U stručnom smislu, nadimanje se naziva „nadutost“, a odnosi se na povećanu količinu vazduha u digestivnom sistemu, praćenu pritiskom u stomaku, a ponekad i bolovima u stomaku. U težim varijantama je praćena grčevima, a često i zatvorom.

Hormonske promene, posebno u telu žena, takođe utiču na pojavu ove iritantne nelagodnosti. U ovom slučaju najčešće se javlja vodenasta nadutost izazvana menstrualnim ciklusom, dehidracijom ili prekomernom potrošnjom natrijuma. To je i pokazatelj nedostatka kalijuma, magnezijuma i kalcijuma, koje prirodno unosimo u organizam hranom.

Kako biste sprečili nadimanje, donosimo vam tri namirnica koje pozitivno utiču na ravnotežu u telu. Ne, nisu samo banana, limun, đumbir i jogurt. Mada, ovo su namirnice koje definitivno pomažu.

KIVI

Ovo egzotično voće je bogato hranljivim materijama i poznato po visokom sadržaju vitamina C, ključnog za jačanje imunog sistema. Odličan je izvor vlakana, koja svakako pomažu u regulisanju varenja i doprinose zdravlju srca.

Posebnost kivija je aktinidin – enzim koji pomaže da se ubrza varenje, a veruje se da su samo dva kivija dovoljna da obezbede neophodnu kombinaciju kalijuma i vlakana za smanjenje nadimanja. Ipak, treba biti oprezan ako pripadate grupi koja je izrazito alergična i pre konzumacije se konsultujte sa lekarom.

ANANAS

Bogat je vodom, ali sadrži i enzim bromelain, koji pomaže u varenju proteina. Ljudi sa osetljivom varenjem treba da vode računa o količini ananasa koju konzumiraju, ali ako retko iskusite nadimanje, svakako možete isprobati njegove prednosti.

vino-li-OKT6Ce9fwqI-unsplash.jpg
Unsplash/ Vino Li 

Najbolje ga je konzumirati sa drugom hranom, a konzervirane proizvode treba izbegavati. Dodajte ga u jutarnji smoothie ili stavite nekoliko kriški ananasa na parče tosta sa krem sirom.

CELER

Koren celera moćan je u borbi protiv zadržavanja vode i nadimanja, jer sadrži jedinjenje koje deluje kao diuretik, a bogat je vlaknima koja podržavaju zdravo varenje i olakšavaju prolazak hrane kroz creva.

3 najbolje namirnice protiv nadutosti
Freepik/jcomp 

Koren celera iseći na kockice i dinstati sa majčinom dušicom i lukom ili skuvati u supi. Nećete pogrešiti čak i ako ga pojedete u hrskavoj varijanti – pečenog i prelivenog sa malo maslinovog ulja.

Bonus video

Vežbe za nadutost tiktok/nanserawellness

Izvor: Sensa.hr