Mlečna kiselina nastaje tokom fermentacije šećera i prirodno je prisutna u našem telu. Izlučuju je mišići tokom intenzivnog napora - bolovi u mišićima nakon treninga javljaju se upravo zbog mlečne kiseline.

Osim toga, laktainska kiselina je esencijalna komponenta prirodnog hidratantnog faktora naše kože, pa čak i njen mali nedostatak može izazvati suvoću i ljuštenje.

Mlečna kiselina se može naći u proizvodima za različite tipove kože i sa različitim efektima. U proizvodnji hidratantne i podmlađujuće kozmetike cenjena je zbog svoje sposobnosti da kožu zasiti vlagom, omekša i stimuliše sintezu glavnog proteina mladosti - kolagena.

U takvim proizvodima se mlečna kiselina nalazi u niskim koncentracijama u kombinaciji sa hidratantnim sastojcima.

Kako mlečna kiselina deluje na kožu
Freepik/senivpetro 

Za masnu kožu sklonu nedostacima, mlečna kiselina će takođe biti pravi spas. Supstanca normalizuje rad lojnih žlezda, sprečava začepljenje pora i stvaranje novih upala. Kiselina je u stanju da vidljivo izjednači teksturu kože, a njen prirodni efekat izbeljivanja pomaže u efikasnom suočavanju sa tragovima nakon akni i pigmentacijom.

Mlečna kiselina je popularan sastojak u proizvodnji pilinga. Osim gore navedene sposobnosti da posvetli kožu i ublaži njen reljef, kisela supstanca slabi i razbija veze između mrtvih ćelija, pružajući nežan, siguran piling i započinjući proces regeneracije. Piling od mlečne kiseline jedan je od najsigurnijih i pogodan je čak i za suvu i osetljivu kožu.

nega lica
Shuterstock 

Međutim, uvek je vredno zapamtiti postojanje pojedinačnih alergijskih reakcija. Ako prvi put koristite proizvod sa mlečnom kiselinom, prvo ga nanesite na malu površinu kože i ostavite da deluje neko vreme. Ako nema reakcije, proizvod možete bezbedno naneti na celo lice.