Peganizam ili peganska ishrana je najveći trend gubitka telesne mase. Kakva je ova dijeta - i zašto svi pričaju o tome?

Da li postoji jedna efikasna i zdrava ishrana za sve? To je bila pretpostavka dr Marka Himana, koji je u 2015. godini kreirao osnovu peganske dijete. Odbacivši radikalizam i restriktivna pravila, on je stvorio sistem ishrane koji je najzdraviji i predstavlja kombinaciju paleo i veganske ishrane.

Sve analize ukazuju da je peganska dijeta jedna od najmodernijih. Iako su temelji peganizma razvijani pre pet godina, stručnjaci kažu da će tek sada dobiti popularnost.

Šta je to i koji su principi ove nove dijete?

Peganska dijeta je kombinacija dva popularna sistema ishrane: paleo dijete i veganske. Prilično iznenađujuće, jer su kontradiktorne. Dok paleo ishrana obiluje jelima od mesa, isključujemo sve životinjske proizvode u veganskoj ishrani.

Kako je moguće da su takvi posebni sistemi ishrane pronašli zajednički „jezik“?

Prema autorima ove dijete (uključujući dr Marka Himana, koji je svoje pretpostavke predstavio već 2015.), peganizam uzima najbolje od veganske i paleo ishrane, eliminišući ozbiljnu manu obe dijete: ekstremnu restriktivnost.

dijeta
Shutterstock 

Kakva je peganska dijeta?

U principu, paleo dijeta bi trebalo da bude povratak na način hranjenja naših predaka, na bazi neprerađene hrane, mesa i jaja. Zauzvrat, veganska ishrana isključuje iz menija sve proizvode životinjskog porekla, dajući preednost mahunama i proizvodima od žitarica (koji su na crnoj listi paleo dijete).

Očigledno je da su to dva različita sveta, ali dr Himan je pronašao zajednički ime za njih. Peganizam kombinuje odabrane principe veganske i paleo ishrane, stvarajući novu dijetu koja je po njegovom mišljenju optimalna za većinu nas.

Šta možete da jedete?

Pre svega, povrće i voće koje pokriva najmanje 75% dnevnih kalorija. Jaja su veoma važan element ishrane, dok se meso i riba retko jedu i tretiraju kao dodatak ishrani. Glavni izvori masti su orasi, seme, riba, avokado i biljno ulje. Možete takođe jesti mlečne proizvode od kozjeg ili ovčijeg mleka.

Šta ne možete da jedete?

Pegani izbegavaju mlečne proizvode. Pored toga, u potpunosti eliminišu žitarice koje sadrže gluten, prerađene proizvode i rafinisani šećer iz menija.

Kako pomaže peganski način ishrane?

Prema tvrdnjama, peganska ishrana ima blagotvorno dejstvo na naše zdravlje. Trebalo bi da spreči nastanak upala u telu i podrži pravilno funkcionisanje creva. Svi obroci na peganskoj ishrani su niski u kalorijama, što olakšava držanje vitke figure. Zbog korišćenja zdravih biljaka i povrća, peganska dijeta može delovati i antioksidantima i smanjiti rizik od razvoja mnogih bolesti.