Nadimanje stomaka nije samo neprijatnost koja vas sprečava da za večeru obučete omiljene farmerke, već vam može izazvati i veliku nelagodnost.

Ponekad znate tačno šta je izazvalo nadimanje, kao što je obimna večera koju ste upravo pojeli, ali ponekad uzrok nije tako jasan.

U nastavku vam donosimo namirnice koje najčešće izazivaju nadutost stomaka.

Ako hranu ne žvaćete dobro, žvaćete i vazduh koji će ostati zarobljen. Osim što ćete lakše žvakati, sprečićete i nadimanje ako jedete manje hleba i peciva.

Kako smanjiti nadutost stomaka?
Foto: Shutterstock

Bilo bi pametno izbegavati slanu hranu i slatka gazirana pića koja sadrže vazdušne mehuriće.

Iako sirovo povrće sadrži više hranljivih materija, ako ga prokuvate, brže ćete ga svariti i sprečiti nadimanje.

Pored slane i masne hrane, pržena hrana posebno usporava varenje i ostavlja osećaj težine u stomaku. Ali, među najčešćim uzrocima nadimanja je netolerancija na laktozu ili nemogućnost varenja šećera koji se nalazi u mlečnim proizvodima. Ali čak i kod onih koji nemaju ovaj problem, mleko često izaziva nadimanje.

Devojka pije gaziran sok
Devojka pije gaziran sok Foto: Shutterstock

Iako su na listi povrća koje najčešće izazivaju nadimanje repa, kupus, karfiol, pasulj, sočivo, brokoli, to ne znači da ih treba potpuno isključiti iz ishrane. Jednostavno smanjite njihovu potrošnju i kombinujte ih sa onima koji ne izazivaju taj neugodan osećaj.

Jedite beli luk, ali i ananas

Kako izgleda jogurt dijeta
Foto: Shutterstock

Smanjićete nadimanje ako redovno jedete beli luk, kao i ananas i grejpfrut, koji takođe ublažavaju osećaj težine u digestivnom sistemu.

Konzumirajte jogurt i mlečne proizvode koji sadrže visoke koncentracije probiotika, odnosno 'dobrih' bakterija koje olakšavaju varenje i ubrzavaju metabolizam.

Vežbanje najmanje 30 minuta dnevno ubrzava varenje i uklanja višak tečnosti iz organizma.