Zvezde poput Tajre Benks, Halu Beri ili Nikol Riči znaju - bubi-frizura je modni highligt među kratkim frizurama. Sve imaju, ili su barem imale, bubi-frizuru i dokazale su koliko je ova frizura sjajna i trendi.

Naime, mnogi ovu klasičnu frizuru još uvek smatraju staromodnom, ali to je potpuno pogrešno jer, iza ove frizure je izgled pravih ikona stila i revolucionarnih feministkinja. 

Šta je tačno bubi-frizura?

Bubi-frizura je u osnovi bob okruglog reza. Tradicionalno se nosi kratko i završava između ušnih resica te neposredno ispred baze vrata. Frizura se može nositi sa ili bez šiški ili se jednostavno seče dijagonalno oko glave kako bi se šiške glatko spojile u glavnu kosu.

Kratka istorija bubi-frizure

Davne 1920. godine, pre više od sto godina, bubi-frizura postala je jedna od najpopularnijih frizura među ženama. S ovom kratkom frizurom, koja je namerno imala nešto „dečačko“ u sebi, žene su se želele nanovo optički definisatu. Društveno je već bila na putu rastuća emancipacija žena, koje su postajale sve samouverenije, nezavisnije i, nadasve, radne. „Nova žena“ želela je - potstaknuta, između ostalog, i prezentacijom u časopisima - izgledati moderno, sportski i samouvereno.

Osim na kratko ošišanoj kosi, to se videlo i u odabiru odeće. Džemperi, kratke suknje i pantalone našle su se u ormarima. Vladala je modna dizajnerka Koko Šanel. Uz bubi-frizuru bile su popularne i „paž frizura“ i takozvani „etonski rez“ - obe frizure s kratkom kosom na potiljku.

Kome pristaje bubi-frizura?

Bubi-frizura pristaje gotovo svima. Frizura izgleda sjajno, posebnoo na ovalnim licima. Ako imaš jako okruglo lice, dobro razmisli mora li biti bubi-frizura, jer ista čini lice malo okruglim. Takođe treba imati na umu da bubi-frizura, osim što može promeniti izgled tvog lica, može i naglasiti vrat. Struktura tvoje kose zapravo nije bitna. Bez obzira na to da li imaš gustu, tanku ili finu kosu: uvek možeš oblikovati svoju frizuru. Fina kosa ima najviše koristi od ove frizure jer može dodati puno tela i volumena kosi kada je pravilno oblikovana.

Bubi-frizura: kako se nosi?

Tipičnu bubi-frizuru karakterizuje takozvana „postepena tehnika“. Frizura je klasično ošišana okruglo, različite dužine, ali ne više od visine ušiju. Tradicionalno je bubi-frizura uglavnom ravna. Danas se bubi-frizura retko nosi u klasičnoj verziji. Umesto toga postoje mnoge moderne varijacije koje gotovo svima omogućuju da nose tu frizuru. Dakle, bubi-frizura je uvek moguća!

Bubi-frizura: ravna ili talasasta?

Dok se nekada bubi-frizura uglavnom nosila ravno, danas postoje mnoge verzije klasične frizure s valovima ili čak kovrdžama. To oduzima malo ozbiljnosti i muškosti. Važno je samo da lice bude uokvireno sa što više simetrije. Neposlušnu kosu treba pripitomiti.

Bubi-frizura: kratka ili duga?

90-ih godina prošlog veka bubi-frizura uglavnom se nosila kratka. To je značilo da ne treba da bude duža od ušne resice. Ali, postupno su nastajale varijante koje su bile nešto duže. A to je takođe tip bubi-frizure koja je danas vrlo popularna i slična je bobu. Kako bi zadržala bubi-karakter, kosu bi trebala puštati najviše do brade i redovno je skraćivati.

Bubi-frizura: razdeljak na sredini ili sa strane?

Moguće je i jedno i drugo, ali treba paziti da što bolje pristaje tvom licu. Duboki, sa strane obično izgleda nešto modernije i opuštenije od preciznog razdeljka na sredini.

Bubi-frizura: može li biti divlja?

Naravno! Bubi-frizura 2.0 takođe se može oblikovati neposlušno i divlje. Posebno kratke s dubokim razdeljkom sa strane izgledaju sjajno kada su malo „divlje“, te pojedinačni pramenovi padaju u lice. Za veče ovaj izgled možeš učiniti još glamuroznijim sa sjajnim kamenčićima pričvršćenim na kosu ili upečatljivom šnalom. 

Bubi-frizura VS Pixie Cut – u čemu je razlika?

Možda se sada pitaš šta razlikuje bubi-frizuru od takođe vrlo trendi pixie cuta, jer zapravo su ove kratke frizure prilično slične. Razlika je uglavnom u varijacijama različitih dužina kose. Dok se kod bubi-frizure teži minimalnoj simetriji, glavna stvar pixie cuta je da je kosa na vrhu glave mnogo duža nego na bočnom i zadnjem delu glave.

Zajedničko ovim frizurama je kratkoća, dok se bubi-frizura pojavljuje i u dužim varijantama – kako je gore opisano. Dok je bubi-frizura verzija boba, a pixie cut je u osnovi bob s dužom kosom na vrhu, paž je takođe varijanta boba koji izgleda vrlo slično bobu i pixie cutu, ali je izrazito kratko ošišan na zadnjoj strani glave.

Trendi frizuri nije odolela ni naša poznata di-džeijica Lea Davogić koja je pre nekoliko meseci skratila kosu, te tako sada nosi bubi frizuru koja joj odlično pristaje. Lea je sklona transformacijama i voli da eksperimentiše, te tako često menja frizure, a poslednja je pravi izbor!