Nadimanje stomaka nije samo neprijatnost koja vas sprečava da za večeru obučete omiljene farmerke, već vam može izazvati i veliku nelagodnost.
Ponekad znate tačno šta je izazvalo nadimanje, kao što je obimna večera koju ste upravo pojeli, ali ponekad uzrok nije tako jasan.
U nastavku vam donosimo namirnice koje najčešće izazivaju nadutost stomaka.
Ako hranu ne žvaćete dobro, žvaćete i vazduh koji će ostati zarobljen. Osim što ćete lakše žvakati, sprečićete i nadimanje ako jedete manje hleba i peciva.
Bilo bi pametno izbegavati slanu hranu i slatka gazirana pića koja sadrže vazdušne mehuriće.
Iako sirovo povrće sadrži više hranljivih materija, ako ga prokuvate, brže ćete ga svariti i sprečiti nadimanje.
Pored slane i masne hrane, pržena hrana posebno usporava varenje i ostavlja osećaj težine u stomaku. Ali, među najčešćim uzrocima nadimanja je netolerancija na laktozu ili nemogućnost varenja šećera koji se nalazi u mlečnim proizvodima. Ali čak i kod onih koji nemaju ovaj problem, mleko često izaziva nadimanje.
Iako su na listi povrća koje najčešće izazivaju nadimanje repa, kupus, karfiol, pasulj, sočivo, brokoli, to ne znači da ih treba potpuno isključiti iz ishrane. Jednostavno smanjite njihovu potrošnju i kombinujte ih sa onima koji ne izazivaju taj neugodan osećaj.
Jedite beli luk, ali i ananas
Smanjićete nadimanje ako redovno jedete beli luk, kao i ananas i grejpfrut, koji takođe ublažavaju osećaj težine u digestivnom sistemu.
Konzumirajte jogurt i mlečne proizvode koji sadrže visoke koncentracije probiotika, odnosno 'dobrih' bakterija koje olakšavaju varenje i ubrzavaju metabolizam.
Vežbanje najmanje 30 minuta dnevno ubrzava varenje i uklanja višak tečnosti iz organizma.