POGREŠAN IZBOR ČETKE OŠTEĆUJE KOSU: Proverite da li koriste pravu za vaš tip kose

Izbor četke koji odgovara vašem tipu kose je presudan korak pri adekvatnoj nezi.

Najgora četka koja izaziva opadanje kose
Shutterstock 

Da li ste znali da pogrešan izbor četke može oštetiti kosu i pritom napraviti drugačiju frizuru od očekivane? Zato je veoma važno da znate kakva vrsta četke odgovara vašem tipu kose i koje su njene prednosti.

Idealna četka za kosu može u mnogome pomoći da postignete frizuru kao iz salona, a pri tom će kosi pružiti i adekvatnu negu.

Za kosu je najzdravija četka s kombinacijom sintetičkih i prirodnih vlakana kao što je veprova dlaka. Najlon zaglađuje vlasi, a veprova dlaka stimuliše cirkulaciju vlasišta što kosu čini sjajnijom. Plastični češljevi se ne preporučuju jer lome vlasi.

U nastavku smo izdvojili četiri vrste četki i otkrili kom tipu kose najbolje odgovaraju.

Pljosnata četka za ravnu kosu

S obzirom na to da je ravna, pljosnata četka idealna je za dugačku kosu i frizure koje ne zahtevaju puno volumena. Osim toga pomaže kod završnog oblikovanja kovrdža, ali isključivo nakon što su vlasi stilizovane drugim sredstvima i alatima. Zahvaljujući razmaknutim zubcima idealna je za ravnu kosu jer ne izaziva elektricitet i s lakoćom raščešljava vlasi.

Pljosnata četka idealna je za ravnu kosu.
Instagram 

Okrugla četka za ravnu i kovrdžavu kosu

Brojni okruglu četku ističu kao čarobnu jer ima dvostruku ulogu, izravnava kovrdžave pramenove, dok one ravne s lakoćom pretvara u lokne. Tri su veličine ove četke, deblja će izvući krupne i opuštenije kovrdže, tanka i uska koristi se za oblikovanje šiški, a ona s najdebljom „glavom“ stvara volumen i ravna kosu.

Okrugla četka stvara volumen i ispravlja kosu.
Shutterstock 

Klasična četka s jastučićem za tanku i dugu kosu

Klasična četka s jastučićem, koji služi poput amortizera, dobro je poznata kao ona koju svaka žena uvek ima pri ruci. S lakoćom kosu raščešljava i izvrsna je u svakodnevnom korišćenju. Četke s kuglicama na vrhu nežne su za vlasište te razmrsuju i ravnaju kosu, a preporučuju se tankoj kosi koja se najlakše lomi. Dok na primer one napravljene od popularne veprove dlake pogoduju gustoj kosi.

Klasična četka s jastučićem odgovara tankoj i dugoj kosi.
Shutterstock 

Četka sa širokim zupcima za kratku kosu

Četka sa široko razmaknutim zupcima idealna je za brzo sušenje kose zato što pozicija zubaca omogućuje bolju cirkulaciju zraka. Pogodna je za stvaranje volumena i feniranje, naime s lakoćom će podići kosu od korena i dati joj željeni oblik. Brojni profesionalci je koriste kod stilizovanja kratke kose kojoj izvrsno daje teksturu.

Četka sa široki zubcima savršena je za postizanje teksture na kratkoj kosi.
Instagram 

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši