraćanje mladosti još nije pronađen, niti svoju mladost možete da vratite uz pomoć pilule, suplementi kolagena mogu poboljšati vaš izgled i usporiti starenje ako ih svakodnevno koristite.