Duga i tanka kosa je prava noćna mora za žene! Popularna fen frizura, kakva se nosila 70-ih, je ponovo na tronu, a sve zahvaljujući TikTok-u dobio je novo ime tzv. bombshell look.

Istina je da i u kućnoj radinosti možete postići takav efekat uz pomoć viklera koji su sve popularniji, ponajviše jer ne oštećuju kosu, ali za efektan volumen potrebno je da naučite pravilno da ih uvijate.

Čičak vikleri

Alat koji je potreban za postizanje volumena u kosi je pomalo retro. Radi se čičak vikleri kakve su koriste naša bake i mame, te je logično da će vam za ovaj trik biti potrebno malo više vremena. Mnogi koji su ikada isprobali ovu metodu mogu se složiti da retko šta može da nadmaši volumen koji pružaju čičak vikleri. Pravilno pričvršćeni na svoje mesto, nekoliko čičak viklera u kosi nakon sušenja i malo vremena je sve što vam je potrebno da sami kreirate TikTok fen frizuru.

Frizura sa papilotnama  Tiktok/@lizzi.mov

Kako pravilno koristiti čičak viklere?

1. Osušite kosu

Čičak vikleri najbolje "rade" na tek osušenoj kosi. Dakle, potrebno je da kosa bude još uvek topla dok je namotavate na kosu.

2. Podelite kosu

Podelite kosu na minimalno tri dela, a zatim pramen po pramen zasebno namotajte na viklere. Pramenovi koje birate ne bi smeli da budu deblji od samog viklera.

Čičak vikleri najbolje "rade" na tek osušenoj kosi.
Instagram 

3. Pravilno stavljanje viklera

Opšte pravilo za TikTok fen frizuru je da pramenove kose namotavate od lica. Pazite da svaki pramen kose nije širi od viklera koji koristite, a ako imate tanku kosu srednje dužine, odaberite viklere prečnika dva centimetra. No, ako imate dugu kosu, možete odabrati i malo šire viklere, stručnjaci tada preporučuju prečnika od tri centimetra. Što se tiče viklera s obe strane vaše glave, nema pravila. Neki TikTokeri kosu na njih namotaju prema unutra, drugi prema napolje. Na vama je da isprobate i odaberete look koji vam je draži. Imajte na umu da će vam za celu kosu verovatno trebati 12 do 14 viklera.

4. Pričvrstite viklere

Ne oslanjajte se da će vam čičak držati viklere na mestu, a nemojte posezati ni za ukosnicama jer će vam one ostaviti ružnu liniju na kosi. Najbolje je odabrati srebrne, ravne kopče, kakve koriste frizeri. Njima pričvrstite svaki vikler kako biste izbegli udubljenja i iskrivljene lokne.

Pramenovi koje birate ne bi smeli da budu deblji od samog viklera.
Instagram 

5. Zagrejte kosu

Nakon što su vam svi vikleri fiksirani na mestu, na red dolazi fen za kosu. Odaberite postavku srednje topline i niske brzine te zagrejte kosu pre nego što je pustite da se u potpunosti ohladi. Stručnjaci preporučuju da zagrejete jedan po jedan vikler, pre nego što nanesete malo laka za kosu. Potom vam samo preostaje čekanje. Znajte da nema smisla koristiti viklere ako imate manje od 10 minuta za čekanje, za kosu punu volumena je potrebno da sačekate da se kosa skroz ohladi. Od zavisnosti kakvu kosu imate, idealno ih je ostaviti pola sata.

6. Skidanje viklera

Počnite da vadite viklere odozdo prema gore. Nakon što ste ih sve izvadili, nagnite glavu naopako i protresite kosu prstima, pre nego što ponovo nanesete lak za kosu. U nastavku možete videti kako izgleda konačni rezultat kod popularne TikTokerke.

Uvijanje kose na viklere  Tiktok/@leleburnier